Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Παιδικά πορτρέτα: έκθεση της Όλγας Τζιρακιάν στην Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Παιδικά πορτρέτα: έκθεση της Όλγας Τζιρακιάν στην Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea παρουσιάζει στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας την έκθεση της Όλγας Τζιρακιάν με τίτλο Παιδικά πορτρέτα.

Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της ζωγράφου Όλγας Τζιρακιάν:

«Θυμήθηκα τον εαυτό μου
Ένα παιδί που γυρνάει ελεύθερο στον κόσμο
κι έχει στα μάτια
πυρωμένη
γυμνή
την πιο γλυκιά αθωότητα
ενός καθάριου ονείρου

Κόσμος πολύχρωμος και γητευτής, ξεδιψά, μέσα από ονειράματα και άτακτα πλανέματα / στο κέντρο τα παιδικά πορτρέτα οι πρωταγωνιστές του αύριο και του τώρα, επισημαίνουν την παρουσία τους, κυριεύουν τον χώρο και κατακτούν μια στιγμή αιωνιότητας.

Η τέχνη του πορτρέτου, άλλωστε, στην Ιστορία της Τέχνης, πάντοτε εξυπηρετούσε τον ίδιο σκοπό, με τα πρόσωπα που απεικονίζονται, να αποκτούν εννοιακό χαρακτήρα, να εξυψώνονται σε σύμβολα, «σημεία», υποταγμένα στον παλμό της αισθησιακής προσέγγισης του εκάστοτε δημιουργού που τα ενσαρκώνει.

Στο έργο της Όλγας Τζιρακιάν, τα παιδικά πορτρέτα, αποβαίνουν σε "τόπους" όπου το συναίσθημα ενώνεται με την ιδεολογική αναφορά, με την δημιουργική γραφή, ατόφια, να μεταφράζει τις σκέψεις σε χρώματα.

Η πειθαρχία του ζωγράφου από την μια στην τέχνη της "φωτογραφίας" και η τόλμη ή μάλλον, ορμή, από την άλλη, της απόδοσης των μορφών και του περιβάλλοντος χώρου με μια μη συμβατική ρεαλιστική αποτύπωση. Το όλο έργο κινείται μεταξύ ρεαλισμού/σουρεαλισμού και φέρει στοιχεία από τον συμβολισμό, με την δημιουργική συμβολή να υπηρετεί την νοηματική λειτουργία της τέχνης. »

H Όλγα Τζιρακιάν γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως : γκαλερί-Αιγόκερως, γκαλερί Enigma, Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Affordable Art (Η.Π.Α) ενώ, έπειτα από τις ατομικές εκθέσεις της ‘’Mare’’ στην DownTown Art Gallery Shop στο Κολωνάκι (2010) και ‘’Seduction’’ στην Galerie Art Present στο Παρίσι (2011), ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη και σπουδή της προσωπογραφίας και των τεχνικών του ακαδημαϊκού στυλ. Στόχος της τέχνης της, όπως η ίδια επισημαίνει, είναι η ανάδειξη της εσωτερικής ομορφιάς των ανθρώπων. Πηγή έμπνευσης της αποτελεί πάντοτε το ελληνικό φως και ο άνθρωπος.

Οι επισκέπτες εκτός από τα έργα της έκθεσης έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους υπόλοιπους χώρους  της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης όπου εκτίθενται έργα τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη - εξέλιξη και επιρροές: έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
21.11.2016 15:35
Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση "Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: εξέλιξη και επιρροές", με σκοπό να αναδειχτεί, μέσα από πορτρέτα - ελαιογραφίες, η αδιάκοπη διάθεση του εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη να εκφράσει τη μετάβαση από τις κλασσικές επιρροές στην αβεβαιότητα του σχήματος.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου
25.07.2016 12:37
Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο, κάτω από τον τίτλο «Στο Νησί…».
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.