Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Κάλλας: Η αξέχαστη Divina

Μαρία Κάλλας: Η αξέχαστη Divina
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της.To υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2007 ως έτος Μαρίας Κάλλας και το φεστιβάλ Αθηνών τιμά την μεγαλύτερη ντίβα της όπερας με δύο σπουδαίες εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της. To υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2007 ως έτος Μαρίας Κάλλας και το φεστιβάλ Αθηνών τιμά την μεγαλύτερη ντίβα της όπερας με δύο σπουδαίες εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο.

Στις 9 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα γίνει μία συναυλία αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Σε αυτήν συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την μουσική διεύθυνση του Michail Jurowski.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των: Eugen d’ Albert, Στον κάμπο Μανώλη Καλομοίρη, Ο Πρωτομάστορας, Ludwig van Beethoven, Φιντέλιο, Carl Millöcker, Ο ζητιάνος φοιτητής, Giacomo Puccini, Τόσκα, Pietro Mascagni, Καβαλερία Ρουστικάνα.

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρκέλλα Χατζιάνο, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιάννης Χριστόπουλος. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Άρη Χριστοφέλλη.

Στην κορυφαία ντίβα της όπερας είναι αφιερωμένο και το ρεσιτάλ που θα γίνει στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 13 Ιουλίου.

Η παράσταση αυτή περιλαμβάνει αποσπάσματα από ρεσιτάλ με συνοδεία πιάνου, που έδωσε η Μαρία Κάλλας, κατά κόσμον Μαρία Καλογεροπούλου , στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 40 στην αρχή της καριέρας της και πριν φύγει για το εξωτερικό και κατακτήσει την κορυφή.

Όταν ακόμα σπούδαζε στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών και εμφανιζόταν ως σολίστ της Λυρικής Σκηνής, η μεγάλη ντίβα της όπερας συμμετείχε (την περίοδο 1938-1945) σε μια σειρά από ατομικά και ομαδικά ρεσιτάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, συχνά με την συνοδεία πιάνου από καλλιτέχνες όπως οι Ανδρέας Παρίδης και ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, η Μαρία Κάλλας απέδωσε μοναδικά μια σειρά από άριες και τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Ένα δείγμα αυτού του ετερόκλητου ρεπερτορίου θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου στην Επίδαυρο από νέες, διακεκριμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, σ’ ένα αφιέρωμα που έχει την καλλιτεχνική σφραγίδα του Άρη Χριστοφέλλη.

Ερμηνεύουν η Μαρίνα Βουλογιάννη-σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου-σοπράνο, Λουκία Σπανάκη-σοπράνο, Μαρίνα Φιδέλη-μετζοσοπράνο. Συμμετέχει ο Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο .

INFO
9 Ιουλίου Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 13 Ιουλίου Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Πληροφορίες κρατήσεις: http://www.greekfestival.gr

Σχετικές ειδήσεις
Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου: Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο
08.02.2017 13:28
Μια γοητευτική, όσο και σπάνια, πλευρά της Κάλλας μας αποκαλύπτει το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος σολίστ και παιδαγωγός του κλασικού τραγουδιού Άρης Χριστοφέλλης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Tutto Verdi: Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.12.2016 15:27
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνουν στο κοινό τους, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, τη λαμπερή, πανηγυρική συναυλία «Tutto Verdi» για την υποδοχή του Νέου Έτους: ένα διττό αφιέρωμα στην αειθαλή μουσική του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) και στη θρυλική φυσιογνωμία της Μαρίας Κάλλας (1923-1977), από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια, το 2017.
Ρεσιτάλ τραγουδιού για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης
22.09.2016 12:43
Με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με την σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την μνήμη της Μαρία Κάλλας, συνεισφέροντας με τα έσοδα από τα εισιτήρια στην δημιουργία της Ακαδημία Λυρικής Τέχνης "Μαρία Κάλλας", η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η Μαρία Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην Οδό Πατησίων 61, στην Αθήνα.
L.v.Beethoven - 4 Σονάτες για πιάνο: Ρεσιτάλ της Μαρίας Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών
06.05.2016 13:43
Η καταξιωμένη σολίστ Μαρία Ευστρατιάδη επέλεξε να ερμηνεύσει 4 σονάτες του Μπετόβεν, οι οποίες διατρέχουν χρονικά όλες τις περιόδους της συλλογής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Ρεσιτάλ Πιάνου από τον Δημήτριο Καραμανώλη στον πολυχώρο Διέλευσις
26.04.2016 15:53
Στις 20 Μαΐου 2016 και ώρα 21:00 ο σολίστ του πιάνου Δημήτριος Καραμανώλης ξεκινά έναν κύκλο ρεσιτάλ με θέμα τη σονάτα στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις».