Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η δίκη του Γιόζεφ Κ.: Παρουσίαση εικαστικού βιβλίου του Γιάννη Κολιού στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η δίκη του Γιόζεφ Κ.: Παρουσίαση εικαστικού βιβλίου του Γιάννη Κολιού στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Technochoros Art Editions διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του εικαστικού βιβλίου «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.» του Γιάννη Κολιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 

Η σημασία του βιβλίου του Κάφκα είναι αδιαμφισβήτητη. Ο επίκαιρος χαρακτήρας του, επίσης. Όπως αναφέρει ο Μάνος Στεφανίδης «αν τα βιβλία μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο και αν οι ιδέες είχαν την δύναμη να φρονηματίσουν το ανθρώπινο κτήνος, και μόνο η ανάγνωση της "Δικής" έπρεπε να αποτρέψει το Ολοκαύτωμα», ενώ προσθέτει ότι «τα βιβλία, όπως και όλα τα έργα τέχνης γενικότερα, έχουν τη μαγική ιδιότητα να υπερβαίνουν τον χρόνο, να αποκόβονται απ' την εποχή που τα παρήγαγαν και να εκπέμπουν την ενέργεια τους στο διηνεκές». Αυτόν τον ρόλο επιχειρούν να υπηρετήσουν και τα χαρακτικά του Γιάννη Κολιού, προσπαθώντας  να ψηλαφήσουν και να αναδείξουν  «τις εμμονικές, τις ζοφερές εικόνες που ο συγγραφέας περιγράφει» μετατρέποντας το αόρατο του κειμένου σε «οδυνηρά, χειροπιαστά ελέγξιμα ορατό». Ο ήρωας του βιβλίου, στη θέση του οποίου μπορεί να βρεθεί δυνητικά κάθε ανθρώπινο ον του σύγχρονου κόσμου, του οποίου βλέπουμε να έχει εξαλειφθεί κάθε χαρακτηριστικό που θα συνέθετε την προσωπικότητα και την εικόνα του, παίρνει μορφή και σχηματοποιείται, ακολουθώντας τα χνάρια του λιτού χαρακτήρα των εκφραστικών μέσων και «της απλότητας της αφήγησης που παραπέμπει σε βιβλική παραβολή». Ο Γιάννης Κολιός χρησιμοποιεί μόνο το άσπρο και το μαύρο και δημιουργεί την αίσθηση του «σχεδιαστικού κουτιού –κλωβού μέσα στο οποίο εγκιβωτίζεται ο κατηγορούμενος» κάνοντας πιο προφανή «τα όρια της τραγωδίας». 

 

Το εικαστικό αυτό βιβλίο έρχεται σαν επιστέγασμα της ομώνυμης ατομικής έκθεσης του Γιάννη Κολιού που πραγματοποιήθηκε, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, το 2014. Περιλαμβάνει 40 από τα 100 σχέδια που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στην διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ενώ κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται από αποσπάσματα που έχει επιλέξει ο ίδιος από την Δίκη του Φραντς Κάφκα, έτσι ώστε ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει το βιβλίο να μπορεί να το παρακολουθήσει.

 

Ομιλητές

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:  Μάνος Στεφανίδης (Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης ΕΚΠΑ), Γιώργος Βέης (ποιητής, Πρέσβης) και ο καλλιτέχνης Γιάννης Κολιός. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα.

Σχετικές ειδήσεις
Η ποιήτρια Elizabeth Bishop στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
24.01.2017 10:38
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ανθολόγηση ποιημάτων της Αμερικανίδας ποιήτριας Elizabeth Bishop στην έκδοση που κυκλοφορεί με επιμέλεια, μετάφραση και επίμετρο του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Παναγιωτίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
29.11.2016 11:56
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην δεύτερη εκδήλωση του έκτου κύκλου, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια του 20ου αιώνα, Ελένη Βακαλό.
Παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας
18.11.2016 10:27
Οι Εκδόσεις της Εστίας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU) και το Hellenic American College (HAEC) σας προσκαλούν την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 στην παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας «Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη» στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ερρίκος Σοφράς - Mεταφράζοντας ποίηση: εκδήλωση στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
06.05.2016 17:00
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου τους, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στους μεταφρασμένους από τον Ερρίκο Σοφρά ποιητές: Motokiyo Zeami (1363-1443), Emily Dickinson (1830-1886), Charles Baudelaire (1821-1867), Sandro Penna (1906-1977) και W. H. Auden (1907-1973).