Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Βασίλης Κουκαλάνι: Οι Συντεχνίες του Γέλιου

Βασίλης Κουκαλάνι: Οι Συντεχνίες του Γέλιου

Πιστεύω πως τα παιδιά είναι η πιο καταπιεσμένη τάξη ανθρώπων στην κοινωνία μας. Η παιδεία που τους παραδίδεται είναι φτωχή, και ανταγωνιστική, δεν περιέχει φαντασία, συν - δημιουργία και δεν μαθαίνουν να σκέφτονται. Αντιμετωπίζονται σαν μικρά ανεγκέφαλα ανθρωπάρια χωρίς δημιουργική σκέψη.


Το παράδειγμα σε σχέση με το θέατρο είναι ότι την τελευταία εικοσαετία κυριαρχούσαν στο τοπίο του παιδικού και νεανικού θεάτρου ηθικοπλαστικά, "Χριστουγεννιάτικης υφής"και εύκολου συναισθηματισμού παραμύθια , δηλαδή θεάματα που θυμίζουν 19ο αιώνα αντί για ιστορίες που εξαρτώνται από τις δικές τους εμπειρίες.


Το συναρπαστικό με τα παιδιά είναι ότι όταν αφηγείσαι τις δικές τους ιστορίες και έχεις ήρωες εκείνα με την δική τους καθημερινότητα, βρίσκεις απέναντί σου ένα ανεξάντλητα δημιουργικό δυναμικό και μια αδέσμευτη προοπτική που έχουν τα παιδιά. Τα θαυμάζω και ταυτίζομαι μαζί τους γιατί μοιάζουν να μπορούν σε μια κοινωνία καθαρά εχθρική προς αυτά, μια κοινωνία που τα λογαριάζει μόνο σαν ορδές ανεγκέφαλων καταναλωτών, να διαφυλάξουν τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό τους για παιχνίδι, ζωή και για γέλιο, γέλιο αμιγώς οργανικό, μη ελεγχόμενο γέλιο που ευφραίνει καρδίαν και απελευθερώνει την αναίτια χαρά της ύπαρξης. Επιπλέον, γέλιο του Τσάρλι Τσάπλιν, ανατρεπτικό και σκωπτικό, το μυστικό όπλο των παιδιών όταν βγάζουν τη γλώσσα στους μεγάλους και των αδύνατων όταν περιπαίζουν τους ισχυρούς.


Info: Ο Βασίλης Κουκαλάνι γεννήθηκε στην Κολονία και είναι Ελληνο-Ιρανός στην καταγωγή. Σπούδασε Θέατρο στο Βερολίνο και στην American Αcademy of Dramatic Arts στην Νέα Υόρκη. Εργάζεται σαν ηθοποιός στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Anatoli Vassiliev, και Θ. Αγγελόπουλο, ίδρυσε την ομάδα "Συντεχνία του Γέλιου" το 2011 η οποία δημιούργησε τις παραστάσεις "Μια Γιορτή στου Νουριάν" και "Τζελα, Λέλα, Κορνας και ο Κλεομενης". Συνεργάζεται μόνιμα με τον Volker Ludwig και το Θέατρο Grips του Βερολίνου.


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Σχετικές ειδήσεις
Βασίλης Νικολαΐδης: Οι τρεις Σωματοφύλακες κι εγώ
17.10.2016 11:46
O Βασίλης Νικολαΐδης γράφει για την σχέση του με το αγαπημένο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, «Οι τρεις Σωματοφύλακες», το οποίο παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ!
Ομάδα Τσόκαρα: Θέατρο που πάει παντού!
28.01.2016 09:36
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όπου η δημιουργικότητα και η επιβίωση μέσω της τέχνης του θεάτρου είναι μια δύσκολη υπόθεση, επιλέξαμε έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης μιας θεατρικής ομάδας. Έναν τρόπο που βασίζεται στην συλλογικότητα, την συν δημιουργία και την αλληλεγγύη. Η θεατρική ομάδα Τσόκαρα δεν έχει σκηνοθέτη ούτε παραγωγό, παρά μόνο ισότιμα μέλη με τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις.
Άρης Τρουπάκης: Η μόνη κορφή που κατακτάς είναι η γνώση πως υπάρχει πάντα μια ακόμα ψηλότερη
07.12.2015 10:18
Τα «Ψηλά Βουνά» είναι τα παιδικά μας χρόνια. Όχι μια οποιαδήποτε στιγμή τους. Είναι εκείνη η παράξενη στιγμή – «τα παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού» λέει ο δάσκαλος που παροτρύνει τους μαθητές ν’ ανέβουν στο βουνό – που σιγά-σιγά κι ανύποπτα η παιδική αθωότητα συναντάει την περιπετειώδη μυρωδιά των πρώτων χρόνων της εφηβείας.
Παναγιώτης Τσιρίδης: Ένα ταξίδι από την μοναξιά στη φιλία, παρέα με τον μικρό κάστορα
09.11.2015 16:59
Τι μπορεί να σημαίνει μοναξιά για ένα παιδί; Πως τη βιώνει και ποια είναι η σημασία της; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που ανοίγει το εξαιρετικό παραμύθι της Amy Mac Donald το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση και μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Λόγου Παίγνιον. Το έργο, με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» έρχεται να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα, αλλά και ως οφείλει το παιδικό θέατρο, να δώσει και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία.
Λένα Τερκεσίδου: Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας
05.11.2015 13:36
«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο που έχει σκοπό να μάθει στα παιδιά την έννοια της σωστής διατροφής.