Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Βένια Δημητρακοπούλου: Προμαχώνες – ένας μικρός απολογισμός

Βένια Δημητρακοπούλου: Προμαχώνες – ένας μικρός απολογισμός

Προμαχώνες, μια γλυπτική εγκατάσταση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

 

Οι Προμαχώνες είναι ένα έργο μνημειακής κλίμακας, κατασκευασμένο από χάλυβα. Το βαρύ υλικό εξισορροπείται με την παρουσία της σκιάς και του ήχου που συνοδεύουν το έργο και που προκύπτουν από αυτό, καθώς και με τις κλίσεις των δίσκων, εστιάζοντας στη δυναμική των εννοιών: βαρύ-ελαφρύ, υλικό-άυλο, μεγάλο-μικρό, μπροστά-πίσω, επάνω-κάτω. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Οι πιέσεις μεγάλες. Υπερισχύουν η σύνθεση των αντιθέτων και η δύναμη της ευκαμψίας που καθορίζουν το είδος της αντίστασης που προτείνουν.

 

Σε μια συνέντευξη λίγο πριν ξεκινήσει η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη στις αρχές Νοεμβρίου του 2014, έλεγα πόσο υπεύθυνη οφείλει να είναι η τοποθέτηση ενός γλυπτού στον δημόσιο χώρο δεδομένης της χρήσης αλλά και του κόσμου που ζει και κινείται σε αυτόν. Πώς θα το υποδεχθεί, πώς θα αντιδράσει, ποια σχέση θα αναπτύξει μαζί του.

 

Η έκπληξή μου από την αποδοχή του έργου ήταν μεγάλη.

Οι Προμαχώνες εξελίχθηκαν σε μία πλατφόρμα καλλιτεχνικών δράσεων και επικοινωνίας, αλλά και σε μια… Παιδική Χαρά! Έγιναν αφορμή που ενέπνευσε άλλους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν, αλλά και ο κόσμος να εκδηλώσει την ανάγκη μιας ζωντανής σχέσης με ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας από ένα υλικό όχι και τόσο «φιλικό», όπως το σίδερο.

 

Οι Προμαχώνες όρισαν έναν τόπο περισυλλογής, έναν χώρο αυτόνομο. Ο ήχος που ακούγεται τους έκανε να μοιάζουν με κάτι που αναπνέει και είναι ζωντανό.

 

- «Επιθύμησα τους Προμαχώνες, θέλω να τους δω ξανά...», έγραψε μια κυρία.

- «Κοιτώντας τους έφυγε από πάνω μου ένα ψυχικό βάρος που κουβαλούσα καιρό», ήταν η φράση ενός άνδρα.

- «Οι Προμαχώνες μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω», μου εκμυστηρεύτηκε μια γυναίκα που δίνει την  δική της μάχη για την ζωή.

- «Έχουν έρθει από άλλο πλανήτη», έγραψε ένα παιδί.

 

Αυτούς τους τρεις μήνες πέρασε πολύς κόσμος από το Μουσείο λόγω των πολλών εκθέσεων και εκδηλώσεων που είχε. Άνθρωποι τους φωτογράφιζαν και άλλοι φωτογραφίζονταν μαζί τους, παιδιά παίζανε επάνω τους και γύρω τους. Οι Προμαχώνες απέκτησαν τη δική τους ζωή.

 

Το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε στις 31 Ιανουαρίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρά παιδιά με τίτλο «Χορεύοντας με ένα γλυπτό» επάνω και γύρω από το έργο.

 

Ο συνθέτης Pablo Ortiz εμπνεύστηκε βλέποντάς τους και γράφει ένα έργο για κρουστά που θα παιχτεί το καλοκαίρι επάνω στο γλυπτό, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας είδε στους Προμαχώνες ένα σκηνικό έτοιμο να φιλοξενήσει μία παράσταση . Αυτό θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου στο κλείσιμο της έκθεσης αλλά  μπορεί να επαναληφθεί το καλοκαίρι, επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

- «Πού θα πάνε οι Προμαχώνες μετά;»

Δεν ξέρω σίγουρα να πω πού θα πάνε, ξέρω όμως πως το έργο δεν ανήκει πια τόσο σε εμένα, όσο ανήκει στον κόσμο που του δίνει ζωή...

 

 

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015, στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, το έργο Προμαχώνες της Βένιας Δημητρακοπούλου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερα νέα για την Βένια Δημητρακοπούλου στην ιστοσελίδα της: www.dimitrakopoulou.com

Σχετικές ειδήσεις
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»
Δημήτρης Μεράντζας: Περίπατος
15.12.2015 16:50
Πριν από 20 χρόνια -τον Σεπτέμβριο του 1995- ξεκίνησα να οργανώνω την σύνθεση ενός έργου που δεν είχε εμφανή αισθητική σχέση με την μέχρι τότε δουλειά μου και αποτέλεσε την εκκίνηση μιας μεγάλης -σε έκταση- ενότητας, η οποία είναι συνεχώς σε εξέλιξη και φέρει τον γενικό τίτλο : «Η Πραγματικότητα είναι Πληροφοριοδότης της φαντασίας».
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.