Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί, από τις 6 Νοεμβρίου 2014 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015, στο αίθριο του κτηρίου της οδού Πειραιώς το έργο Προμαχώνες της Βένιας Δημητρακοπούλου, μια μνημειακής κλίμακας γλυπτική εγκατάσταση, κατασκευασμένη από χάλυβα. Το έργο αναφέρεται σε μια οιονεί συνθήκη πολιορκίας, στην κατάσταση επιφυλακής επί των επάλξεων, στην αντίσταση.

Εξίσου δυναμική με το βαρύ υλικό του έργου είναι η παρουσία στο χώρο τόσο της σκιάς που δημιουργείται -είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο- όσο και του ήχου, στοιχεία άυλα που εισάγουν τη διάσταση του χρόνου και την κίνηση στη γλυπτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας την ίδια τη φύση και τα όρια της γλυπτικής φόρμας και της υλικότητάς της.

Οι σκιές που παράγονται από το έργο, ο ήχος που το συνοδεύει και η μνημειακή κλίμακα του έργου δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο «περιβάλλον» μέσα στο οποίο ο θεατής καλείται, συμμετέχοντας σωματικά και πνευματικά, να βιώσει μια συναισθητική εμπειρία. Η στατικότητα του γλυπτού «ρευστοποιείται», παράγοντας δυναμικές φόρμες σε διαρκή κίνηση, σαν τις εικόνες μιας μάχης με αβέβαιη έκβαση.

Με αφορμή την έκθεση, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη έκδοση αφιερωμένη στο έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου από τον Γερμανικό εκδοτικό οίκο Hatje-Cantz με πρόλογο του Χρήστου Ιωακειμίδη και κείμενα των: Sebastian Preuss, Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη, Διονύση Καββαθά, Χριστόφορου Μαρίνου και Χάρις Κανελλοπούλου. Το σχεδιασμό της έκδοσης έχει ο Μιχάλης Παπαρούνης.

Επιμέλεια φωτισμού: Φίλιππος Κουτσαφτής
Επιμέλεια ήχου-σύνθεση: Pablo Ortiz (ο συνθέτης θα βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια)
Επιμέλεια έκθεσης-συντονισμός: Ελένη Κούκου



Θεατρική παράσταση στους
 ΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ

Με αφορμή τη λήξη της έκθεσης της Βένιας Δημητρακοπούλου (Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 19:00) οιΠΡΟΜΑΧΩΝΕΣ θα γίνουν, μέσω της θεατρικής πράξης, πεδίο ενεργοποίησης του χρόνου και της μνήμης. 
Θα φιλοξενήσουν Το Νεκρό Σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, τη φανταστική κι αυθεντική ιστορία μιας πανάρχαιης ελληνικής οικογένειας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος ΣκεύαςΜουσική – Σύνθεση ήχωνΣήμη Τσιλαλή ΦωτισμόςΦίλιππος Κουτσαφτής ΕρμηνείαΑγγελική Παπαθεμελή 
Διάρκεια 50″