Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ενηλικίωση της ουτοπίας- Παναγιώτης Κερασίδης

Ενηλικίωση της ουτοπίας- Παναγιώτης  Κερασίδης

Από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Ενηλικίωση της ουτοπίας του  Παναγιώτη Κερασίδη.

 

 Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Κερασίδη είναι ένα πεζόμορφο συνθετικό ποίημα που χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: Μνήματα αθάνατα, Στην κούνια της αϋπνίας, Οριζοντίως και καθέτως, Ενηλικίωση της ουτοπίας. Τα κείμενα ταλαντεύονται ισορροπώντας με άξονα την ουτοπία και συνισταμένη την πραγματικότητα και στα οποία συνυπάρχουν ερωτήματα-προτάσεις για βασικές πτυχές της ύπαρξης με αποστροφές εξομολογητικού, καταγγελτικού, επιγραμματικού λόγου.

Και όπως η πραγματικότητα περιέχει το όνειρο ώστε να βιώνουν και να αναπροσαρμόζουν οι άνθρωποι τις εκτροπές της, έτσι και το όνειρο, για να υπάρχει, προϋποθέτει την πραγματικότητα. Η οποία πραγματικότητα ανιχνεύεται στο πεδίο μάχης της ζωής και του θανάτου και στα ανεξερεύνητα όρια του ανθρώπου με όρους αθανασίας.

 

«Τα όνειρα μένουν πάντα μόνα, κι ας τα κυνηγάει η μοναξιά των ανθρώπων. Ο άγραφος νόμος της σιωπής που περιγράφει, αποταμιεύοντας, το ψαχνό που κόβουμε και το πετάμε στα ζώα για να μας γλείφουν τα κόκαλα».

 

«Σταυρόλεξο για λίγους χαράσσοντας στους τοίχους αινίγματα ανατρεπτικά. Υποψήφιοι συνοδοιπόροι ενός κόσμου που τους απορρίπτει, που τους εξορίζει σ' ένα διφορούμενο σημείο απόβασης και τροφοδοτεί το πένθος με νέα ζωή σ' ένα βιβλίο που γράφεται εσαεί. Ένα βιβλίο που συσπειρώνει το πένθος για να διευρύνει τα όρια του τέλους. Ένα βιβλίο που σβήνουμε το τέλος γιατί ξέρουμε την αρχή του. Ένα βιβλίο τέλος πάντων που το καίμε και τρώμε τη στάχτη του».

 

Ο Παναγιώτης Κερασίδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1955. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Δικηγόρησε για ένα διάστημα στην Πάτρα. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων. Είναι παντρεμένος με την Αγορίτσα Μπακοδήμου. 'Εχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.

Σχετικές ειδήσεις
Το blues της ανεργίας - Παναγιώτης Βλάχος
11.01.2017 13:07
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Παναγιώτη Βλάχου με τίτλο Τo blues της ανεργίας.
Πριάπεια και σατυρικά - Παναγιώτης Καρώνης
29.09.2016 10:32
Από τις εκδόσεις Το Δόντι κυκλοφορεί το βιβλίο, Πριάπεια και σατυρικά. Δημοτικά γαμοτράγουδα του Παναγιώτη Καρώνη.
Διά τήν ζωγραφίαν - Παναγιώτης Δοξαράς
17.08.2016 10:24
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο, Διά τήν ζωγραφίαν Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Λέον Μπατίστα Αλμπέρτι & Αντρέα Πότσο. Οι πρώτες μεταφράσεις κειμένων τέχνης από τον Παναγιώτη Δοξαρά σε επιστημονική επιμέλεια-εισαγωγή Παναγιώτη Κ. Ιωάννου.
Τελευταία προειδοποίηση - Παναγιώτης Κεχαγιάς
06.04.2016 10:07
Από τις εκδόσεις Αντίποδες κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων Τελευταία προειδοποίηση του Παναγιώτη Κεχαγιά.
Διά τήν Ζωγραφίαν - Παναγιώτης Δοξαράς
08.03.2016 10:03
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο, Διά τήν Ζωγραφιάν: οι πρώτες μεταφράσεις κειμένων τέχνης από τον Παναγιώτη Δοξαρά.