Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια: έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παροτσιάζει την έκθεση Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια, μια φωτογραφική έκθεση για τον αντίκτυπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στους πολίτες.


Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει εντυπωθεί στη μνήμη των ανθρώπων κυρίως ως ένας μηχανοποιημένος πόλεμος χαρακωμάτων στο Δυτικό Μέτωπο, ο οποίος στοίχισε έναν μέχρι τότε αδιανόητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των στρατιωτών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Στα Βαλκάνια, αντίθετα, ο πόλεμος μαινόταν στα χωριά και τις πόλεις, εκεί δηλαδή όπου ζούσε ο ανυπεράσπιστος άμαχος πληθυσμός.


Η έκθεση παρουσιάζει τις δουλειές πέντε φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν τον πόλεμο αυτόν και την καθημερινότητά του στα Βαλκάνια, την περίοδο 1914-1918. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν ένα εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.


Ο Αμερικανός Lewis Hine φωτογράφισε παιδιά-θύματα του πολέμου. Θέμα της δουλειάς ενός άλλου Αμερικανού φωτογράφου, του Ariel Varges, είναι η Θεσσαλονίκη μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Ο Ρώσος Sampson Tchernoff κατέγραψε την υποχώρηση του σερβικού στρατού στα βουνά της Αλβανίας. Δύο ανώνυμοι φωτογράφοι, τέλος, που ανήκαν στον γερμανικό και τον γαλλικό στρατό αντίστοιχα, φωτογράφισαν την καθημερινότητα του πολέμου στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού.


Σχετικοί σύνδεσμοι:
www.goethe.de/polemoskaieirini
www.anemon.gr


Εγκαίνια με εισήγηση της κας Χριστίνας Κουλούρη, Καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Παραγωγή: Anemon Productions

Ιστορικός σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου


Μετά τα εγκαίνια ακολουθεί η προβολή της ανατολικογερμανικής ταινίας

Η γυναίκα και ο ξένος (1984, 97΄)
Σκηνοθεσία: Rainer Simon
Σενάριο: Rainer Simon, βασισμένο στο διήγημα του Leonhard Frank „Karl και Anna“
Ηθοποιοί: Joachim Latsch, Peter Zimmermann, Kathrin Waligura κ.ά.
Παραγωγή: DEFA-Studio, Potsdam-Babelsberg

Η ταινία ξεκινά σαν δράμα με εικόνες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου από τη ρωσική στέπα και τελειώνει σαν αρχαία τραγωδία στη Γερμανία.
Την τελευταία χρονιά του πολέμου, το 1918, δυο Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. Ο Ρίχαρντ μιλάει στον Καρλ για τη γυναίκα του Άννα. Ο Καρλ την ονειρεύεται – κι όταν καταφέρνει ν’ αποδράσει, εμφανίζεται στο σπίτι της ως ο υποτιθέμενος νεκρός άντρας της.

Χρυσή Άρκτος στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου 1985

(σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

Σχετικές ειδήσεις
15η Έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
06.12.2016 11:32
Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο "Αστεία πράγματα".
Films in Pinboards: εγκατάσταση του Νίκου Περάκη στο Ινστιτούτο Γκαίτε
15.09.2016 16:17
Το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» παρουσιάζει την εγκατάσταση του Νίκου Περάκη, Films in Pinboards.
iDyssey: Έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
14.06.2016 14:25
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Athens Photo Festival έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi με τίτλο iDyssey.
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
Sax Inspiration: έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.03.2016 16:09
Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εγκαινιάζει στις 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Sax Inspiration.