Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Νανούρης: Η ζωή είναι εδώ, ακόμα και με λίγα!

Γιώργος Νανούρης: Η ζωή είναι εδώ, ακόμα και με λίγα!

Είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης της νέας γενιάς. Ένα ανήσυχο καλλιτεχνικά πνεύμα, αλλά και ρομαντικό, που ρισκάρει, δοκιμάζει- δοκιμάζεται και δημιουργεί.

 

Ο Γιώργος Νανούρης έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα …και μάλιστα πολύ καλά!

 

Τη φετινή θεατρική σαιζόν, εκτός από την επιτυχημένη παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, στο Θέατρο Πορεία, διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, από 28 Νοεμβρίου 2014.

 

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης, ο πολυπράγμων καλλιτέχνης, απαντάει στις ερωτήσεις μας, ενώ αποκαλύπτει και για πρώτη φορά το θέμα του πρότζεκτ- έκπληξη που ετοιμάζει από τον Ιούλιο, με τον Γιάννη Σκουρλέτη και τη bijoux de kant!


Ανυπομονούμε για όλα..!

 

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου


Culturenow.gr:  «Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος - το δικό της και το δικό μου»… Τι σας γοήτεψε στο «Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, και αποφασίσατε –μετά τις παρουσιάσεις σε θεατρικό αναλόγιο- να του δώσετε ολοκληρωμένη σκηνική μορφή;

 

Γιώργος Νανούρης: Το βιβλίο αυτό δεν γοητεύει απλώς, αλλά συγκλονίζει όποιον το διαβάζει. Και ίσως περισσότερο απ όλα συγκλονίζει η απόφαση του συγγραφέα να μιλήσει τόσο ανοιχτά για πράγματα που οι περισσότεροι κρύβουν. Δύσκολα βρίσκεις τέτοια κείμενα από νεοέλληνες πια και όταν ξεκινήσαμε το αναλόγιο είδαμε ότι θέλουμε να το πάμε παρακάτω, μας οδήγησε το ίδιο το κείμενο δεν ήταν στα σχέδια μας και συντέλεσε φυσικά και η τεράστια αποδοχή του κόσμου.

 

Cul. N.: Η Κατερίνα “βγαίνει” λοιπόν ξανά από τις σελίδες της και έρχεται να μας “μιλήσει” για αρκετά ευαίσθητα θέματα, όπως την διπολική διαταραχή, μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Πόσο δύσκολο αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέρον, είναι για έναν σκηνοθέτη να μεταφέρει μία πραγματική ιστορία, με υπαρκτά πρόσωπα, στη σκηνή , όταν μάλιστα ο γιος -και ταυτόχρονα συγγραφέας- βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές;

 

Γ. Ν.: Και το «Εδώ» και η «Πέτρα της υπομονής» που είχα κάνει στο παρελθόν, αληθινές ιστορίες ήταν. Στο «Εδώ» μάλιστα που ήταν συνεντεύξεις μεταναστών, σχεδόν όλοι  είχαν έρθει στην παράσταση και είδαν τις ζωές τους στη σκηνή. Οπότε είναι ένα αίσθημα και μια συνθήκη που έχω ξαναζήσει. Πολύ ενδιαφέρον, πολύ δύσκολο και πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Πάντα όμως το πρωταρχικό μου στοιχείο είναι ο σεβασμός σε αυτόν που μου εμπιστεύτηκε το έργο του και τη ζωή του στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν με αφορά να κάνω σκηνοθετίλες ούτε επίδειξη (των όποιων) ικανοτήτων και τέτοια πράγματα, το μόνο που με νοιάζει είναι να μεταφέρω στη σκηνή και να επικοικωνήσω με το δικό μου τρόπο, το κείμενο που έχω επιλέξει.

 

 

 

Cul. N.: «Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός από αυτούς που θα το διαβάσουν». Ποια είναι η γνώμη σας για την λυτρωτική δύναμη της αφήγησης και κατ’ επέκταση του θεάτρου;

 

Γ. Ν.: Δε χρειάζεται να το πω εγώ, όλοι γνωρίζουμε πως όταν μιλάμε για κάτι που μας βασανίζει αυτόματα η διάσταση που του έχουμε δώσει στο μυαλό μας μικραίνει. Ακριβώς αυτό γίνεται με τη γραφή, και με τη δραματοποίηση. Είμαι σίγουρος ότι ο Αύγουστος έγραψε αυτό το βιβλίο για να λυτρωθεί ο ίδιος πρώτα απ όλα και μετά για να το εκδώσει.

 

Cul. N.: Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με την Λένα Παπαληγούρα και τον Λόλεκ,  για την ιδιαίτερη αυτή παράσταση που θα δούμε, καθώς και την δική σας παρουσία επί σκηνής.

 

Γ. Ν.: Είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες συγκυρίες. Επικοινωνούμε και οι τρεις σα να γνωριζόμαστε καιρό και είναι απ τις λίγες φορές που αισθάνομαι ότι το ένστικτό μου λειτούργησε πολύ καθαρά και σωστά όταν τους σκέφτηκα. Έχουμε αγαπηθεί πολύ και εκτιμάμε ο ένας τον άλλο. Εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος, είμαι πολύ χαρούμενος. Για τη δική μου παρουσία στη σκηνή δε χρειάζεται να πω πολλά, θα μας δείτε ελπίζω!

 

Cul. N.: Εκτός από την «Κατερίνα», παρουσιάζετε για δεύτερη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία, τη θεατρική διασκευή του σπουδαίου διηγήματος του Λ. Τολστόι «Από τι ζουν οι άνθρωποι», έναν ύμνο στην δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης, σε μια εποχή που έχουμε ίσως ξεχάσει την ουσία της ζωής… Τι στίγμα αφήνει αυτή η παράσταση στο θεατή και τι άφησε σε σας τον ίδιο;

 

Γ. Ν.: Αυτή η παράσταση είναι για μένα ένα δώρο και θέλω να πιστεύω και για τους θεατές . Το να δουλέψω στο θέατρο με την Όλια είναι ένα όνειρο που βγήκε πραγματικό. Μας έχει εντυπωσιάσει η τεράστια αποδοχή του κόσμου και μας δίνει ελπίδα, γιατί είναι μια εντελώς χειροποίητη (και αυτή) παράσταση που μιλά για την αλληλεγγύη και την αγάπη. Την κάναμε ως ένα είδος αποστολής, στην δύσκολη εποχή που ζούμε και τελικά ο κόσμος ίσως την είχε ανάγκη περισσότερο και απ ότι εμείς νομίζαμε. Το ότι πηγαίνει τόσο καλά αυτή ειδικά η παράσταση, είναι ένα μήνυμα νομίζω του κόσμου για όλους μας.

 

Cul. N.: Τη νέα χρονιά αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνεργασία σας με τον Γιάννη Σκουρλέτη και την bijoux de kant. Αν και είναι ακόμα νωρίς, θα θέλατε να μας δώσετε κάποιο στοιχείο από αυτό που ετοιμάζετε;

 

Γ. Ν.: Είναι ένα πρότζεκτ που συζητάμε απ τον Ιούλιο και για πρώτη φορά θα πω το θέμα του. Αφορά στην ιστορία και στις εκδοχές του μύθου του Νάρκισσου σε παραλληλισμό με το σήμερα.

 

Cul. N.: Κλείνοντας, παρά την γενικότερη κρίση που βιώνουμε, ποιο είναι το δικό σας αισιόδοξο μήνυμα προς όλους;


Γ. Ν.: Δεν θεωρώ ότι θα αλλάξουν άμεσα τα πράγματα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να ζούμε και να προσπαθούμε. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους μας, ας κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί γιατί η ζωή είναι εδώ, ακόμα και με λίγα. Όλοι προσπαθούμε διπλά και τριπλά πια, όμως νομίζω ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πανικός και τα παράπονα (και τα λέω πρώτα στον εαυτό μου). Ας είμαστε αγαπημένοι και μονιασμένοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Εξ άλλου, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

 

#Φωτογραφία Γιώργου Νανούρη: by Ioanna Chatziandreou

 

 

*Το Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες φιλοξενεί το έργο του Αύγουστου Κορτώ, Κατερίνα, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, από 28 Νοεμβρίου 2014. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


*Η θεατρική διασκευή του σπουδαίου διηγήματος του Λ. Τολστόι Από τι ζουν οι άνθρωποι, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία. Σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Όλια Λαζαρίδου , Γιώργος Νανούρης και Ηλίας Κουνέλας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετικές ειδήσεις
Γιώργος Παπαγεωργίου: Ο Τολστόι βάζει τους ήρωες να αναμετρηθούν με τα σκοτάδια τους
06.02.2017 15:01
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι ένας δραστήριος και ανήσυχος ηθοποιός, κάτι που έγινε αντιληπτό από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, μιας και έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου. Όμως, δεν περιορίζεται σε αυτά, μιας και με την γνωστή μπάντα του, τους «Polkar», κάνουν συχνά εμφανίσεις σε μαγαζιά εντός και εκτός Αθηνών.
DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας
22.07.2016 12:13
Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260. Τα μέλη της ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου, Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν –εν μέσω προβών- για την καλλιτεχνική τους "συνάντηση", την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό…
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.
Θανάσης Δόβρης: Το αίμα είναι και θα είναι πάντα στην επικαιρότητα της ζωής μας
09.05.2016 13:27
Ο χαρισματικός ηθοποιός Θανάσης Δόβρης, ο οποίος αυτή την περίοδο καταθέτει μία σπουδαία ερμηνεία στην ιδιαίτερη σκηνική σύνθεση του Περικλή Μουστάκη «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», πρόκειται από 16 Μαΐου να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά και μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε θεατρική μορφή, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Η εν λόγω παράσταση ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στον Θανάση Δόβρη και να λάβουμε –όπως ήταν αναμενόμενο- ενδιαφέρουσες και κυρίως ουσιαστικές απαντήσεις, που αφορούν σημαντικές στιγμές, μεγάλες απώλειες, ανεπιτήδευτο θέατρο και ανθρώπους...
Αινείας Τσαμάτης: Ο κόσμος του Χέρμπερτ Άχτερνμπους
19.04.2016 13:10
Αν και σχετικά λίγα χρόνια στο χώρο, ο Αινείας Τσαμάτης έχει ήδη αρχίσει να διαγράφει μια πλούσια πορεία. Από τα «Άγρια Αγόρια» μέχρι τους «Αδερφούς Καραμαζοφ» και απ’ την «Λευκή συμφωνία» μέχρι τη «Μικρά Αγγλία», οι συμμετοχές του είναι ενδιαφέρουσες και ποικίλες. Αυτήν την εποχή υποδύεται τον «Χέμπερτ Άχτερνμπους» στο Θέατρο Τέχνης, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Παντελή Δεντάκη. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, περιγράφει τις λεπτές αποχρώσεις του έργου και μας προϊδεάζει για τις παραστάσεις που θα βρεθεί μελλοντικά.