Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Για την επέκταση του πεδίου της πάλης: Έκθεση του Βαγγέλη Γκόκα στην γκαλερί Elika

Για την επέκταση του πεδίου της πάλης: Έκθεση του Βαγγέλη Γκόκα στην γκαλερί Elika

Στην τρίτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Elika, o Βαγγέλης Γκόκας παρουσιάζει από την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 μια ενότητα έργων μέσα από την οποία συνεχίζει την έρευνά του πάνω στον διάλογο μεταξύ της ζωγραφικής πράξης, στην απόπειρά της να αποτυπώσει και να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του, και τον ίδιο αυτό περιβάλλοντα κόσμο από τον οποίο αντλεί εμμονικά τη θεματολογία του.

 

Οι αγωνίες παραμένουν οι ίδιες και αυτή η τρίτη έκθεση είναι μία συνέχεια, και ένας διάλογος με τις δύο προηγούμενες. Κάποια θέματα επαναλαμβάνονται αλλά η τεχνική είναι διαφορετική. Εκεί φαίνεται και η πάλη του καλλιτέχνη σε σχέση με το ίδιο το αντικείμενο της ζωγραφικής και την κατεύθυνσή της σήμερα, καθώς και την αποτύπωση της εικόνας. Εικόνες της καθημερινότητας -αντικείμενα, τοπία, σώματα και πρόσωπα- εξετάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στη σύγχρονη κοινωνία. Είτε πρόκειται για το πορτρέτο ενός αγοριού, ένα καράβι που βυθίζεται, ένα νυστέρι που κόβει, ένα παπούτσι, την άκρη ενός μαξιλαριού, είτε για ένα τοπίο, οι εικόνες του Γκόκα είναι μισές, κερματισμένες, καλώντας συχνά τον θεατή να τις ολοκληρώσει νοητά ο ίδιος. Η ιδιότητά τους αυτή προσδίδει τόσο στην αίσθηση καθολικότητας που αποπνέουν όσο και στον αινιγματικό χαρακτήρα των έργων, που είναι την ίδια στιγμή βαθιά προσωπικά, έργα ευαίσθητα και ταυτόχρονα σκληρά, μελαγχολικά, ρομαντικά και την ίδια στιγμή απόμακρα.  

 

Βιογραφικό

O Βαγγέλης Γκόκας  γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσ/νίκης (1988-1994), στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2007). Απέσπασε υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης για διδακτορικές σπουδές και την υποτροφία του Ι.Κ.Υ για μεταπτυχιακές σπουδές. Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές (Elika Gallery 2010, 2012, γκαλερί Tint 2008, Batagianni Gallery, Stigma) και ομαδικές εκθέσεις (Πινακοθήκη Κοσόβου 2012, Μπιενάλε της Αθήνας 2011, ΕΜΣΤ, Μουσείο Μπενάκη , κλπ). Από το 2011 είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών Ιωαννίνων. Έργα του βρίσκονται στο μουσείο Van Abbe, σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Σχετικές ειδήσεις
Ιερός Άνεμος: έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου στη γκαλερί Elika
01.02.2017 15:31
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 8 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 18 Μαρτίου τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Ιερός Άνεμος. 
Little Man, έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου στη γκαλερί Elika
21.12.2016 11:12
Μετά το Gallery Trophy και το glorious days o Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει στην Αθήνα με την νέα του ατομική έκθεση Little man στην γκαλερί Elika.
Kαι που πάει όλος αυτός ο ιδρώτας: έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκηστη γκαλερί Elika
09.09.2016 10:33
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκη στην Αθήνα, με τίτλο Kαι πού πάει όλος αυτός ο ιδρώτας.
Revengefuck: έκθεση της Μαρίας Καραντζή στη γκαλερί Elika
26.05.2016 17:07
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου την ατομική έκθεση της Μαρίας Καραντζή, με τίτλο Revengefuck.
Somebody had to do it: έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στη γκαλερί Elika
11.04.2016 14:48
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Aπριλίου έως τις 4 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου με τίτλο 'Somebody had to do it'.