Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Κυανό: Παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Νικολιάνου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Κυανό: Παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Νικολιάνου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art idea στο πλαίσιο των παρουσιάσεων στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας, παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Νικολιάνου, με τίτλο Κυανό.


Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο του Δημήτρη Νικολιάνου:
    
"Σε διαφανές λευκό βάθος που παραπέμπει με σαφήνεια στην γνωστή βυζαντινή τεχνική του «gesso» - όπου η λευκή προετοιμασία του ξύλου της φορητής εικόνας αποτελούσε την κατεξοχήν βάση για την ανάπτυξη και ανάδειξη του εικονογραφικού περιεχομένου της σύνθεσης -, ο ζωγράφος Δημήτρης Νικολιάνος, δημιουργεί στο σήμερα, τις δικές του ξεχωριστές, βυζαντινές μορφές επάνω στο χαρτί. Μορφές κυανές, φτιαγμένες από ξηρό παστέλ, που μοιάζουν να βρίσκουν την ύπαρξη τους κάπου μέσα στα βάθη της χρυσής Παλαιολόγειας και Μεταβυζαντινής εποχής, μέσα στον λυρισμό, τον κλασσικισμό και την πνευματικότητα της καθαρής βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Στο έργο του Δημήτρη Νικολιάνου, η καλλιτεχνική πρωτοτυπία της απόδοσης των αγίων μορφών με πρώτη ύλη το "καρμποθέλο" αλλά και η συμβολική επιλογή των χρωμάτων - του κυανού της πνευματικότητας, του ουράνιου, του θείου και του λευκού της καθαρότητας, της αγνότητας, της αγιοσύνης - συνδυάζεται αρμονικά με την αυστηρή τήρηση των τυπικών, εικονογραφικών προτύπων της βυζαντινής εικονογραφικής παράδοσης.

O «Αρχάγγελος Γαβριήλ», ο Χριστός στην «Άκρα Ταπείνωσις», ο «Ιωάννης ο Θεολόγος» αλλά και η «Ευλογία» - σε όλα είναι διακριτή η βυζαντινή τεχνοτροπία των "γραψιμάτων" (σκουρόχρωμες βάσεις), των "σαρκωμάτων" (τα φωτισμένα μέρη των μορφών π.χ. σε μύτη / υπερόφρια τόξα / μετωπιαίους όγκους / μήλα προσώπου) καθώς και των λεγόμενων "ψιμυθίων" (τα φωτισμένα και προεξέχοντα μέρη του σώματος στις περιοχές γύρω από τα μάτια, τις παρειές και το πηγούνι με την μορφή παράλληλων τοξωτών πινελιών που ακολουθούν τη φορά των τοξωτών καμπύλων της σάρκας).

Η εκφραστικότητα και το απαλό πλάσιμο των μορφών – ο γλυκασμός και η αβρότητα του «Αρχαγγέλου Γαβριήλ» –, η γυμνή αποτύπωση του πόνου του Χριστού με το αγκάθινο στεφάνι που υπομένει καρτερικά και συμπονετικά το μαρτύριο του στην «Άκρα Ταπείνωσις» ή η δεσποτική –σχεδόν μελαγχολική - μορφή του «Ιωάννου του Θεολόγου» με τα χαμηλωμένα – όλο στοχασμό – μάτια και την πλούσια γενειάδα, η "μανιεριστική" «Παναγία» και ο συμβολισμός της «Ευλογίας». Όλα, εξυψωμένα σε υπερβατική αναγωγή, εκφράζουν το αίσθημα της βαθιάς ανθρωπιάς, μέσα από την εξιδανικευμένη και παράλληλα θνητή, άφθαρτη και φθαρτή εσωτερικότητα τους. Μέσα από το Λευκό και το Κυανό τους."


Concept παρουσιάσεων:

Στο πλαίσιο του θεσμού των Παρουσιάσεων, μια αίθουσα της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης αφιερώνεται για μια εβδομάδα σε έναν δημιουργό, ενώ οι επισκέπτες της έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον υπόλοιπο χώρο όπου εκτίθενται έργα τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Τίτλος έργου: "Ευλογία", διαστ. 100 Χ 70 εκ., ξηρό παστέλ σε χαρτί

Σχετικές ειδήσεις
Β is everything you can imagine from the material world: έκθεση του Δημήτρη Φουτρή στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
23.11.2016 14:15
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο Β is everything you can imagine from the material world. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.
Substratum: έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
08.09.2016 16:23
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Substratum». Πρόκειται για μια κοινή έκθεση του εικαστικού έργου του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Επιθαλάμια και άλλα τραγούδια: έκθεση του Δημήτρη Σκουρογιάννη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.04.2016 16:21
Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, τη νέα δουλειά του Δημήτρη Σκουρογιάννη.