Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Επιδίωξη για αρμονία: έκθεση της Εύας Αποστολάτου στην Καπλανών 5

Επιδίωξη για αρμονία: έκθεση της Εύας Αποστολάτου στην Καπλανών 5

Μια νέα ενότητα έργων παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 στις 30 Σεπτεμβρίου, η Εύα Αποστολάτου, με τίτλο «Επιδίωξη για αρμονία ».


Η ζωγράφος επιχειρεί μέσα από αυτόν τον κύκλο έργων να εικονογραφήσει το συμπέρασμα των φιλοσόφων ότι "η τέχνη σώζει από τα δεινά της ζωής ".


«Είθε το τετράγωνο πλαίσιο των τελάρων, να ταυτίζεται με ένα παράθυρο στον τοίχο, που οδηγεί σε αρμονικές σκέψεις...» σημειώνει η Εύα Αποστολάτου και τονίζει: «χωρίς κάτι να το αποδεικνύει, πιστεύω στην τελική επικράτηση της αρμονίας, καθώς με το αντίθετο, ήδη θα είχαμε αυτοκαταστραφεί!»

«Με αφορμή την εξωτερική ομορφιά της εικόνας, είτε σε ένα πρόσωπο είτε σε ένα τοπίο, αναζητούνται οι κοινοί ορισμοί της αρμονίας, όπως ορίζονται από κάθε εποχή και από τα ανθρώπινα ένστικτα. Με την διαδικασία της όρασης και η πιο απλή ματιά από μόνη της, συνθέτει ένα αρμονικό πλάνο», σημειώνει η ζωγράφος και συνεχίζει:  

«Οι έννοιες απομακρυσμένες από την αφήγηση , εκφράζονται μέσω της σύνθεσης, του σχεδίου, του χρώματος και της παραστατικής γεωμετρίας. Η δουλειά μου δεν είναι αυτοεκπληρούμενη. Ολοκληρώνεται μέσα από τους διαφορετικούς στοχασμούς και προσεγγίσεις των υπόλοιπων καλλιτεχνών. Όλες οι διαφορετικές προτάσεις μαζί, συνθέτουν περιμετρικά τον ορισμό της σύγχρονης (συν τω χρόνω) τέχνης. Ο ορισμός συντίθεται από τα κοινά ερωτήματα που θέτονται και όχι από τις διαφορετικές απαντήσεις που δίνονται.

Το ουράνιο τόξο μετά την βροχή, τα χρώματα ενός υφάσματος, το μέτρο ενός θεατρικού έργου, το περιεχόμενο ενός χαμόγελου είναι τέχνη και ζωή, ανάλογα με το βλέμμα του παρατηρητή. Τις στιγμές που ο παρατηρητής αφαιρείται με αυτά, ''αφαιρείται'' από τα δεινά της ζωής. Υπό το πρίσμα της τέχνης ένας κεραυνός μπορεί να ειδωθεί και ως όμορφος. Και αν ο παρατηρητής επιτρέψει στην τέχνη να τον διαμορφώσει βαθύτερα, ίσως αυτό να αντανακλαστεί και στην κοινωνία».

«Η Εύα Αποστολάτου δουλεύει με λάδι σε καμβά, με τη μία πινελιά παραθετικά δίπλα στην άλλη και με καθαρό χρώμα», σημειώνει η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου. «Συνδέεται εικαστικά με ό,τι αγαπά και την συγκινεί  και τα θέματα της είναι κυρίως τοπία και πορτρέτα σε ήπιες γκάμες χρωμάτων… Αυτό όμως που την ενδιαφέρει πάνω απ όλα είναι να υπερβεί την αφήγηση και να αποτυπώσει την «ομορφιά» του τοπίου, ή αλλιώς την αρμονία που εκπέμπει η φύση και το σύμπαν… Το σημαντικότερο όμως  είναι ότι αποτυπώνει την ομορφιά των προσώπων που επιλέγει να ζωγραφίσει, με την έννοια της δικής τους αλήθειας…», καταλήγει η Ήρα Παπαποστόλου.

«Θέλω να αιχμαλωτίσω την ομορφιά στο τελάρο» λέει η Εύα Αποστολάτου. «Δεν θέλω την παραμόρφωση της φόρμας. Θέλω τις σχεδιαστικές αρμονίες. Και να κάνω τον άνθρωπο ακόμα πιο ωραιοποιημένο, αν αυτή έχει επιλέξει να είναι η αλήθεια του. Ό,τι επιλέγουμε εμείς είναι η αλήθεια μας… Αυτή την αλήθεια θέλω να αποτυπώσω στον καμβά. Θέλω να κάνω τον άνθρωπο όπως τον ξέρω, ή όπως θέλει να τον ξέρω. Και για να το πετύχω επικεντρώνομαι στη σύνθεση και το χρώμα. Κάθε φορά διαλέγω ένα ζευγάρι χρωμάτων για να αναζητήσω μια καινούργια αρμονία. Μια καινούργια ομορφιά. Μια καινούργια αλήθεια», καταλήγει η Εύα Αποστολάτου. 

Σχετικές ειδήσεις
Wild & Free: Έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου στις Σπέτσες
09.08.2016 12:09
Το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου, στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου SPETSES.
Χάος και Αρμονία: έκθεση της Μιλένας Δημητροκάλλη στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
15.04.2016 11:17
Την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Μιλένας Δημητροκάλλη με τίτλο «Χάος και Αρμονία».
Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με το βλέμμα της Εύας Νάθενα
12.04.2016 12:37
Το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της εικαστικού Εύας Νάθενα.
Τρεις Χώροι, Τρεις Προσωπικές Διαδρομές, Τρεις Ζωγραφικοί Λόγοι: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
21.03.2016 11:26
Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.
Έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
15.03.2016 10:53
Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία με χαρά εγκαινιάζει στις 7 Απριλίου την έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, ζωγράφου και γλύπτη, με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας».