Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Two kinds of nature: Έκθεση της Diane Katsiaficas στην αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»

Two kinds of nature: Έκθεση της Diane Katsiaficas στην αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»

Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»  εγκαινιάζει την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 την ατομική έκθεση της Diane Katsiaficas με τίτλο Two kinds of nature.

 

Η Diane Katsiaficas είναι εικαστική αφηγήτρια, με προσανατολισμό σε ιστορίες και χώρους που σχετίζονται με την κοινωνική συνείδηση και την υπεύθυνη πράξη.  Η ίδια παρατηρεί για το έργο της: « Τα μικρά σχέδια ήταν πάντα για μένα ένα μέσο για να προσδιορίσω μια θέση, μια εμπειρία ή μια ιδέα.. Τι κρύβεται κάτω από την επίφαση μιας επανάληψης των στοιχείων ή των γεγονότων; Το σχέδιο, «υπό μια διευρυμένη έννοια», με ένα κοπίδι από λέιζερ και με μια ψηφιακή ραπτομηχανή έχει προσφέρει άπειρες δυνατότητες για την εξέταση των επιπέδων του νοήματος».

 

Στην έκθεση θα παρουσιάσει 2 σειρές από το έργο της. Τη σειρά Causes and Conditions και τη σειρά Salt: a romance Chapter 4: Missolonghi. Αφετηρία για τη σειρά Causes and Conditions  αποτελούν οι προκλήσεις για την υγεία ενός ατόμου, η αδυναμία του ανθρώπινου σώματος, ο πόνος, η θεραπεία και η  ελπίδα.  Κατά τη διαδικασία της μετατροπής μικρών σχεδίων μικτής τεχνικής  σε lazer cut από χειροποίητο χαρτί, συμβαίνουν αλλαγές, οι οποίες όπως η ίδια παρατηρεί: «είναι ανάλογες με τις φάσεις ενός σώματος, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.»

 

Η σειρά Salt: a romance Chapter 4: Missolonghi αποτελείται από 12 εικόνες και συναφή κείμενα και εξερευνά την περιοχή του Μεσολογγίου: τους ελώδεις υγροτόπους του , τις αλυκές, ένα κομμάτι της ιστορίας και της θέσης του, που συνδέεται με τη διαδρομή των αποδημητικών πτηνών και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή διεθνούς σημασίας. Είναι μια λεπτομερής αφήγηση που συμβολίζει τη φύση της Ελλάδας: ένα περιβάλλον , το οποίο παρά την απώλεια και το θρήνο μπορεί να ενθαρρύνει την ελπίδα.


Βιογραφικό:

Η Diane Κατσιαφίκα είναι Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνης και Καθηγήτρια στο Τμήμα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Twin Cities. Κατέχει BA από το Smith College, Northampton, Μασαχουσέτη, καθώς και ΜΑΤ (Master of Art Education) και MFA (Master of Fine Arts) από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.  Οι multi media αφηγήσεις της περιλαμβάνουν  μια ποικιλία τεχνικών και τεχνολογιών από μικρά σχέδια και ψηφιακές συνθέσεις μέχρι μεγάλες εγκαταστάσεις. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της  σε εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.  Μεταξύ των συλλογών στις οποίες έχει ενταχθεί το έργο της είναι: το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το  Minneapolis Institute of Art, Μινεάπολη, Μινεσότα, το Μουσείο Τέχνης του  Σιάτλ, Ουάσιγκτον, το Μουσείο Τέχνης της Τακόμα, Ουάσιγκτον, το  USA TODAY, Διαμ. της Ουάσιγκτον,  το Weisman Art Museum Φρέντερικ, Μινεάπολη, Μινεσότα, και το Walker Art Center, Minneapolis, MN. Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις, Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright καθώς και  με  2 υποτροφίες  McKnight Artist.

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Imago Ignota: Ομαδική έκθεση στην αίθουσα τέχνης έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
27.07.2016 16:26
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση «Imago Ignota».
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.