Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Διάλογοι της οπτικής αίσθησης με την απτική - Κορώνη 2014, στο Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης

Διάλογοι της οπτικής αίσθησης με την απτική - Κορώνη 2014, στο Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης

Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης παρουσιάζει την έκθεση Διάλογοι της οπτικής αίσθησης με την απτική - Κορώνη 2014, από το Σάββατο 2 Αυγούστου 2014.


Δύο σημαντικοί καλλιτέχνες , ο Έκτωρ Παπαδάκης, γλύπτης & καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας) και ο νεότερος ζωγράφος Δημήτρης Αναστασίου, κινούμενοι σε χώρους διακριτούς μεν, που όμως γειτνιάζουν μέσω των απόηχων των κοινών συμβολιστικών και σουρεαλιστικών καταβολών τους, συναντώνται στη Κορώνη, συνεκθέτοντας τα έργα τους, σε ένα διάλογο των αισθήσεων της όρασης και της αφής.


Ο Έκτωρ Παπαδάκης, που από την εφηβεία του επιλέγει κυρίως το μάρμαρο αλλά και το μέταλλο για να εκφραστεί, ενεργοποιεί από κοινού γλυπτική μορφή και χώρο, σωματοποιώντας τρόπον τινά τον δεύτερο, ανάγοντας, εντέλει, τη σχέση γλυπτού - χώρου σε έναν γόνιμο διάλογο δύο οντοτήτων, με θάρρος, απροσδόκητη ελευθερία και στιβαρότητα, με πηγαία έκφραση που η ίδια η εσωτερική δομή των γλυπτών του εξασφαλίζει.


Ο Δημήτρης Αναστασίου, νεότερος μεν αλλά με σημαντική εικαστική πορεία, επηρεασμένος από την πριμιτίφ φλαμανδική ζωγραφική, στήνει περισσότερο ή λιγότερο κρύφιες αφηγήσεις, ενεργοποιώντας το συμβολικό περιεχόμενο καθημερινών αντικειμένων και οικείων χώρων (μέσω μιας διαδικασίας ανοικείωσης), με πρώτη ύλη προσωπικές και αυτοβιογραφικές ιστορίες τις οποίες, ανάγει, τελικά, σε συλλογικές αφηγήσεις, μιλώντας για έναν κόσμο με δύο πραγματικότητες που συνυπάρχουν αρμονικά μεν, τρομακτικά δε, οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι κρατούν τους ανθρώπους των εικόνων του δέσμιους σε έναν απροσδόκητο μετεωρισμό.

Σπουδαία έργα, σε έναν ευχάριστο διάλογο των αισθήσεων.

Σχετικές ειδήσεις
Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα: Οι παράλληλες δράσεις της έκθεσης
18.01.2017 10:43
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινίασε στις 31 Οκτωβρίου 2016 τον χώρο των Περιοδικών του εκθέσεων και το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, με την έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA), επανεκκινώντας την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω των ενεργειών για την μεταστέγαση και λειτουργία στην έδρα του.
«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα»: έκθεση από το ΕΜΣΤ και το M HKA
26.10.2016 13:24
Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).
Two Pages: Nomadic Sketchbooks: Ομαδική έκθεση στο Tabya
01.07.2016 12:12
Η έκθεση Two Pages: Nomadic Sketchbooks, που διοργανώνεται στα πλαίσια του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, παρουσιάζει από τις 6 Ιουλίου 2016 στο Tabya, το πρότζεκτ “Two Pages”.
ΕΒΓΕ 2016: Η τελετή απονομής στη Στέγη
06.04.2016 15:09
Την Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γραφιστικής, του branding, του σχεδιασμού ψηφιακών μέσων και της εικονογράφησης, για τη μεγάλη βραδιά της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας.
Teaser Project: έκθεση της Sofia Gaafar και της Έφης Αλεβίζου
11.03.2016 12:48
Η φωτογράφος Sofia Gaafar και η δημοσιογράφος Έφη Αλεβίζου συνδυάζουν τον τρόπο οπτικής και σκέψης τους γύρω από τα σημάδια της πραγματικότητας. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από έργα εικόνων και λόγου με κύριο άξονα την ταχύτητα, την εφήμερη προσέγγιση των ιδεών, την θεμελιώδη ανησυχία του «τι στο καλό συμβαίνει» και του «πόσο πλάκα τελικά έχει ό,τι συμβαίνει».