Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

No man’s land, του Peer Gynt στο Θέατρο Τεχνόπολις

No man’s land, του Peer Gynt στο Θέατρο Τεχνόπολις

Η θεατρική ομάδα «The 3rd person theatre group» μετά τη διάκρισή της με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013  από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία παρουσιάζει την παράσταση No man’s land, του Peer Gynt, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου στο Θεατρο Τεχνόπολις.

 
Πρόκειται για μια διασκευή για 3 ηθοποιούς πάνω στο έργο του Henrik Ibsen, Πέερ Γκυντ. O Πεερ Γκυντ, ζει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ο Henrik Ibsen χρησιμοποιώντας το έπος, ως κώδικα δημιουργίας, στήνει τον Πεερ Γκυντ, έναν αντιήρωα στο πρότυπό του πιεστικού, ανταγωνιστικού άντρα, που με δίψα λαχταρά την επιτυχία. Η περιπέτεια του Πέερ μετατρέπεται σε ένα προσωπικό ταξίδι υποσυνειδήτου, όλα τα επεισόδια γίνονται αφηγήσεις και η πλοκή  εκτυλίσσεται μέσα από 3 άξονες, Per Gynt, Όσε, Σούλβαιγ. Ο Πέερ, ως βασικός άξονας που αντιπροσωπεύει τη ζωή, ένα πλάσμα που ανταγωνίζεται τη φύση και ξεπερνά το προσπαθεί να την ξεπεράσει, θάνατο μέσα απ το κυνήγι της εξουσίας. Γύρω του υπάρχει η Όσε, η μητέρα του και η Σούλβαιγ, η αγαπημένη του. Η Όσε, προσωποποίηση της μάνας γης, της πατρίδας του και η Σούλβαιγ, σύμβολο της πίστης και της συγχώρεσης, γίνονται οι 2 επιπλέον πόλοι του έργου, και υποδύονται τα πολλά πρόσωπα που εμφανίζονται στη διαδρομή του Πέερ σε ένα σύμπαν άχρονο, άτοπο, έναν μη τόπο. Ιδανικά όλοι τόποι.


Η ομάδα βραβεύτηκε με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία για την παράσταση “Peer Gynt, no man’s land”. Η βράβευση έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Skien της Νορβηγίας.


Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία:  Σέβη Ματσακίδου
Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης  Φράγκος
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου   
Σκηνικά: Γιάννης  Θεοδωράκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Εικαστικός: Μαρίκα Κωνσταντινίδου
Μουσική: Γιάννης Σαββίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου
Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης  Φράγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δομνίκη Μητροπούλου
Σχεδιασμός Βίντεο παράστασης: Εύη Στάμου
Μοντάζ: Pietro Radin
Camera: Πέτρος Κέφαλος
Σχεδιασμός αφίσας: Μαγδαληνή Στεφανάτου
Σχεδιασμός promo video: Βαγγέλης Κολότσιος


Ο θεσμός των International Ibsen Scholarship

Ιδρύθηκε το 2007 από τη Νορβηγική Κυβέρνηση. Στόχος του είναι να βραβεύει καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο του δράματος και του performing arts τα οποία διαπνέονται από κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, με θέματα παρμένα από έργα του Henrik Ibsen. Σε συνεργασία με την πολιτεία του Skien, πόλη καταγωγής του Ibsen, κάθε 4 χρόνια εκλέγεται ένα συμβούλιο που αξιολογεί τις αιτήσεις που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο, και κάνει την επιλογή για να βραβεύσει τα καλύτερες προτάσεις. Οι λόγοι που το συμβούλιο κάνει τις επιλογές κάθε χρόνο, δημοσιεύονται τη μέρα που ανακοινώνονται οι βραβευμένες ομάδες. Το ποσό που φέτος εγκρίθηκε από το υπουργείο πολιτισμού της Νορβηγίας και μοιράστηκε στις βραβευμένες προτάσεις είναι 135.000 ευρώ. Το International Ibsen Scholarship δέχτηκε για το 2013, 99 αιτήσεις από 56 χώρες. Τα κριτήρια του συμβουλίου για την επιλογή ήταν τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά. Τους απασχολούσε να υπάρχουν μέσα στις προτάσεις νέες ιδέες για το ανέβασμα έργων του Ίψεν , καθώς και να μπορεί κανείς να διαγνώσει μέσα στις προτάσεις, ανησυχίες και ερωτήματα πάνω στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που βιώνουν στη χώρα τους οι αιτούντες. Με βάση αυτά τα κριτήρια το συμβούλιο του  Ibsen Scholarship 2013 βράβευσε την  πρόταση Peer Gynt. No Man's Land


Η ομάδα The 3rd person theatre group δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς Βαλάντη Φράγκο, Αντιγόνη Φρυδά και Ελένη Ζαραφίδου.

Ο Βαλάντης Φράγκος έχει πραγματοποιήσει Διεθνείς Οικονομικές και Πολιτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι απόφοιτος της  Σχολής Δραματικής Τέχνης "Δήλος" . Η Αντιγόνη Φρυδά έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  και είναι αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επίσης έχει παρακολουθήσει την θερινή Ακαδημία στο Στούντιο Υποκριτικής της Νέας Υόρκης Stella Adler. Η Ελένη Ζαραφίδου έχει σπουδάσει Ελληνική Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι αριστούχος  απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Όλα τα μέλη της ομάδας ζουν και εργάζονται ως ηθοποιοί στην Αθήνα.

Η ομάδα, μελετώντας κλασσικά κείμενα και ερευνώντας γύρω από εποχές, ρεύματα, κινήματα, ιστορικά δεδομένα κτλ πειραματίζεται με παραδοσιακές φόρμες και εξετάζει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας. Οδηγείται στη δημιουργία παραστάσεων που ενεργοποιούν τη μνήμη, τόσο τη συλλογική όσο και την προσωπική, προτείνοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, με εργαλεία το παιχνίδι και την απόλαυση που αυτό προσφέρει. Μέγιστη μέριμνα αποτελεί η ευρύτερη συνάντηση δημιουργικών μονάδων, που δουλεύοντας από κοινού, στοχεύουν σ ένα συλλογικό αποτέλεσμα ως άθροισμα των καλύτερων προσωπικών στιγμών. Η ομάδα διαπνέεται από ένα και μόνον όραμα, την πρωτοβουλία, ως πράξη αντίστασης. Επενδύουμε σε ένα μοντέλο δουλειάς συλλογικό, με άξονες την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη , άξονες αντιστικτικούς στο αίσθημα ενοχής και ηττοπάθειας που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα μας.

Σχετικές ειδήσεις
Μήδεια - μέρος 1ο από την OST Ensemble Theatre company στο ΚΕΤ
18.11.2016 10:56
Η OST Ensemble Theatre company παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, την παράσταση Μήδεια - μέρος 1ο, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Στάθη Γραφανάκη και ερμηνεία της Βασιλικής Σαραντοπούλου.
No man's land, της Alexandra Badea στο Από Μηχανής Θέατρο
31.10.2016 15:40
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση στη χώρα μας της βραβευμένης στη Γαλλία Ρουμάνας συγγραφέα Alexandra Badea, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες φωνές της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας και έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Θεταρικής Γραφής (Grand Prix de la Littérature Dramatique, 2013).
«Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Θέατρο Τεχνόπολις
01.08.2016 12:02
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την 5η Εποχή Τέχνης, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 10 & Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, στις 21.30, στο Θέατρο Τεχνόπολις.
Ρωμαίος και Ιουλιέττα από το Kenneth Branagh Theatre Company σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο
04.07.2016 17:09
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες απευθείας μεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) αλλά και μπαλέτων από το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας (The Bolshoi Ballet Live from Moscow), εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο μεταδόσεων.
Καιόμενοι, της Δέσποινας Καλαϊτζίδου στο Θέατρο Σοφούλη
07.03.2016 15:07
H No Land Theatre Group παρουσιάζει στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη το έργο Οι Καιόμενοι, της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, που κέρδισε το Β΄Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010.