Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΕΝΤΕΑΛ: έκθεση της Ντόρας Οικονόμου στην γκαλερί The Breeder

ΠΡΕΝΤΕΑΛ: έκθεση της Ντόρας Οικονόμου στην γκαλερί The Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ντόρας Οικονόμου, με τίτλο ΠΡΕΝΤΕΑΛ, από τις 13 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου 2014.


Η κυρία Νταλογουέι είπε ότι θα αγόραζε τα λουλούδια η ίδια. Εγώ έπιασα να καθαρίσω το κρυστάλλινο βάζο –εκείνο που γυρνάγαμε για ψιλά στις παραστάσεις – αλλά γλίστρησε και τσακίστηκε στα μάρμαρα τις κουζίνας. Σκούπισα τα θρύψαλα κάτω απ’ το τραπέζι. Θα τα ‘βγαζα έξω πιο μετά.

Μεγάλο πράγμα τα τραπέζια στο εργαστήριο . Όχι τόσο για όλα αυτά που κάνεις και φτιάχνεις πάνω τους όσο για τα πλήθη που κρύβεις αποκάτω τους. Η γεωγραφία του χώρου περιγράφεται από γκρεμούς και άδειες πεδιάδες ενδιάμεσα. Ποτέ δεν έχεις να κάτσεις, αφήνεις περνώντας μισό αντικείμενο πάνω στην καρέκλα, αυτό βρίσκει τη θέση του, φτιάχνει έναν κόσμο και δε μετακινείται.

Πολλά απ’ τα υλικά μου τα βρήκα στο δρόμο. Πολλοί απ’ τους φίλους μου κάνουν την ίδια δουλειά. Δίνουμε τιπς ο ένας στον άλλον και συναγωνιζόμαστε, κορδωνόμαστε όταν πετύχουμε καλό κυνήγι. Έτσι που μοιάζουν τα υλικά μας, καμιά φορά μοιάζουν και τα έργα μας. Αλλά ο καθένας έρχεται από άλλο μέρος και αλλού πάει. Σίγουρα όμως  δε βγαίνουμε έξω βάσει κάποιου οργανωμένου σχεδίου. Άλλωστε εδώ, το μέσα και το έξω είναι σχετικά. Ανοίγω τη μπαλκονόπορτα και επιστρέφω μέσα στο δωμάτιο για να βρεθώ έξω. Δεν ψάχνουμε, τα πράγματα μας βρίσκουν. Το τρικ είναι να μάθεις τα μάτια σου να κοιτάζουν χαλαρά αλλά και  με ένταση για να αναγνωρίζουν  και νηφάλια για να εκτιμούν. Η ταλαιπωρία εγγράφεται πάνω στα αντικείμενα, αφήνει ίχνη από ιστορίες ικανές ή ανίκανες.

Ένα απόγευμα νωρίς την άνοιξη του 2009, βρεθήκαμε με μιαν παρέα φίλους σε ένα ξεχασμένο θέρετρο στις Ρουμανικές Τρανσυλβανικές Άλπεις. Το φως ήταν εξαιρετικό, μας αποκάλυψε με έντονα χρώματα τις ετεροχρονισμένες δομές και τις σουρεαλιστικές προσθετικές πάνω στα κτίρια. Δε φέραμε πίσω κάτι αξιόλογο από το ταξίδι. Όπως συμβαίνει καμιά φορά, είχαμε μάλλον παραπάνω ελεύθερο χώρο στις αποσκευές μας για να αποφασίσουμε συνετά. Κρατήσαμε όμως τη μυρωδιά του ονόματος και υποσχεθήκαμε μια μέρα να κάνουμε κάτι μ’ αυτό. Έφτασε η ώρα για το ΠΡΕΝΤΕΑΛ.

Ντόρα Οικονόμου
Αθήνα, Μάιος 2014

Σχετικές ειδήσεις
Clarity, έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στην γκαλερί The Breeder
22.02.2017 15:55
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στο χώρο της. Η έκθεση, με τίτλο Clarity, αποτελείται από νέα έργα με παστέλ και κέντημα σε καμβά, μαζί με μία εγκατάσταση ήχου και βίντεο.
Laura & Lizzie, έκθεση της Σοφίας Στέβη στη γκαλερί The Breeder
12.01.2017 17:06
Η γκαλερί The Breeder παρουσίαζει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου την πρώτη ατομική έκθεση της Σοφίας Στέβη με την γκαλερί με τίτλο Laura & Lizzie.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
Solitude and Village: έκθεση της Zoë Paul στη γκαλερί The Breeder
23.05.2016 15:44
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Zoë Paul, με τίτλο Solitude and Village.