Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Χρωματίζω τα συναισθήματά μου: εργαστήριο για παιδιά από το ΚΜΣΤ

Χρωματίζω τα συναισθήματά μου: εργαστήριο για παιδιά από το ΚΜΣΤ

Ένα εργαστήριο με χρώματα και συναισθήματα προτείνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για 12 τυχερούς, μικρούς του φίλους, τον φετινό Ιούνιο!


Το εργαστήριο «Χρωματίζω τα συναισθήματά μου» (14, 21 & 28 Ιουνίου, 10:30-12:00, ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών) είναι ένα πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής το οποίο στοχεύει στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και ειδικότερα στην αναγνώριση και διαχείριση των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την τέχνη και το παιχνίδι ως μέσα για την ελεύθερη δημιουργική έκφραση των παιδιών.


Οι εικαστικές δραστηριότητες, τα μουσικοκινητικά παιχνίδια, οι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί καθώς και τα ομαδικά παιχνίδια έκφρασης θα δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν τα συναισθήματα της χαράς, της λύπης και του θυμού, να δημιουργήσουν μια εικόνα του εαυτού τους σε σχέση μ’ αυτά τα συναισθήματα και της σχέσης τους με τους άλλους και το ευρύτερο περιβάλλον .


Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ορφανίδου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής & η προεγγραφή
Περιορισμένες θέσεις .


Αναλυτικά το εργαστήριο «Χρωματίζω τα συναισθήματα μου»

Στην πρώτη συνάντηση θα συζητηθούν τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης. Η γνωριμία με τους έργα της συλλογής Κωστάκη θα δώσει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τα δύο αυτά συναισθήματα, ενώ με τη δική τους ζωγραφική θα δοθεί η ευκαιρία στο κάθε παιδί να εκφράσει τα δύο αυτά συναισθήματα. Με το μουσικοκινητικό παιχνίδι που θα ακολουθήσει θα διευκολυνθεί η αναγνώριση των δύο αυτών συναισθημάτων τόσο στους εαυτούς μας όσο και στους άλλους.

Η δεύτερη συνάντηση είναι αφιερωμένη στο συναίσθημα του θυμού. Τι γίνεται όταν ένα μπαλόνι φουσκώσει από τον πολύ θυμό που κρατάει μέσα του; Τι προκαλεί στους γύρω του; Τη συζήτηση μας θα ακολουθήσει χειροτεχνία όπου ο καθένας θα φτιάξει τον εαυτό του θυμωμένο. Με τη μουσική και το παιχνίδι ρόλων που θα ακολουθήσει θα αναζητηθούν οι αιτίες που προκαλούν τον θυμό καθώς και οι διαφορετικοί τρόποι εκδήλωσής του.

Η τρίτη συνάντηση είναι αφιερωμένη στους τρόπους διαχείρισης του θυμού και της λύπης. Χρώματα θα δοθούν στα τρία συναισθήματα και ο καθένας θα κάνει το δικό του έργο τέχνης. Η ομάδα στη συνέχεια θα εφεύρει τρόπους να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα με τη βοήθεια των μικρών φίλων της (γαντόκουκλες ) και μικρά θεατρικά δρώμενα (παιχνίδι ρόλων).

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες ανακαλύπτοντας τους δικούς τους τρόπους έκφρασης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα τους. Παράλληλα καλλιεργείται η συνεργασία και η επικοινωνία μέσα από τη συμμετοχή τους στην ομάδα. Ο βιωματικός χαρακτήρας των συναντήσεων προσφέρει στα παιδιά την εμπειρία της αυτογνωσίας μέσα στο ασφαλές και ενθαρρυντικό πλαίσιο του μουσείου και των συλλογών του. Αναγνωρίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες και ενισχύονται οι δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων και καταστάσεων.


Το πρόγραμμα «Χρωματίζω τα συναισθήματα μου» απευθύνεται σε μαθητές  Γ, Δ, και Ε Δημοτικού.

Σχετικές ειδήσεις
Εργαστήριο για μικρούς ζογκλέρ στο Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου
13.02.2017 14:23
Το Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου διοργανώνει ένα Εργαστήριο για μικρούς ζογκλέρ από το Γιώργο Σεραφειμίδη, για παιδιά Νηπιαγωγείου- Α' -Β ' Δημοτικού.
«Επί Σκηνής»: Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά, στο Θέατρο Αριστοτέλειον!
08.09.2016 11:48
«Παιδιά! Ελάτε να σηκώσουμε όλοι μαζί την αυλαία της φαντασίας!» Για 3η χρονιά, τα παιδιά θα γίνουν πρωταγωνιστές ενός κόσμου παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας, στο Θεατρικό Εργαστήρι «Επί Σκηνής», του Θεάτρου Αριστοτέλειον!
Νέο εργαστήριο και ξενάγηση για παιδιά από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
25.08.2016 10:54
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε ένα εργαστήριο με μία κάμπια πολύ πεινασμένη και μία διαφορετική ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης!
Θερινό εικαστικό εργαστήριο για παιδιά στην Casa Bianca
30.06.2016 15:16
Θερινό εικαστικό εργαστήριο που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 4 Ιουλίου έως τις 29 Ιουλίου 2016.
Πασχαλινό εργαστήρι στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
18.04.2016 17:00
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει ένα πασχαλινό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τις οικογένειές τους, με θέμα τα αυγά!