Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Νέο εργαστήρι στιχουργικής με τον Οδυσσέα Ιωάννου στο Χαλκηδόνιο Ωδείο

Νέο εργαστήρι στιχουργικής με τον Οδυσσέα Ιωάννου στο Χαλκηδόνιο Ωδείο

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων εργαστηρίων, το Χαλκηδόνιο Ωδείο ξεκινά το νέο κύκλο σεμιναριών στιχουργικής με τον Οδυσσέα Ιωάννου από την Τετάρτη 7 Μαϊου εως την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.


Λίγα λόγια για το σεμινάριο από τον Οδυσσέα Ιωάννου

Παρουσίαση από μέρους μου ιστορικών στοιχείων της ελληνικής στιχουργικής. Εξέλιξη, είδη, διαφοροποιήσεις. Παρουσίαση του έργου των σημαντικότερων στιχουργών του νεοελληνικού τραγουδιού. Θα δοθεί και ενδεικτική ή πλήρη εργογραφία. Στίχος και ποίηση στο ελληνικό τραγούδι. Διαφορές και ομοιότητες. Συζήτηση επάνω σε τεχνικές στιχουργικής, μέτρα, τονισμούς.Ρυθμός και σωστός τονισμός ώστε αυτό που γράφετε να μπορεί να μελοποιηθεί. Ο τρόπος που βλέπω εγώ τον στίχο, ο τρόπος που δουλεύω, θεματολογία.

Εργαστήρι επάνω σε στίχους που θα έχουν γράψει οι συμμετέχοντες. Εργαστήρι με στίχους που θα γράψουν όλοι επάνω στην ίδια μελωδία που θα τους δώσω. Θα ζητήσω μία άγνωστή σας μελωδία από κάποιον γνωστό μου συνθέτη (στον πρώτο κύκλο μελωδίες έδωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης,ενώ στον δεύτερο κύκλο καλεσμένος του Οδυσσέα Ιωάννου ήταν ο Θέμης Καραμουρατίδης που συζήτησε με τους συμμετέχοντες θέματα γύρω από τον στίχο και τη μουσική .)

Σε όλα τα δίωρα η συζήτηση μεταξύ μας θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διαδραστικότητα και θα επιδιώκω να κουβεντιάζουμε αρκετά. Στην πορεία και ανάλογα και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μπορεί να μείνουμε περισσότερο σε κάποιο θέμα και λιγότερο σε κάποιο άλλο. Αυτό το “κούρδισμα” συνήθως γίνεται στην πράξη.


Λίγα λόγια για τον Οδυσσέα Ιωάννου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πέρασε από σχολείο, Πανεπιστήμιο, ωδείο , στρατό, για να καταλήξει στο ραδιόφωνο, κάνοντας καθημερινή εκπομπή επί 22 χρόνια, κάθε απόγευμα 6-8, στον 902 Αριστερά στα fm και στον ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 2000 έως το 2010. Γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1986. (Μουσική, Ένα, VOX, Ήχος, Μετρό, Μελωδία- αρχισυντάκτης-, Δίφωνο, Ριζοσπάστης, Αυγή, Καθημερινή). Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: -1999. “Ζει το κορίτσι του fruit punch?” . Συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Κέδρος -2004. “Κέρματα”. Κείμενα και χρονογραφήματα δημοσιευμένα στο περιοδικό Μετρό και την Καθημερινή της Κυριακής, από τις εκδόσεις Ιανός -2011. “Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος- μία αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις”, από τις εκδόσεις Πατάκη -2012. “Δημήτρης Μητροπάνος- Χωρίς επίλογο”, από την Minos- Emi.

Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου , Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρη Μητροπάνο, Μίλτο Πασχαλίδη, Δημήτρη Παπαδημητρίου , Γιώργο Νταλάρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Διονύση Τσακνή, Γιώργο Ανδρέου , Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο, Μίνωα Μάτσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου , Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργο Σταυριανό, Κώστα Λειβαδά, Βασίλη Λέκκα, Θέμη Καραμουρατίδη, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζούδιαρη, Γιάννη Κούτρα, Γιώργο Μεράντζα, Μάριο Φραγκούλη κ.α

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο Χαλκηδόνιο Ωδείο
16.01.2017 12:36
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, θα πραγματοποιήσει τριήμερο Σεμινάριο πιάνου την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Χαλκηδόνιο Ωδείο της Μεταμόρφωσης (Σολωμού 56 ), που διοργανώνεται από το Χαλκηδόνιο Ωδείο και τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.
Mαθήματα τραγουδοποιΐας με τον Φοίβο Δεληβοριά στο Χαλκηδόνιο Ωδείο
13.10.2016 10:38
Ο Φοίβος Δεληβοριάς παραδίδει 12 δίωρα μαθήματα τραγουδοποιΐας στο Χαλκηδόνιο Ωδείο. Τα μαθήματα αφορούν τραγουδοποιούς, στιχουργούς και συνθέτες, αρχάριους και προχωρημένους, καθώς και απλούς εραστές της τέχνης του τραγουδιού που θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα ως ακροατές.
Εργαστήρια με τον Οδυσσέα Ιωάννου και την Ρίτα Αντωνοπούλου στο Χαλκηδόνιο Ωδείο
19.09.2016 12:32
Σε λίγες μέρες ξεκινούν δυο ενδιαφέροντα εργαστήρια στο Χαλκηδόνιο Ωδείο με τους Οδυσσέα Ιωάννου και Ρίτα Αντωνοπούλου.
Χαλκηδόνιο Ωδείο- Πρότυπο Μουσικό Εκπαιδευτήριο: Δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα
07.09.2016 11:05
Το Χαλκηδόνιο Ωδείο- Πρότυπο Μουσικό Εκπαιδευτήριο, με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς, προσφέρει στους σπουδαστές του Δωρεάν Δοκιμαστικό Μάθημα. Στις ευρύχωρες και πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας του, διδάσκονται όλα τα όργανα, Κλασικά-Μοντέρνα-Παραδοσιακά, από καταξιωμένους σολίστ, καθηγητές και παιδαγωγούς, ενώ λειτουργούν τα εξής τμήματα:
Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
19.05.2016 15:31
O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμή του Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου.