Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Άννα Παλιεράκη...

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Άννα Παλιεράκη...

Έφυγε από τη ζωή, την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, η ζωγράφος  Άννα Παλιεράκη, σε ηλικία 66 χρονών. 

 

Η κηδεία της πραγματοποίηθηκε τη Δευτέρα 7 Απρίλη, στις 3.30 μ.μ., στο νεκροταφείο Καισαριανής. Αντί στεφάνων η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία τα χρήματα να δοθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου».

 

Από τη γενιά του Πολυτεχνείου, στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, πρωτεργάτης στους αγώνες των εικαστικών καλλιτεχνών μετά τη δικτατορία και μέλος  του Δ.Σ. του ΕΕΤΕ στη δεκαετία του ‘80. Γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1948. Διδάχθηκε σχέδιο από τον  Π. Σαραφιανό.   Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία με τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη και ψηφιδωτό με τους Ε. Βοΐλα και Γ. Κολέφα καθώς και στην «Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts» στο Παρίσι.

 

Δίδαξε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης και στην «Ελεύθερη Έκφραση Γυναικών» Βριλησσίων.

 

Έργα της βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

 

'Εχει εικονογραφήσει βιβλία και εξώφυλλα μεταξύ των οποίων και τα βιβλία της Ιωάννας Καρυστιάνη.

 

Θέμα της η ανθρώπινη μορφή. Πορτραίτα εμπνευσμένα από τα «φαγιούμ», θέματα εμπνευσμένα από τις ταινίες του Αϊζενστάϊν. Στην σημαντική εικαστική της πορεία, ο άνθρωπος ήταν πάντα παρών, ο"κάτοικος" των τοπίων της.

«Οι άνθρωποι είναι οι κάτοικοι του μακρινού σπιτιού, που ακουμπά πάνω στη γραμμή του κινηματογραφικού ορίζοντα. Είναι εκείνοι, που πλανιώνται στον αέρα και δηλώνουν την παρουσία τους μέσα από τον καπνό που βγαίνει από την καμινάδα» (Η.Μόρτογλου)

 

Η Άννα Παλιεράκη παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Σταύρο Κωνστανταράκο και απέκτησε ένα γιο , το σκηνοθέτη Λεωνίδα Κωνστανταράκο.

Σχετικές ειδήσεις
17.02.2017 10:14
Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ελλάδας, αλλά και σπουδαίος δάσκαλος, "έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ λόγω της ασθένειας είχε χάσει και την όραση του.
Αποχαιρετισμός στο ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Ιωάννου
14.02.2017 13:26
Απεβίωσε χθες σε ηλικία 90 χρόνων ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου. Τα τελευταία χρόνια λόγω σοβαρής ασθένειας είχε εγκαταλείψει τα τελάρα, τα χρώματα, τα πινέλλα. Ως το 2008 όμως που ήταν ενεργός είχε συμπληρώσει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην εικαστική ζωή του τόπου.
06.02.2017 17:23
Απεβίωσε τη Δευτέρα 6/2 μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 90 ετών, ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του χρωστήρα στην Κρήτη, ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός.
Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης
25.01.2017 13:30
Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης. Η κηδεία του θα γίνει στην Κρήτη.
07.03.2016 09:56
Ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 91 ετών ύστερα από μακρά κι επίπονη μάχη με τον καρκίνο.