Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Athena: Είναι μεγάλο δώρο να μπορείς να αγγίξεις με τη φωνή σου την ψυχή κάποιου άλλου

Athena: Είναι μεγάλο δώρο να μπορείς να αγγίξεις με τη φωνή σου την ψυχή κάποιου άλλου

Η ξεχωριστή Athena, μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών  τραγουδοποιών – ερμηνευτριών που διαθέτει η χώρα μας, παρουσιάζει, στο Half Note Jazz Club αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο της ελληνόφωνο album «Γήινοι  Άγγελοι», που θα κυκλοφορήσει μέσα στο Μάρτιο από την MINOS-ΕΜΙ, καθώς επίσης και επιλογές από τα δύο αγγλόφωνα albums της (“Breathe With Me” και “Peeling Apples”), που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο, σε ένα σπάνιο ομόφωνο μπαράζ από ευμενή σχόλια. Λίγο πριν τα αναμενόμενα live της, μας βάζει για λίγο στον κόσμο της μουσικής και των ονείρων της!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Επερχόμενες live εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη (27 Μαρτίου) και Αθήνα (2 και 9 Απριλίου, Half Note). Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα των συναυλιών και την αίσθηση που θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό.

Αθηνά Ανδρεάδη: Θέλω ο κόσμος να γνωρίσει τον καινούργιο δίσκο «Γήινοι Άγγελοι» και “Peeling Apples”-και τη δουλειά μου-σε ένα χώρο που αρμόζει στην ψυχοσύνθεσή μου και από όπου έχουν περάσει μουσικοί που αγαπώ. Είναι πολύ σημαντικό που τα τραγούδια αυτά θα «πετάξουν» στον αθηναϊκό «ναό» της τζαζ δεδομένων και των επιρροών μου που αναφέρονται σε ανάλογα ακούσματα.

 

Cul.N.: Στις μουσικές σας αποσκευές όμως, υπάρχει και μία ολοκαίνουργια δισκογραφική δουλειά, υπό τον τίτλο: «Γήινοι  Άγγελοι». Το 1ο ελληνόφωνο άλμπουμ σας από ποια ανάγκη προέκυψε;

Α.Α.: Ίσως να είναι το άλμπουμ που περίμενα με μεγαλύτερη χαρά από οποιοδήποτε άλλο αφού είναι στην μητρική μου γλώσσα και προέκυψε από μια εσωτερική ψυχική ανάγκη παρά από αυστηρή επαγγελματική συνθήκη. Από μικρή ήθελα να εκφραστώ και να τραγουδήσω στα ελληνικά. Ήταν κάπως σαν φόρος τιμής στην ζωή της νιότης μου, στις νοσταλγικές εικόνες που καταγράφονται για πάντα στο ασυνείδητο μου, για την ανάγκη να επιστρέφω στα ίδια μέρη-στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη από όπου κατάγομαι-ξανά και ξανά. Πώς να μην τραγουδήσεις ελληνικά τη θάλασσα ή τον έρωτα;

 

Cul.N.: Ας σταθούμε λίγο στο νέο cd. Εκτός από τη γλώσσα των στίχων που πρώτη φορά είναι η ελληνική, υπάρχουν άλλες διαφορές; Στο ύφος των τραγουδιών π.χ…

Α.Α.: Η Ελληνική γλώσσα η ίδια-με τον ρυθμό της και τις μεγάλες «γευστικές» της λέξεις, τα ανοιχτά φωνήεντα και τα δυναμικά σύμφωνα- με οδηγεί στην μελωδία και στους ρυθμούς που γράφω και ορίζει το τραγούδι. Οπότε και αυτό από μόνο του το κάνει διαφορετικό. Επίσης ο συνδυασμός λαϊκών ήχων-επιρροών από τα παλιά ρεμπέτικα και ελληνικά παραδοσιακά-με τα ακούσματα και τις εμπειρίες που έχω μαζέψει χρόνια στην Αγγλία, με λιτότητα και αμεσότητα. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά βοήθησε καταλυτικά ο παραγωγός μου Γιώργος Ανδρέου .

 

Cul.N.: Είστε από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες για τους οποίους έχουν γραφτεί – και μάλιστα τόσο καλά – άρθρα και κριτικές για τη φωνή σας και την παρουσία σας γενικότερα στο χώρο. Πόσο σημαντικό εφόδιο είναι αυτό και τι σημαίνει για εσάς;

Α.Α.: Δεν ξέρω αν βοηθάνε οι κριτικές σε κάτι άλλο πέρα από το ότι σε κάνουν να μπορείς να συνεχίζεις. Τα προβλήματα που πρέπει να υπερκεραστούν σε μια μουσική καριέρα είναι αναμφίβολα πολλά και σε κάνουν διαρκώς να αναρωτιέσαι αν κάνεις καλά που συνεχίζεις-οπότε μια λεκτική επιβεβαίωση από ανθρώπους και κριτικούς που εκτιμάς βοηθάει πάντα. Εφόδιο δεν ξέρω αν είναι οι κριτικές- στο βαθμό που πρέπει να αμφιβάλλεις πάντα σε κάθε σου βήμα και να μην εφησυχάζεις, ειδικά αν επιδιώκεις το βέλτιστο αποτέλεσμα. Χαίρομαι φυσικά όταν αρέσει και στους άλλους η μουσική και η φωνή μου, αν βεβαίως είμαι εγώ πρώτα ευχαριστημένη με το έργο και την ερμηνεία μου. Μεγάλη χαρά και δώρο να μπορείς να αγγίξεις με την φωνή σου, δηλαδή με τη ψυχή σου ουσιαστικά, έστω και μια φορά τη ψυχή κάποιου «άλλου».

 

Cul.N.: Θα μπορούσατε να μείνετε και να δουλέψετε αποκλειστικά στο εξωτερικό ή η σύνδεση με τη χώρα είναι ένας δεσμός σημαντικός για έναν καλλιτέχνη;

Α.Α.: Νομίζω ότι τόπος σου είναι η έκφραση σου. Χώρα σου είναι όπου κατοικείς ψυχικά. Αυτά αρκούν για έναν καλλιτέχνη.

 

Cul.N.: Θέλατε πάντα να ασχοληθείτε με τη μουσική; Οι πρώτες σας επιρροές ποιες ήταν;

Α.Α.: Πάντα. Και δεν είναι υπερβολή. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου έξω από αυτό. Η εικόνα που μένει για πάντα χαραγμένη μέσα μου είναι ένα μικρό κορίτσι, που δεν έχει κλείσει καν τα εφτά, να νιώθει τον ζεστό ελληνικό ήλιο στο δέρμα της και να αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της μέσα σε αυτό το φως, ή γύρω στα δέκα κάπως μελαγχολικό να κάθεται κλεισμένο στο δωμάτιο του και να γράφει στίχους. Η μουσική εννοείται πως ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε παιδικής μου φαντασίας.

 

Cul.N.: Ονειρεύεστε συνεργασίες και αν ναι, ποιες;

Α.Α.: Θα ήθελα πολύ να γράψω ένα τραγούδι με τον Dan Wilson. Ίσως κάποτε “συναντηθώ” κάπως με δυο ήρωές μου, τον Leonard Cohen και τον Bob Dylan. Ονειρεύομαι να συνεργαστώ με τους θρυλικούς μουσικούς παραγωγούς Rick Rubin και Quincy Jones... Αλλά πού θα είμασταν χωρίς όνειρα; Νομίζω τίποτα απο αυτά που έχω καταφέρει δεν θα τα είχα κάνει, αν δεν είχα τολμήσει κάποτε πρώτα να τα ονειρευτώ με όλη μου τη δύναμη. Τουλάχιστον αυτό είναι στο χέρι μας.

 

Cul.N.: Μετά και από τις εμφανίσεις σας στο Half Note θα ακολουθήσουν κάποια άλλα live; Υπάρχουν σχέδια για καλοκαιρινή περιοδεία;

Α.Α.: Θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες συνεργασίες στο Λος Άντζελες τον Μάιο και στη Νέα Υόρκη. Στο Λονδίνο θα επιστρέψω τον Ιούνιο για τον επόμενο Αγγλικό μου δίσκο μετά από μια εβδομάδα παραμονής στο ετήσιο songwriter’s week με συναδέλφους μου όπως ο Chris Difford (Squeeze). Και το καλοκαίρι χαίρομαι που θα δώσω συναυλίες κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό μας.

 

Η Athena live στο Half Note – Περισσότερες Πληροφορίες


Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Γιώργος Κουμεντάκης: Οι Έλληνες δημιουργοί είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή
13.04.2016 10:57
Ένα τυπικό απόγευμα του Απριλίου, επικρατούσε δημιουργικός πυρετός στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μόλις μία εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Φόνισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της Λυρικής, βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το στοίχημα μεγάλο και ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στον οποίο πήρε περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος. «Θα ήθελα να κρυφτώ σε ένα μέρος και να εμφανιστώ μετά την πρεμιέρα», λέει με χιούμορ.