Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Μπογδάνος: Η απλή μέθοδος των Γαργαληστών ή πώς να προσφέρεις το μισογεμάτο ποτηράκι σου

Δημήτρης Μπογδάνος: Η απλή μέθοδος των Γαργαληστών ή πώς να προσφέρεις το μισογεμάτο ποτηράκι σου

Η απλή μέθοδος των ανθρώπων που επιλέγουν τα θετικά πρόσημα, τα πρωτόνια, τα ναι, τα μισογεμάτα ποτήρια. Και κυρίως των ανθρώπων αυτών που αποφασίζουν να δροσίσουν κάποιον προσφέροντας το μισό τους αυτό ποτηράκι. 

 

Η δυσχέρεια, η γκρίνια και το σύννεφο πάνω από την πόλη κάνει τους ανθρώπους ιδιοτελείς. Αυτό με τρομάζει στην κρίση. Το οικονομικό - θέλω να πιστεύω - θα παρέλθει με το πέρασμα των χρόνων. Όμως ως ένας λαός που κρατά τα αρνητικά στο DNA του με μεγαλύτερη ευκολία απ' ό, τι τα θετικά, αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτή η μιζέρια στην καρδιά θα εντυπωθεί στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Κατά πόσο θα καταχωρηθεί στο γενετικό κώδικα της επόμενης γενιάς η τσιγκουνιά. Και αναφέρομαι κυρίως στη συναισθηματική. 

 

Έχω την τύχη να περνάω παραπάνω από τη μισή εργασιακή μου ημέρα δουλεύοντας με παιδιά και για παιδιά. Αυτό άμεσα καθιστά τον αυθορμητισμό και τη δοτικότητα μέρος της καθημερινότητας, ενώ το χαμόγελο βγαίνει αβίαστα. Τα παιδιά θα προσφέρουν χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Και η καρδιά τους θα εκφραστεί μόνο με ειλικρίνεια, παραδίδοντας έτσι ένα σοφό, μη συμβατό με την ηλικία τους, μάθημα. Ένα μάθημα που βίωσα στο όμορφο ταξίδι του Γαργαληστή, που ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης κάθε Σάββατο και Κυριακή. Αυτού του παράξενου, ξακουστού Ληστή που κατά τη διάρκεια της νύχτας, "κλέβει" λίγο από το γέλιο των παιδιών που το έχουν σε περίσσεια και στη συνέχεια τα αναδιανέμει σε εκείνα που το έχουν ανάγκη. Με ανιδιοτέλεια ανάγει ένα μη υλικό αγαθό σε υπέρτατη αξία. 

 

Ειδικά στην εποχή που διανύουμε, οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά ότι δε μετρώνται όλα σε ευρώ. Ότι η ευτυχία δεν συμπορεύεται με τον πλούτο. Ότι η ζωή είναι καλύτερη όσο την αντιμετωπίζουμε με θετικό πνεύμα, όσο φωνάζουμε γενναιόδωρα "ναι" και όσο προσφέρουμε απλόχερα το γέλιο μας. Γιατί τελικά, τα ακριβότερα δώρα δεν αγοράζονται. Τόσο απλά.

 

 

Ο Δημήτρης Μπογδάνος είναι σκηνοθέτης της παράστασης «Γαργαληστής» που ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης κάθε Σάββατο στις 3.00 και Κυριακή στις 12.00.


Σχετικές ειδήσεις
Ομάδα Τσόκαρα: Θέατρο που πάει παντού!
28.01.2016 09:36
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όπου η δημιουργικότητα και η επιβίωση μέσω της τέχνης του θεάτρου είναι μια δύσκολη υπόθεση, επιλέξαμε έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης μιας θεατρικής ομάδας. Έναν τρόπο που βασίζεται στην συλλογικότητα, την συν δημιουργία και την αλληλεγγύη. Η θεατρική ομάδα Τσόκαρα δεν έχει σκηνοθέτη ούτε παραγωγό, παρά μόνο ισότιμα μέλη με τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις.
Βαλέρια Χριστοδουλίδου: Ο μαγικός κόσμος της «Ονειροχώρας»...
22.12.2015 10:44
Άραγε εσύ θυμάσαι τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί, να μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα ή την πραγματικότητα με όνειρο? Μαγικές επιθυμίες... στιγμές που ήθελες να γίνεις αόρατος & να περιπλανηθείς παντού απαρατήρητος... κι έκλεινες τα μάτια κι όλα γίνονταν με την αναπνοή της φαντασίας σου. Να γίνεις τοσοδούλης & να χωρέσεις μέσα στο παιχνιδοσπιτάκι που σου έκαναν δώρο τα Χριστούγεννα & να παίξεις μαζί με τα μικροσκοπικά σου κουκλάκια ή να πολεμήσεις παρέα με τα στρατιωτάκια σου.
Άρης Τρουπάκης: Η μόνη κορφή που κατακτάς είναι η γνώση πως υπάρχει πάντα μια ακόμα ψηλότερη
07.12.2015 10:18
Τα «Ψηλά Βουνά» είναι τα παιδικά μας χρόνια. Όχι μια οποιαδήποτε στιγμή τους. Είναι εκείνη η παράξενη στιγμή – «τα παιδιά της τελευταίας τάξης του δημοτικού» λέει ο δάσκαλος που παροτρύνει τους μαθητές ν’ ανέβουν στο βουνό – που σιγά-σιγά κι ανύποπτα η παιδική αθωότητα συναντάει την περιπετειώδη μυρωδιά των πρώτων χρόνων της εφηβείας.
Παναγιώτης Τσιρίδης: Ένα ταξίδι από την μοναξιά στη φιλία, παρέα με τον μικρό κάστορα
09.11.2015 16:59
Τι μπορεί να σημαίνει μοναξιά για ένα παιδί; Πως τη βιώνει και ποια είναι η σημασία της; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που ανοίγει το εξαιρετικό παραμύθι της Amy Mac Donald το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση και μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Λόγου Παίγνιον. Το έργο, με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» έρχεται να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα, αλλά και ως οφείλει το παιδικό θέατρο, να δώσει και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία.
Λένα Τερκεσίδου: Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας
05.11.2015 13:36
«Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας» είναι ένα θεατρικό έργο που έχει σκοπό να μάθει στα παιδιά την έννοια της σωστής διατροφής.