Μπορείτε να μαντέψετε ποιά είναι τα 20 καλύτερα άλμπουμ του 2013;

Είναι η ώρα που τα μουσικά περιοδικά, οι ιστοσελίδες και τα ραδιόφωνα βγάζουν τις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Είναι η ώρα για ένα ευχάριστο μουσικό ταξίδι, μια αναδρομή στη χρονιά που φεύγει και αφήνει πίσω της μουσικές που πολλοί αγάπησαν και εκτίμησαν .

Από την Ελένη Τσόκα

Εμείς συγκεντρώσαμε τα 20 άλμπουμ που εμφανίζονται στις λίστες των παγκοσμίως κορυφαίων μουσικών περιοδικών Uncut, Rolling Stone, Clash, Billboard και ΝΜΕ, και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω. Πριν όμως δούμε την λίστα με την κατάταξη , πάμε να κάνουμε μια μικρή περίληψη για να ξαναμπούμε στο μουσικό κλίμα του έτους και να θυμηθούμε καλλιτέχνες, που είτε σκαρφάλωσαν στην κορυφή είτε έμειναν πιο κάτω, κατόρθωσαν να αφήσουν ανεξίτηλο το μουσικό τους αποτύπωμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν περισσότερο δημιουργικοί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Μερικοί απο τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες της  τελευταίας δεκαετίας – Kanye West, Daft Punk, Queens of the stone age, Vampire weekend και Arcade Fire– ξεχώρισαν φέτος για τους δίσκους που κυκλοφόρησαν.

To άλμπουμ “Yeezus” του Kanye West λίγο μετά την κυκλοφορία του φιγουράρει νούμερο 1 στο Billboard 200 και λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές. Μάλιστα ο αείμνηστος Lou Reed λίγο πριν τον θάνατο του είχε πει το εξής  “To Υeezus είναι μαγευτικό(…) κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει αυτό που κάνει ο Kanye West”. Ακολουθεί η indie rock μπάντα Vampire Weekend που κατακτά τις καλύτερες εντυπώσεις με τον δίσκο  Modern Vampires of the City και τρέχει με φόρα για  τον τίτλο του Καλύτερου εναλλακτικού άλμπουμ στην 56η απονομή των βραβείων Grammy (Ιανουάριος του 2014) . Στην πορεία συναντάμε και τους Arcade Fire με το Reflektor, οι οποίοι ομολογουμένως με τα τραγούδια του δίσκου τους αυτού πετυχαίνουν μια πολύ λαμπερή μίξη rock,punk, disco,electro και reggae. Κάνουν αυτό που έκαναν οι Clash και οι Talking Head παλαιότερα: να επανασυνδέσουν την rock μουσική με τον χορό, αναφέρει το Rolling Stone. Ηχηρότατη κάνουν την παρουσία τους για μια ακόμη φορά  και οι Arctic Monkeys που τραγουδάνε “Do i wanna Know?” από τον δίσκο τους “AM”  και προκαλούν πανικό. Βεβαίως, μέσα σε όλα αυτά,  ποιός μπορεί να ξεχάσει το “Get Lucky” των Daft Punk, το νούμερο 1 hit που έκανε χαμό μέσα στο καλοκαίρι  και που γνώρισε διαφορετικές και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές και εκτελέσεις. Το άλμπουμ τους “Random Access Memories” με τον techno-electro-club-pop όμορφα πειραγμένο ήχο που παράγει  γνώρισε τεράστια επιτυχία και απογείωσε τα δύο γαλλικά ρομποτάκια πριν καλά καλά το καταλάβουν.

Παράλληλα, σπουδαίοι, σταθερά αγαπημένοι καλλιτέχνες του rock & roll όπως ο John Fogerty, ο Paul McCartney των θρυλικών Beatles και ο David Bowie “ξαναχτυπούν”  κατοχυρώνοντας τη θέση τους στις καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών τους. O Paul McCartney εμφανίζεται με τo άλμπουμ “Newκαι o Bowie κάνει ένα πολύ δυνατό comeback με το “Τhe Next Day, που, όπως λένε και οι κριτικοί, (και εμείς θα συμφωνήσουμε) ίσως να είναι και η καλύτερη δουλειά του μέχρι σήμερα. Επιπλέον, στις λίστες ξεχωρίζει και  το συγκρότημα  “Nick Cave and the Bad Seeds”, αυτή τη φορά χωρίς τον κιθαρίστα Mick Harvey, με το άλμπουμ “Push the sky away”, που έχει αποσπάσει  παγκοσμίως πολύ θετικές κριτικές. Οι My Bloody Valentine κατάφεραν και αυτοί με το άλμπουμ τους “m b v” να αφήσουν το στίγμα τους και να εισπράξουν ευρεία αποδοχή.

Στην ηλεκτρονική dance μουσική (EDM) απολαύσαμε το δίδυμο των Disclosure με τoν δίσκο τους “Settle” ενώ σε πιο downtempo, chill-out μουσικές ακούσαμε τους Boards of Canada με το δίσκο τους “Τomorrows Harvest. Sτην  hip hop σκηνή, είχαμε, όπως πάντα, τους δασκάλους Eminem και Pusha T μαζί με νέους μαθητές, όπως ο Chance the Rapper, ο Earl Sweatshirt και ο Danny Brown με το “Old”.

Αλλα τα πιο συναρπαστικά νέα του έτους προέρχονται απο μια σειρά νέων καλλιτεχνών που εισέβαλλαν απρόσμενα στην μουσική βιομηχανία και εισέπραξαν πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως η 17χρονη Lorde από τη Νέα Ζηλανδία με το άλμπουμ της “Pure heroine”,η punk-rock αμερικάνικη μπάντα Parquet Courts και οι υπέροχα περίεργοι  post-punk Savages από την Βρετανία. Φυσικά, κλείνοντας, δεν γίνεται να αφήσουμε απ’ έξω τον Bruno Mars με το “Unorthodox jukebox.

Το 2013 θα μπορούσε να πει κανείς ότι μουσικά τουλάχιστον υπήρξε αρκετά πλούσιο. Στις 20 θέσεις που ακολουθούν συμπιέστηκαν ορισμένα άλμπουμ που συναντήθηκαν στην κορυφή των περισσότερων λιστών. Οι συντάκτες των περιοδικών αυτών,  αν και διαφωνούσαν σε πολλές από τις επιλογές τους κατέληξαν ότι ορισμένα άλμπουμ δεν μπορούν να μην αναγνωριστούν ως τα καλύτερα της χρονιάς. Εσείς συμφωνείτε με τις επιλογές τους;

  1. Kanye West, “Yeezus”
  2. Vampire Weekend, “Modern Vampires of the city”
  3. Arcade Fire, “Reflektor”
  4. Daft Punk, “Random Access Memories”
  5. Savages, “Silence yourself”
  6. Arctic Monkeys, “AM”
  7. Nick Cave and the Bad Seeds, “Push the sky away”
  8. Parquet Courts, “Light up gold”
  9. Queens of the Stone Age, “…Like Clockwork”
  10. Lorde, “Pure heroine”
  11. My Bloody Valentine, “mbv”
  12. David Bowie, “The next day”
  13. Paul McCartney, “New”
  14. John Fogerty, “Wrote a song for everyone”
  15. John Grant, “Pale Green Ghosts”
  16. Boards of Canada, “Tomorrow’s Harvest”
  17. Disclosure, “Settle”
  18. Bruno Mars, “Unorthodox Jukebox”
  19. Justin Timberlake, “The 20120 Experience”
  20. Danny Brown, “Old”