Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Εβραία του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Η Εβραία του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Επίκαιρη όσο ποτέ ίσως, «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, είναι ένα από τα εικοσιτέσσερα μονόπρακτα που ο συγγραφέας έγραψε εξόριστος από τη Γερμανία ανάμεσα στο 1935 και το 1939, με γενικό τίτλο «Τρόμος και αθλιότητα του τρίτου Ράιχ».


Αυτό το πολύ ενδιαφέρον έργο , σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου Φένιας Παπαδόδημα θα παρουσιάσει η Θεατρική Εταιρία Πράξη στη Β΄σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.


Η ίδια η σκηνοθέτις σημειώνει:

«Ο παραλληλισμός με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτος. Η άνοδος του ρατσισμού και του εθνικισμού, η εξαθλίωση του βιωτικού επιπέδου, η δυσπιστία και η υποκρισία, ορίζουν πια την καθημερινότητα μας. Το ξύπνημα του κτήνους καραδοκεί μέσα μας.

Διαχρονικά πρωτοποριακό, το επικό-διαλεκτικό θέατρο του Μπρεχτ προυποθέτει την ελευθερία των συνειρμών και των προεκτάσεων. Βίντεο προβολές και ακουστικό υλικό της εποχής, συνεντεύξεις του ίδιου του Μπρεχτ, αυτοσχεδιασμοί των ηθοποιών πάνω σε εφιαλτικά όνειρα αποτελούν τις παρενθέσεις της δικής μου ανάγνωσης.

Μέσα από το κείμενο διαισθάνομαι τα κτηνώδη ορμέμφυτα που όλοι φέρουμε, αλλά και τον αντίποδα τους, μία πνευματικότητα στα όρια της μεταφυσικής αναγκαιότητας. Σίγουρα αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο αποκάλυψης των «κατασκευαστών» της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, πίσω από το παραμύθι των καλών και των κακών, ακρογωνιαίος λίθος κάθε προπαγάνδας».


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Φένια Παπαδόδημα
Παίζουν : Ραφίκα Σαουίς, Μάκης Παππάς
Σκηνικά: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σχετικές ειδήσεις
Η δίκη του Μπρεχτ, στο Τρίκυκλο Upstage
05.12.2016 17:18
Η ανάκριση του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κονγκρέσου. Μία δίκη που θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τόσο δραματικά επικίνδυνη... Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική απόδοση από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Δευτέρα στις 21.00, από την ομάδα πείρα(γ)μα στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ UPSTAGE.
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ουί, του Μ. Μπρεχτ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
07.03.2016 10:34
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί από την 1η Απριλίου το έργο του Μπερτολτ Μπρεχτ, Η πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ουί, σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν και σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού.