Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Tις μικρές ώρες - Χαρούκι Μουρακάμι
Δημοσίευση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013 11:40
Βιβλίο: Tις μικρές ώρες - Χαρούκι Μουρακάμι

Ένα κείμενο αλληγορικό, ένα παιχνίδι σκιών και φωτός, μια λυρική αφήγηση στην οποία αφηρημένες εικόνες μιας φωτογραφικής αισθητικής.


Χαρακτήρες που τους ακολουθούμε ακόμη κι όταν κοιμούνται, ένας ονειρικός κόσμος, σκέψεις που καταγράφονται, ο ορθολογισμός που αποσύρεται μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, άνθρωποι που μέσα στη νύχτα χάνουν την ομοιομορφία που τους υπαγορεύει η μέρα και βρίσκουν ξανά την ατομική τους υπόσταση είναι μερικά από τα στοιχεία που συλλειτουργούν ώστε να δημιουργηθεί από τον συγγραφέα ένας ολόκληρος αφηγηματικός κόσμος που στοχεύει να δείξει κυρίως ότι η ατομική συνείδηση εμφανίζεται τις μοναχικές ώρες, τις μικρές ώρες, τις ώρες της νύχτας.


Μια γυναίκα η Μάρι βρίσκεται τα μεσάνυχτα σε κάποιο κοσμικό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Το τραπέζι της  θα γίνει το κέντρο της ιστορίας αφού διάφορα συμβαίνουν και διάφοροι τύποι όπως η μάνατζερ ενός ροζ ξενοδοχείου κι ένας τρομπονίστας περνούν από εκεί και της ζητούν διάφορα πράγματα. Κάποιος έχει επιτεθεί σε μια κοπέλα που δουλεύει στο ξενοδοχείο, ένα φορτισμένο περιβάλλον υπάρχει ολόγυρά της, η ατμόσφαιρα είναι θολή και αδιαπέραστη κι ενώ εκείνη δε θέλει να αναμιχθεί σε τίποτα δε θα καταφέρει να παραμείνει αμέτοχη. Θα εμπλακεί σε καταστάσεις ακριβώς επειδή είναι νύχτα και η νύχτα γίνεται η αφορμή να καμφθούν οι αντιστάσεις της.


Η νύχτα συνωμοτεί με το πεπρωμένο, κρύβει αλήθειες και νοσηρές καταστάσεις, αόρατα νήματα κινούνται και μερικοί άνθρωποι ακροβατούν στο χείλος της παρανομίας, του εγκλήματος ενώ δίπλα τους άλλοι αδιαφορούν κι άλλοι εμπλέκονται για πρώτη φορά. Και παράλληλα κάποιοι άλλοι κοιμούνται. Κάποιοι δρουν ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν αδρανείς, κάποιοι παθητικά συνεχίζουν να είναι αδιάφοροι, υπνωτισμένοι στη συλλογική συνείδηση που επιβάλλουν οι κανόνες της μέρας. Και υπάρχουν κι αυτοί που παραμένουν σε λήθαργο σχεδόν τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και της μέρας. Ο υπαινιγμός του Μουρακάμι είναι σαφής και διατρέχει ολόκληρο το κείμενο.


Κι όλα αυτά συμβαίνουν κάπου στο Τόκιο, χωρίς ο γεωγραφικός αυτός περιορισμός να υποβάλλει τον αναγνώστη σε απαραίτητους συνειρμούς. Το Τόκιο είναι απλώς ένας τόπος, μια γεωγραφική περιοχή για την οποία λίγα πράγματα γνωρίζει ο αναγνώστης αφού η πλοκή του βιβλίου εξελίσσεται σε έναν τόπο που βαθμιαία αρχίζει να οριοθετείται. Άλλωστε ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να θέσει τους γεωγραφικούς άξονες της ιστορίας. Η ιστορία θα μπορούσε να εξελίσσεται οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε τόπο που ζει και κινείται στη σφαίρα της αστικής ποικιλομορφίας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε συγκεκριμένες μεγαλουπόλεις του κόσμου.


Ένα κείμενο αλληγορικό, ένα παιχνίδι σκιών και φωτός, μια λυρική αφήγηση στην οποία αφηρημένες εικόνες μιας φωτογραφικής αισθητικής ξεδιπλώνονται μπροστά  στα μάτια του αναγνώστη, όπως αυτή που παρουσιάζει το γυμνό δωμάτιο ή τον ύπνο της Έρι της αδελφής της Μάρι που έχει πέσει σε λήθαργο είναι το μικρό αυτό βιβλίο που υπογράφει ο Χαρούκι Μουρακάμι. Η μουσική που ακούγεται στο βάθος και διασπά την προσοχή, το ροζ ξενοδοχείο και η συγκεκριμένη αοριστία με την οποία ο Μουρακάμι παρουσιάζει τους ήρωές του. Ένα παιχνίδι σουρεαλιστικό στο οποίο αρέσκεται ο Μουρακάμι. Ένα παιχνίδι στο οποίο όλα ξεκινούν να εμφανίζονται ακαθόριστα  για να συγκεκριμενοποιηθούν σταδιακά και να μορφοποιήσουν έτσι το αίνιγμα, την ομιχλώδη αντανάκλαση της ζωής στη τέχνη.


Το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι, με τίτλο Tις μικρές ώρες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.