Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Πώς να κλέψετε μία τράπεζα - Donald Westlake
Δημοσίευση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013 10:34
Βιβλίο: Πώς να κλέψετε μία τράπεζα - Donald Westlake

Τι κοινό έχει ένας εγκληματίας που πουλάει εγκυκλοπαίδειες, ένας πρώην κατάδικος για κλοπή αυτοκινήτων, ένας μικροαπατεώνας που χρησιμοποιεί την μητέρα του για να αποσπάσει χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία, ένας ακτιβιστής που έγινε κλειδαράς και ένας πρώην πράκτορας του Εφ Μπι Αι;


Όλοι αυτοί είναι πρωταγωνιστές σε μία περιπέτεια με πολύ δράση και πάνω από όλα κυνήγι για έναν θησαυρό ανεκτίμητο που όμως δεν κινείται και οφείλουν να τον θέσουν άμεσα σε κίνηση για να μπορέσουν να τον αποσπάσουν και να μοιραστούν τα κέρδη. Ένα στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και είναι αποφασισμένοι να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο μεγαλεπήβολο και οργανωμένο γιατί η οργάνωση και ο συντονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το αλφάβητο της επιτυχίας.


Σαν μία άλλη συμμορία των έντεκα, αν θυμάται κανείς την ομώνυμη ταινία, οι διοργανωτές και μέτοχοι της επιχείρησης προσπαθούν σε μία Νέα Υόρκη της νομιμότητας και ευταξίας να προκαλέσουν την τύχη τους κλέβοντας μία τράπεζα όχι σαν όλες τις άλλες. Πρόκειται περί μίας ιδιάζουσας τράπεζας καθώς δεν φιλοξενείται σε κάποιο κτήριο αλλά σε ένα τροχόσπιτο του οποίου έχουν αφαιρεθεί οι ρόδες. Οι συμμετέχοντες, με το μικρόβιο της παρανομίας στο αίμα τους και την ευφυΐα των κινήσεων και των σκέψεων τους σε συνεχή εγρήγορση, λαχταρούν να δουν την τράπεζα σύντομα και γρήγορα υπό την κατοχή τους. Πριν από κάθε εγχείρημα όμως οφείλει η ομάδα να δράσει με μυστικότητα και με καλυμμένα τα νώτα της για να αποφύγει μπελάδες και μπλεξίματα. Ο πρώην πράκτορας του Εφ Μπι Άι το γνωρίζει καλά αυτό και επ'ουδενί δεν θα ήθελε ούτε εκείνος ούτε και οι υπόλοιποι να βρεθούν προ δυσάρεστων καταστάσεων πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για μία επιχείρηση που δεν ευοδώθηκε λόγω λαθεμένων χειρισμών.


Η στρατηγική γίνεται με κινήσεις που θυμίζουν σκάκι και τα πιόνια πρέπει να προσέχουν μην φαγωθούν από τους αξιωματικούς. Οι περισσότεροι, έμπειροι και ικανότατοι στο πεδίο των κλοπών και των μικροεγκλημάτων οριοθετούν τις αρμοδιότητές τους και τα περιθώρια ευθύνης τους για να γνωρίζει ο καθένας τα πατήματα του άλλου σαν ένας στρατός που παίρνει τις κατάλληλες θέσεις για την μάχη. Γιατί δεν επαρκεί να κερδηθεί μία μάχη αλλά ο πόλεμος. Και τα κέρδη από την κλοπή μίας τράπεζας, όποια και αν είναι αυτά, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τον καθένα μιας και όλοι τους αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά από "επιχειρήσεις" ειδικού τύπου που δεν απέφεραν καρπούς και αυτή η λεία είναι όαση στην έρημο. Οι αψιμαχίες και οι διαφωνίες για τον τρόπο που θα στηθεί το "κόλπο" είναι βέβαια και αυτές μέσα στο παιχνίδι και δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείπουν από μία πολυμελή συμμορία όπως αυτή που σας περιέγραψα. Πως άραγε θα μπορέσουν να μετακινήσουν ένα ολόκληρο τροχόσπιτο δίχως να δώσουν υποψίες στους αστυνομικούς που περιπολούν όλο το βράδυ στην γύρω περιοχή? Και πως θα καταφέρουν να το μετακινήσουν όταν το τροχόσπιτο δεν έχει ρόδες και άρα πρέπει να σκαρφιστούν όλοι μαζί ή χώρια έναν τρόπο για να το θέσουν σε κίνηση; Να δύο καλοί λόγοι για καβγαδάκια μεταξύ των μελών!


Ο συγγραφέας με δεξιοτεχνία και χιούμορ αφηγείται την ιστορία της κλοπής με τρόπο τόσο απλό που δεν αφήνει περιθώρια για αφαίρεση σε κάτι άλλο παρά στις σελίδες του βιβλίου. Με δόσεις ανατροπών και εύστροφων διαλόγων καθώς και έναν λογοτεχνικό οίστρο που πλέον σπάνια βρίσκουμε σε αστυνομικό μυθιστόρημα , μας παγιδεύει εντός και δεν μας επιτρέπει παρά να είμαστε αγκιστρωμένοι στον ρου της υπόθεσης που όσο περνάει τόσο το ενδιαφέρον εντείνεται και κορυφώνεται. Το χτίσιμο των χαρακτήρων του έχει την αύρα ενός μαιτρ του είδους, μην ξεχνάμε πως είναι σύγχρονος των μεγάλων της αγγλικής σχολής όπως είναι η Αγκάθα Κρίστι, η Ντόροθυ Σάιερς και ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Πάντα η ιδέα κλοπής μίας τράπεζας είναι πειρασμός, όμως, σε καιρούς κρίσης τότε και όπως τώρα, αυτή η ιδέα αποκτά γαργαλιστική διάσταση που προτρέπει το βήμα προς τα εμπρός και σβήνει ως δια μαγείας τον όποιο δισταγμό που μπορεί να δημιουργείται προς στιγμήν. Έτσι και η ορχήστρα των ληστών σε ρυθμούς κινδύνου θα παίξει και αν αναρωτιέστε ποια θα είναι η έκβαση της όλης επιχείρησης και τι ρόλο θα διαδραματίσει η αστυνομία ο Westlake είναι πιο αρμόδιος από μένα να σας πει!Το βιβλίο του Donald West, Πως να κλέψετε μία τράπεζα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα .

Εκτύπωση
Περισσότερα
Φαμπέρ Ο καταστροφέας - Tristan Garcia: Κριτική βιβλίου
20.02.2017 10:07
"Ίσως να ξαναγυρίσει, αλλά δεν είναι πια εδώ. Η ανάμνησή του ξεθωριάζει. Κάτι δικό του μιλάει μέσα μου και με βάζει κατά καιρούς ακόμα σε πειρασμό, όταν κάθομαι στο τραπέζι μου και γράφω. Ζει στα βιβλία μου. Εκεί μόνο, κατά τα άλλα έχει τελειώσει ͘ με στοίχειωσε και με παράτησε" γράφει ο συγγραφέας κλείνοντας την κουρτίνα της αφήγησής του και το μάτι στον ήρωά του Φάμπερ.
Τα αστέρια του Σίντι Μουμέν - Mahi Binebine: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 12:08
Η Κόλαση ίσως να απέχει μόλις λίγο από τον επικαλούμενο Παράδεισο, έναν όροφο, ένα τετράγωνο, λίγα χιλιόμετρα, ποιος μπορεί να ξέρει! Μπορεί πάλι ο Παράδεισος για κάποιον να είναι η Κόλαση που εύχεται για τον διπλανό του και τότε γεμίζει με χαρά από το μίσος που νιώθει, ανθρώπινο και αυτό αν και δυστυχώς ακραίο.
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα - Florian Illies: Κριτική βιβλίου
31.01.2017 10:08
Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας αποφάσισε να αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε αυτή την χρονιά. Το 1913 είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, είναι μια χρονιά πέρα για πέρα κομβική, σημαδιακή και χαρακτηριστική για όλα αυτά που έμελλε να επακολουθήσουν.
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.