Τι κοινό έχει ένας εγκληματίας που πουλάει εγκυκλοπαίδειες, ένας πρώην κατάδικος για κλοπή αυτοκινήτων, ένας μικροαπατεώνας που χρησιμοποιεί την μητέρα του για να αποσπάσει χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία, ένας ακτιβιστής που έγινε κλειδαράς και ένας πρώην πράκτορας του Εφ Μπι Αι;

Όλοι αυτοί είναι πρωταγωνιστές σε μία περιπέτεια με πολύ δράση και πάνω από όλα κυνήγι για έναν θησαυρό ανεκτίμητο που όμως δεν κινείται και οφείλουν να τον θέσουν άμεσα σε κίνηση για να μπορέσουν να τον αποσπάσουν και να μοιραστούν τα κέρδη. Ένα στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και είναι αποφασισμένοι να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο μεγαλεπήβολο και οργανωμένο γιατί η οργάνωση και ο συντονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το αλφάβητο της επιτυχίας.

Σαν μία άλλη συμμορία των έντεκα, αν θυμάται κανείς την ομώνυμη ταινία, οι διοργανωτές και μέτοχοι της επιχείρησης προσπαθούν σε μία Νέα Υόρκη της νομιμότητας και ευταξίας να προκαλέσουν την τύχη τους κλέβοντας μία τράπεζα όχι σαν όλες τις άλλες. Πρόκειται περί μίας ιδιάζουσας τράπεζας καθώς δεν φιλοξενείται σε κάποιο κτήριο αλλά σε ένα τροχόσπιτο του οποίου έχουν αφαιρεθεί οι ρόδες. Οι συμμετέχοντες, με το μικρόβιο της παρανομίας στο αίμα τους και την ευφυΐα των κινήσεων και των σκέψεων τους σε συνεχή εγρήγορση, λαχταρούν να δουν την τράπεζα σύντομα και γρήγορα υπό την κατοχή τους. Πριν από κάθε εγχείρημα όμως οφείλει η ομάδα να δράσει με μυστικότητα και με καλυμμένα τα νώτα της για να αποφύγει μπελάδες και μπλεξίματα. Ο πρώην πράκτορας του Εφ Μπι Άι το γνωρίζει καλά αυτό και επ’ουδενί δεν θα ήθελε ούτε εκείνος ούτε και οι υπόλοιποι να βρεθούν προ δυσάρεστων καταστάσεων πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για μία επιχείρηση που δεν ευοδώθηκε λόγω λαθεμένων χειρισμών.

Η στρατηγική γίνεται με κινήσεις που θυμίζουν σκάκι και τα πιόνια πρέπει να προσέχουν μην φαγωθούν από τους αξιωματικούς. Οι περισσότεροι, έμπειροι και ικανότατοι στο πεδίο των κλοπών και των μικροεγκλημάτων οριοθετούν τις αρμοδιότητές τους και τα περιθώρια ευθύνης τους για να γνωρίζει ο καθένας τα πατήματα του άλλου σαν ένας στρατός που παίρνει τις κατάλληλες θέσεις για την μάχη. Γιατί δεν επαρκεί να κερδηθεί μία μάχη αλλά ο πόλεμος. Και τα κέρδη από την κλοπή μίας τράπεζας, όποια και αν είναι αυτά, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τον καθένα μιας και όλοι τους αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά από “επιχειρήσεις” ειδικού τύπου που δεν απέφεραν καρπούς και αυτή η λεία είναι όαση στην έρημο. Οι αψιμαχίες και οι διαφωνίες για τον τρόπο που θα στηθεί το “κόλπο” είναι βέβαια και αυτές μέσα στο παιχνίδι και δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείπουν από μία πολυμελή συμμορία όπως αυτή που σας περιέγραψα. Πως άραγε θα μπορέσουν να μετακινήσουν ένα ολόκληρο τροχόσπιτο δίχως να δώσουν υποψίες στους αστυνομικούς που περιπολούν όλο το βράδυ στην γύρω περιοχή? Και πως θα καταφέρουν να το μετακινήσουν όταν το τροχόσπιτο δεν έχει ρόδες και άρα πρέπει να σκαρφιστούν όλοι μαζί ή χώρια έναν τρόπο για να το θέσουν σε κίνηση; Να δύο καλοί λόγοι για καβγαδάκια μεταξύ των μελών!

Ο συγγραφέας με δεξιοτεχνία και χιούμορ αφηγείται την ιστορία της κλοπής με τρόπο τόσο απλό που δεν αφήνει περιθώρια για αφαίρεση σε κάτι άλλο παρά στις σελίδες του βιβλίου. Με δόσεις ανατροπών και εύστροφων διαλόγων καθώς και έναν λογοτεχνικό οίστρο που πλέον σπάνια βρίσκουμε σε αστυνομικό μυθιστόρημα, μας παγιδεύει εντός και δεν μας επιτρέπει παρά να είμαστε αγκιστρωμένοι στον ρου της υπόθεσης που όσο περνάει τόσο το ενδιαφέρον εντείνεται και κορυφώνεται. Το χτίσιμο των χαρακτήρων του έχει την αύρα ενός μαιτρ του είδους, μην ξεχνάμε πως είναι σύγχρονος των μεγάλων της αγγλικής σχολής όπως είναι η Αγκάθα Κρίστι, η Ντόροθυ Σάιερς και ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Πάντα η ιδέα κλοπής μίας τράπεζας είναι πειρασμός, όμως, σε καιρούς κρίσης τότε και όπως τώρα, αυτή η ιδέα αποκτά γαργαλιστική διάσταση που προτρέπει το βήμα προς τα εμπρός και σβήνει ως δια μαγείας τον όποιο δισταγμό που μπορεί να δημιουργείται προς στιγμήν. Έτσι και η ορχήστρα των ληστών σε ρυθμούς κινδύνου θα παίξει και αν αναρωτιέστε ποια θα είναι η έκβαση της όλης επιχείρησης και τι ρόλο θα διαδραματίσει η αστυνομία ο Westlake είναι πιο αρμόδιος από μένα να σας πει!

Το βιβλίο του Donald West, Πως να κλέψετε μία τράπεζα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.