Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Angelo Tsarouchas: Κυκλοφορεί ήδη πολλή ψευτιά και οι άνθρωποι σήμερα αναζητούν να ακούσουν μια αληθινή ιστορία

Angelo Tsarouchas: Κυκλοφορεί ήδη πολλή ψευτιά και οι άνθρωποι σήμερα αναζητούν να ακούσουν μια αληθινή ιστορία

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φέρνει για πρώτη φορά πίσω στην Ελλάδα τον σημαντικό Ελληνο-Καναδό ηθοποιό της stand-up comedy, Angelo Tsaroucha, για ένα Master Class με ελεύθερη είσοδο και μια μοναδική παράσταση υπό τον τίτλο “Grenglish”. Ο βραβευμένος κωμικός, που έχει περιοδεύσει με τις παραστάσεις του τρείς φορές σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών show και διαφημίσεων, μιλάει στο Culturenow για την επιστροφή του στο «σπίτι των προγόνων» του, για το stand-up comedy και την παράσταση που πρόκειται να δώσει, καθώς και για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει και ονομάζεται «Back to Sparta». Ας δούμε τι έχει να μας πει!

 

Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα


CultureNow.gr : Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεστε εδώ με τη δουλειά σας. Πως είναι να δίνει κανείς παράσταση στην πατρίδα των γονιών του;

Angelo Tsarouchas: Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό το γεγονός και πολύ αγχωμένος, ταυτόχρονα. Πάντα κουβαλούσα μέσα μου την επιθυμία να επιστρέψω στην Ελλάδα και να παρουσιάσω ένα show. Περιοδεύω αρκετά χρόνια ταξιδεύοντας σ’ ολον τον κόσμο, όπου διηγούμαι στους ανθρώπους ιστορίες από την ζωή και την ανατροφή ενός Έλληνα της Διασποράς. Τώρα πλέον έφτασε η ώρα να έρθει αυτός ο ίδιος στον τόπο όπου όλα αυτά ξεκίνησαν.

 

Cul.N: Σημαντικό μέρος της stand-up comedy που κάνετε περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της ελληνικής σας καταγωγής. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει και με την παράσταση που πρόκειται να δώσετε, ο τίτλος της οποίας είναι “Grenglish” και προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων  “Greek” και “English”. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση;

Α.Τ : Η πρώτη γλώσσα με την οποία ήρθα σε επαφή και άρχισα να μιλάω κανονικά σαν παιδάκι ήταν τα ελληνικά,  και αυτό γιατί η μητέρα μου δεν γνώριζε καθόλου αγγλικά. Μέχρι και σήμερα μάλιστα υπάρχουν πολλές φορές που τυχαίνει να σκέφτομαι μια λέξη πρώτα στα ελληνικά, καθώς δυσκολεύομαι να την εκφράσω στην αγγλική γλώσσα. Και κάπως έτσι λοιπόν σκέφτηκα να ονομάσω το show “Grenglish”. Ωστόσο, στην παράσταση δεν μιλάω μόνο για μένα αλλά αναφέρομαι και σε άλλους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, γεγονός που μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω για το «μεγάλωμα» και την ανατροφή ενός Έλληνα έξω από την Ελλάδα. Επίσης, αγγίζω και άλλα ζητήματα όπως το γάμο, τα παιδιά, την ενοχή και τους ηλίθιους ανθρώπους.

 

Cul.N: Ομολογουμένως, το είδος το οποίο εκπροσωπείτε, το stand up comedy, δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση και αυτός  που το υπηρετεί, δεν είναι ένας απλός ηθοποιός που παίζει κωμωδία . Πώς θα περιγράφατε εσείς ο ίδιος τη δουλεία σας;

Α.Τ :  Το stand-up comedy έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό την συνεχή αποδοχή και επιδοκιμασία  του κόσμου. Μετά από αρκετά χρόνια αυτό που εξακολουθώ να νιώθω όταν ανεβαίνω στην σκηνή είναι ότι κάθε φορά είναι σαν να περνάω από audition. Εδώ ο κωμικός βρίσκεται μόνος του απέναντι στο κοινό, το οποίο και πρέπει να κατακτήσει. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν αυτό που τους προσφέρουμε  ως το τελευταίο προπύργιο αλήθειας και ειλικρίνειας που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, και αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος για τον οποίο τους αρέσει να γελάνε με αυτά που τους λέμε.

 

Cul.N: Έχετε περιοδεύσει τρείς φορές σε ολόκληρο τον κόσμο ερχόμενος σε επαφή με πολλά και διαφορετικά είδη ακροατηρίων. Τί είναι αυτό που κάνει την επικοινωνία σας με το κοινό τόσο επιτυχημένη; Με άλλα λόγια, οι πολιτισμικές διαφορές, ίσως και η διαφορετική αίσθηση του χιούμορ του καθενός, δεν δυσκολεύουν καθόλου την αλληλεπίδραση;

Α.Τ : Νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την αυθεντικότητα αυτού που προσφέρεις. Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που έχω να σου δώσω και σου δίνω. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες ούτε απολογίες γι’ αυτό που κάνεις. Και οι άνθρωποι εκτιμούν αυτή την ειλικρίνεια και δένονται μαζί της. Κυκλοφορεί ήδη πολλή ψευτιά εκεί έξω και οι άνθρωποι βλέπουν βαθιά μέσα στην ιστορία που τους διηγούμαι, ακριβώς επειδή είναι αληθινή. Τουλάχιστον κατά 99% αυτά που τους μεταφέρω είναι πραγματικά γεγονότα. Επιπλέον , η ταυτότητα του Ελληνο-Καναδού γίνεται ευρέως αποδεκτή και καλωσορίζεται θερμά από όλο τον κόσμο, ο οποίος ενδιαφέρεται πολύ να ταξιδέψει στην Ελλάδα .

 

Cul.N : Παράλληλα με την εμφάνιση σας θα ολοκληρώσετε τα γυρίσματα του αυτοβιογραφικού  ντοκιμαντέρ που ετοιμάζετε με τίτλο «Πίσω στην Σπάρτη». Τι ακριβώς θα δούμε στο ντοκιμαντέρ;

A.T : Το όνειρο του πατέρα μου, Πέτρου Τσαρούχα, πριν πεθάνει από τη νόσο Alzheimer, ήταν να γυρίσει, μετά από 50 χρόνια ξενιτιάς, μια μέρα πίσω στον τόπο του, την Σπάρτη. Ονειρευόταν να συνταξιοδοτηθεί και να ζήσει για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς η ασθένεια αυτή τον χτύπησε άσχημα, με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρει. Έμεινε μέχρι και τον θάνατο του στο Μόντρεαλ, νοσταλγώντας την πατρίδα. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά, πριν πεθάνει, όταν βρισκόταν ακόμη σε υγιή νοητική κατάσταση, να μου λέει «Έχεις γυρίσει με τις παραστάσεις σου όλον τον κόσμο. Γιατί δεν έχεις πάει ακόμη στην Ελλάδα;» Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ.

 

Cul.N: Θα έχετε ακούσει φυσικά για την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα. Πώς νιώθετε γι’ αυτό το γεγονός ως μισός Έλληνας;

A.T: Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να δώσω αυτήν την παράσταση. Όλοι συνέχεια με ρωτάνε και εμένα και άλλους Έλληνες που ζουν έξω τί επιτέλους συμβαίνει με την χώρα και την περίφημη κρίση. Και πολύ ειλικρινά τους απαντάω ότι δεν γνωρίζω, διότι δεν ζω στην Ελλάδα. Αυτή είναι πάντως μια ενδιαφέρουσα πτυχή που εξετάζουμε και μέσα από το ντοκιμαντέρ, δίνοντας κυρίως έμφαση στην στάση των ανθρώπων απέναντι στην κατάσταση και στην ανάγκη που υπάρχει για γέλιο σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύει η ελληνική ιστορία.

Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικές ειδήσεις
Μπέττυ Αρβανίτη: Πιστεύω στους ανθρώπους, την ομαδικότητα και τις συνεργασίες
22.11.2016 16:51
Η Μπέττυ Αρβανίτη κάνει «Πράξη» το όραμά της για καλές παραστάσεις και εκλεκτές συνεργασίες. Φέτος, συμπληρώνονται τα 30 χρόνια του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» και το γιορτάζει με την Ρούλα Πατεράκη, ανεβάζοντας την παράσταση «Τρωάδες σήμερα». Συζητώντας μαζί της με αφορμή το έργο, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια όμορφη αναδρομή στα τόσα όμορφα θεατρικά χρόνια και να μάθουμε ενδιαφέρουσες πτυχές προσώπων και παραστάσεων που καθόρισαν την επιτυχημένη πορεία του θεάτρου.
Ελένη Παργινού: Ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να αναζητά την ελευθερία
21.11.2016 12:42
Το γνωστό διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», η αλληγορική ιστορία ενός πιθήκου που εξανθρωπίζεται προκειμένου να βρει το χώρο του στον κόσμο των ανθρώπων, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Ελένης Παργινού. Η νεαρή σκηνοθέτις, με αφορμή την παράσταση, μας μίλησε για τα εναγώνια ερωτήματα που θέτει ο Κάφκα, την έννοια της ελευθερίας, την αφυπνιστική δύναμη του θεάτρου και την αμφισβήτηση.
Αντώνης Αντωνόπουλος: Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που βουλιάζει και ανησυχούμε αν η ορχήστρα παίζει όμορφη μουσική
18.05.2016 11:45
H παράσταση του έργου «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», του Σάμουελ Μπέκετ, ύστερα από την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής της, επιστρέφει στο Bios για δύο μόνο εβδομάδες, από τις 20 Μαΐου 2016! Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση (μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά) και την ερμηνεία, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την παράσταση, που "είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς", το παρελθόν, την έννοια της "μνήμης" και τις αντανακλάσεις του μπεκετικού έργου στο σήμερα.
Killing the fly: Η Αγγελική του τότε και του σήμερα δίνει ένα μάθημα ζωής!
07.04.2016 16:29
Την συγκλονιστική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου, μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, όπως η ίδια την κατέγραψε σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες, αποφάσισε να μεταφέρει επί σκηνής η ομάδα Killing The Fly μέσα από την παράσταση “Αγγελική”. Μετά την επιτυχημένη περιοδεία της σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα, η “Αγγελική” τους θα παρουσιαστεί από 8 Απριλίου στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Με αυτή την αφορμή, τα δύο μέλη της ομάδας (Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer) μας μίλησαν για την παράσταση και τους τρόπους που προσέγγισαν σκηνικά το οδοιπορικό της Αγγελικής, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον ζωτικής σημασίας ρόλο των καλλιτεχνών και του θεάτρου μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, στο μείζον ζήτημα της προσφυγιάς, καθώς και στις πολλές “Αγγελικές” του σήμερα που δίνουν ένα σημαντικό μάθημα ζωής.
Λυδία Φωτοπούλου: Με προβληματίζει η έλλειψη συναίσθησης στην κοινωνία
24.02.2016 10:45
Η Λυδία Φωτοπούλου παραμένει πιστή εργάτρια του θεάτρου από την αρχή της καριέρας της μέχρι σήμερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ως ηθοποιός συνδέθηκε κατεξοχήν με το σανίδι, συνεργαζόμενη με τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες, σε κάποιες από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης «Όπερας της Πεντάρας» στο Παλλάς, όπου κρατά τον ρόλο της «Τζέννυ», συζητήσαμε μαζί της για το ιδιαίτερο αυτό έργο και πόσο σύγχρονος αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο Μπρεχτ.