Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση και συζήτηση με αφορμή το νέο λεύκωμα του εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Έκθεση και συζήτηση με αφορμή το νέο λεύκωμα του εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί ειδική εκδήλωση - συζήτηση για τη δουλειά του μεγάλου σύγχρονου εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου, καθώς και έκθεση με τα πιο δυνατά έργα του, με  αφορμή  την έκδοση του νέου λευκώματος για τη ζωγραφική του.
 

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 με μια ειδική εκδήλωση-συζήτηση σχετικά με το  έργο του καλλιτέχνη, την παρουσίαση του λευκώματος, αλλά και τα διαδραστικά εικαστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία παιδιά ηλικίας 8-12 ετών μπορούν να μυηθούν στην τέχνη καλλιεργώντας τη δική τους έμπνευση και παρατήρηση.
 

Στο πάνελ θα μιλήσουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, η ιστορικός της τέχνης Ήρα Παπαποστόλου, ο εκδότης του βιβλίου (εκδόσεις Το Δόντι με έδρα την Πάτρα) Ανδρέας Τσιλίρας καθώς και ο ίδιος ο ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος.
 

Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει η δημοσιογράφος Λητώ Μησιακούλη.
 

Θα τεθούν ζητήματα όπως το αστικό τοπίο, η διαφήμιση, η ρύπανση και η χρήση πράσινων μέσων μεταφοράς, τα οποία θίγονται μέσα από τη ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου, ενώ θα γίνει αναφορά σχετικά με την ζωγραφική του ως αντικείμενο συλλογής αλλά και εναλλακτικής επένδυσης.
 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 
Ο Αλέκος Φασιανός σε ειδικό σημείωμα για την εκδήλωση γράφει για τη ζωγραφική του Κώστα Σπυρόπουλου:

«Ο ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος προσπαθεί να αποδώσει την φύση που έχει γνωρίσει με ένα δικό του τρόπο, τρισδιάστατο. Δημιουργεί ανά χώρο τριών διαστάσεων με απλά καθημερινά υλικά. Η πρωτοτυπία του έγκειται  στο ότι με κομμάτια ξυλάκια δημιουργεί χώρο σαν να τον πιάνει. Σχεδόν γλυπτική. Μια Τρίτη διάσταση. Το πρόβλημα των ζωγράφων είναι ότι είχαν μόνο δύο διαστάσεις, ένα τοίχο και πάνω σ’ αυτόν ζωγράφιζαν τοιχογραφίες με διάφορα θέματα.

Στην  Σαντορίνη έχουμε δει τοιχογραφίες με ψαράδες και γυναικείες μορφές, με λωτούς όλες σε δύο διαστάσεις, και βάζα αρχαία ζωγραφισμένα που δείχνουν τρεις διαστάσεις λόγω του σχήματός τους. Την Τρίτη διάσταση δηλαδή το βάθος, την πέτυχαν οι ζωγράφοι με οφθαλμαπάτη.

Στην αναγέννηση βρήκαν την ατμοσφαιρική προοπτική, δηλαδή εξασθενίζοντας τους τόνους, πιο αχνό, πιο αχνό κ.λ.π. Οι αρχαίοι έβαζαν τις φιγούρες απλά τη μία πίσω από την άλλη. Και οι βυζαντινοί επίσης.

Ο Κ. Σπυρόπουλος χρησιμοποιεί ένα δικό του τρόπο. Ανακαλύπτει το γλυπτικό βάθος κολλώντας τις κομμένες φιγούρες του την μία πάνω από την άλλη. Κολλά τους ποδηλάτες του ή τα ανθρωπάκια επάνω στο βάθος, χωρίς οφθαλμαπάτη. Έτσι δημιουργεί πρώτο ή δεύτερο πλάνο και γι’ αυτό είναι αξιοπρόσεκτα τα έργα του, η ζωγραφική του.

Γεια σου Κώστα προχώρα πάντα μπροστά».

Σχετικές ειδήσεις
Δρόμοι και αναδρομές, έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
17.02.2017 12:18
Στο φιλόξενο Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Δρόμοι και αναδρομές».
Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12.01.2017 12:57
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον»- στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Αφαίρεση, απόκρυψη & αποκάλυψη: έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου και της Εοζέν Αγκοπιάν στο Radisson Blu Park hotel
19.10.2016 10:54
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 20.00, η διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, Athens στα πλαίσια του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» και με αφορμή τον εορτασμό των 40 ΧΡΟΝΩΝ από την ίδρυση του ξενοδοχείου, παρουσιάζει την έκθεση δύο μεγάλων καλλιτεχνών, του Γιάννη Σπυρόπουλου και της Εοζέν Αγκοπιάν.
Μιχάλης Κακογιάννης. Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.10.2016 16:43
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την GRUPPO GEMELLO και τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης . Κοιτάζοντας το Μέλλον», μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Μικρός Κύκλος: έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
02.03.2016 12:59
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξένει την ατομική έκθεση "Μικρός Κύκλος" του Κύπριου Εικαστικού Νίκου Παπαλουκά.