Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

You and I: έκθεση της Εύας Μαραθάκη στη γκαλερί Can Christina Andoulidaki

You and I: έκθεση της Εύας Μαραθάκη στη γκαλερί Can Christina Andoulidaki

H γκαλερί Can Christina Andoulidaki μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης, You and I (Σχέδια για την ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ του Δούκα Καπάνταη) της Εύας Μαραθάκη, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013.


Εδώ και αρκετά χρόνια έχει χαθεί η σχέση μεταξύ λογοτεχνών και εικαστικών, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Μια σχέση που γνώρισε την κορύφωσή της, ίσως, στον παρισινό μεσοπόλεμο. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι σύνηθες. Και όταν προκύπτει, έχει συχνά έναν αέρα σήψης και σύμβασης: καταξιωμένοι καθηγητές εικονογραφούν πολυτελείς τόμους διασήμων ποιητών. Πλήξη. Άρα εδώ έχουμε κάτι, εξαρχής, διαφορετικό. Ένας νέος σχετικά, μέχρι πρόσφατα ποιητής και φιλόσοφος , παρουσιάζει το πρώτο του μυθιστόρημα (και μάλιστα, όπως απειλεί, αυτός εδώ είναι απλώς ο πρώτος τόμος) και καλεί μια νέα εικαστικό να το εικονογραφήσει. Καθόλου προφανής επιλογή.


Επιπλέον το βιβλίο του Δούκα Καπάνταη Η Αυτοκράτειρα αποδεικνύεται, εκτός από έντονα ειρωνικό και στοχαστικό, επιρρεπές σε ερωτικές εξάρσεις, κάτι που η πουριτανική εντόπια λογοτεχνική παράδοση έχει να επιδείξει, ίσως, από τις μέρες του Εμπειρίκου και του Χριστιανόπουλου (διαφορετικών κατευθύνσεων φυσικά). [...] Για την Εύα Μαραθάκη όμως, που εδώ δοκιμάζει την αυτονομία και την αυτοτέλεια των έξι σχεδίων της σε έναν εκθεσιακό τόπο, παράλληλα αλλά ποτέ ξεκομμένα από το βιβλίο που έγινε αφορμή να γεννηθούν, έχω να προσθέσω ότι με αυτή τη δουλειά χαράσσει μια κόκκινη γραμμή, για να παραφράσω τη δήλωση του πρόεδρου Ομπάμα σε σχέση με τη Συρία, σε σχέση με το συρμό της εποχής. Ωραίο χρώμα το κόκκινο...

Θανάσης Μουτσόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχετικές ειδήσεις
Ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki
21.02.2017 13:11
Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 την ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη, με τίτλο H Josie, η Πανοπλία και ο Μαλλιάνθρωπος.
The Show Must Go On: Έκθεση στην Can Christina Androulidaki Gallery
10.01.2017 11:32
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο ‘The Show Must Go On’ ο Σωτήρης Πανουσάκης παρουσίαζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων που δημιούργησε τα τελευταία 13 χρόνια.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Έκθεση - Αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου στην γκαλερί CAN
08.09.2016 13:14
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης – αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου στην γκαλερί CAN - CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY.
Wild & Free: Έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου στις Σπέτσες
09.08.2016 12:09
Το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου, στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου SPETSES.