Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Χρόνος: ατομική έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους στη gallery 512

Χρόνος: ατομική έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους στη gallery 512

Παραστάσεις ξύλου και μετάλλου δοκιμάζουν να παγώσουν στη σύνθεσή τους το χρόνο και να δώσουν μια νέα όψη της καθημερινής ροής, στην ατομική έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους στη gallery 512.

 

ΧΡΟΝΟΣ
 
Τι προκαλεί η λέξη χρόνος; Πίεση; Αδιαφορία; Ανάμνηση; Ίσως δεν είναι παρά μια συνεχόμενη ροή στιγμιαία ορατών εικόνων. Εικόνων ασφυκτικά γεμάτων από κάθε λογής «εγώ».

Ύστερα από προσωπική αναζήτηση ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους παρουσιάζει την δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο «Χρόνος», έχοντας ως κύριο στόχο όχι τόσο να προβληματίσει όσο να αναζητήσει με τον θεατή την από κοινού λύση - κάθαρση που θα μας αφήσει γυμνούς από το πέπλο της αόρατης αυτής δύναμης. Μέσα από σχήματα που αναζητούν να εντοπίσουν την ακαθόριστη μορφή του, συνθέτει με ιδιαίτερο τρόπο μια ομάδα έργων που επιχειρούν να δοκιμάσουν την αντοχή του χρόνου στις πολλαπλές του διαστάσεις.

 

Ο ζωγράφος Γιώργος Τσακίρης σημειώνει:

Γνωρίζω αρκετά χρόνια τον Ελωίζο Θεμιστοκλέους, η συνάντηση μας έγινε στην Ανώτατη = Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΠΘ). Παρακολουθώ τη δουλειά του και ζω την εξέλιξή της. Δούλεψε έντονα τη ζωγραφική μέσα από την οποία έμαθε και καλλιέργησε τους κανόνες της όπως εξάλλου κάνουμε ή πρέπει να κάνουμε όλοι οι καλλιτέχνες . Στη ζωγραφική του, από τα πρώτα χρόνια,  δουλεύει πίνακες ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων σε μαύρο-άσπρο και  πολλούς τόνους του γκρίζου. Στην πορεία μπαίνει χρώμα δυναμικό πάντα, έντονες πινελιές, με αφαιρέσεις και παραμορφώσεις. Αποφεύγει τις χωρίς συνέπεια απλοποιήσεις και κάνει τολμηρά ανοίγματα στην παράσταση και την ιστορία του έργου. Δουλεύει σχεδόν εμμονικά.

Πολύ γρήγορα συχρόνως τον απασχολούν οι ύλες της φύσης ή της βιομηχανίας τις οποίες με αξιοπρεπή τρόπο και σέβας τις βάζει να συνυπάρξουν, ξύλο, πυλός, γύψος, λαμαρίνα, σίδερο και άλλα προσφιλή υλικά τα χρησιμοποιεί δημιουργώντας έργα χώρου ή επιτοίχια  ελαφράς ειρωνίας. Ο Ελωίζος χαριεντίζεται με τα φαντάσματά του τα οποία καθώς χτίζονται στέκονται δυναμικές εξωγήινες οπτασίες.Ο Ελωίζος ξέρει τι θέλει γι'αυτό και δεν χαρίζεται της ευκολίας. Είτε χρησιμοποιεί το ταπεινό μολύβι είτε το πινέλο ή τα εργαλεία του πλάθοντας το μέταλλο, και τούτο γιατί τα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του τα αγαπά και δεν τα χρησιμοποιεί απλώς για το αποτέλεσμα. Είναι αυστηρός ορθολογιστής γιατί ξέρει πολύ καλά και από τη δράση του ως δάσκαλος ότι  το έργο τέχνης έχει συνάφεια με τη γνώση και τον κόπο.

Σχετικές ειδήσεις
Everything is Con-temporary: έκθεση του Nar στην Exit Gallery
25.05.2016 10:50
Η Exit Gallery από το Σάββατο 28 Μαϊου και για ένα μήνα θα φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του Nar, με τίτλο «Everything is Con-Temporary», σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου.
Aroma of the East: έκθεση του Δρ. Bhaskar Das στη Blank Wall Gallery
19.05.2016 16:48
Ο Δόκτωρ Bhaskar Das, που ζει και εργάζεται στην Ινδία θα παρουσιάσει φωτογραφίες του στη Blank Wall Gallery, σε μία ατομική έκθεση, που θα διαρκέσει από το Σάββατο 28 Μαΐου έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου.
Δέησις: Έκθεση της Δήμητρας Ξενάκη στην Myrό Gallery
08.02.2016 12:13
Η Myrό Gallery έχει την τιμή να παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο “Δέησις” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις οκτώ το βράδυ (20.00), στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.
Swell: Έκθεση του Τάσου Μπαμπάση στην S.G. Art Gallery
29.10.2015 13:02
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 την ατομική έκθεση του Τάσου Μπαμπάση με τίτλο “Swell”.
Μνήμες ασθμαίνουσες: Έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους στον Τεχνοχώρο
27.10.2015 13:47
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος φιλοξενεί τον εικαστικό Ελωίζο Θεμιστοκλέους με τη νέα γλυπτική του δουλειά με τίτλο «Μνήμες ασθμαίνουσες», στην πέμπτη ατομική του έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00.