Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Δώσε στο Μύθο Φωνή, στα Αισχύλεια

Δώσε στο Μύθο Φωνή, στα Αισχύλεια

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013 θα φιλοξενήσει μια συμμετοχική εκδήλωση για τους κατοίκους και επισκέπτες της Ελευσίνας, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20.30.

 

Πρόκειται για μια μαραθώνια ανάγνωση της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου: της μοναδικής ατόφιας σωζόμενη τραγωδίας του αρχαίου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου.

 

Συμμετέχουν 100 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, που θα απαγγείλουν, ο ένας μετά τον άλλον και ο καθένας με τον τρόπο του και στην γλώσσα προτίμησης του, το διαχρονικό αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε ένα διάστημα περίπου πέντε ωρών. Μια συμμετοχική προσέγγιση στην τεράστιας σημασίας πνευματική και καλλιτεχνική συνεισφορά του τραγικού ποιητή Αισχύλου στον παγκόσμιο πολιτισμό με μια έντονη εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση.

 

Οι αναγνώστες του προγράμματος “ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΦΩΝΗ” γίνονται κοινωνοί της μοναδικής εμπειρίας της δημόσιας προφορικής ανάγνωσης ή μελοποιημένης απόδοσης των αρχαίων ελληνικών κειμένων. Άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων διαβάζουν την Ορέστεια χωρισμένη σε 100 αποσπάσματα ενώ εκατοντάδες ακροατές, πέρα από την ανάγνωση, απολαμβάνουν την προβολή του ανάλογου κειμένου και σχετικών εικόνων σε γιγαντοοθόνες.

Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, η απότιση φόρου τιμής σε έργα και κείμενα της διαχρονικής Ελληνικής Γραμματείας και τους μεταφραστές της, η προσφορά μιας πολυεπίπεδης οπτικοακουστικής εμπειρίας στο κοινό, η μόρφωση και η κοινωνικοποίηση εκατοντάδων συμμετεχόντων .

 

Οι "Μαραθώνιες Αναγνώσεις" παρουσιάζονται στην Ελλάδα από τον πολιτιστικό οργανισμό “Διεθνές Ελληνικό Θέατρο” (Elliniko Theatro, www.ellinikotheatro.org ) που εδρεύει στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία που, σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» (www.thereadersofhomer.org) αποδείχθηκε να υπηρετεί σωστά την άυλη Ελληνική κληρονομιά και να ελκύει εκατοντάδες ακροατές σε Μαραθώνιες Αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στη Χίο, την Κω, την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο, τις Βρυξέλες, τη Νέα Υόρκη και τον Άγιο Φραγκίσκο τα περασμένα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις
State of Em(u)rgence: Ενότητα «Δημόσιος χώρος» στα Αισχύλεια 2016
25.08.2016 13:29
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Αισχύλεια 2016”, η Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο διοργανώνει την ενότητα State of Em(u)rgence – Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης, η οποία εστιάζει στο Δημόσιο χώρο.
Η Ασπίς και το Συμπόσιο, Μενάνδρου και Λουκιανού στα Αισχύλεια 2016
08.08.2016 12:59
«Η ασπίς και το συμπόσιο», η μεγάλη υπερπαραγωγή της εταιρείας «Ανθός», έχοντας ήδη διανύσει ένα μεγάλο κύκλο παραστάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 στο ανοικτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016» του Δήμου Ελευσίνας.
Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου στα Αισχύλεια 2016
01.08.2016 15:46
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας την παράσταση Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016.
Ο Κρητικός του Διονύσιου Σολωμού από τον Μάριο Ιορδάνου στα Αισχύλεια 2016
15.07.2016 14:24
Τα Αισχύλεια 2016 φιλοξενούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του θεσμού «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία», την παράσταση Ο Κρητικός, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016.
Εύθραυστον (για το μύθο των Ατρειδών) στο Θέατρο Τέχνης
02.06.2016 12:37
Το MDAHELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις) σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, παρουσιάζει την παράσταση «Εύθραυστον, για το μύθο των Ατρειδών», μια κειμενική σύνθεση που προσπαθεί να δώσει λόγο στην ‘ανθρώπινη’ φωνή των ‘ηρώων’ του μύθου. Τι μένει από έναν ήρωα, αν βγάλεις τους Θεούς που ορίζουν τη Μοίρα και τη Δίκη;