Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί: Έκθεση στη Mare Gallery

Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί: Έκθεση στη Mare Gallery

Η Mare Galleryπαρουσιάζει την έκθεση με τίτλο “Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί”, που διαρκεί από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και τις 13 Οκτωβρίου 2013.

 

Ο John Cage χρησιμοποίησε τη λέξη προσέγγιση, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «ένα λογικό μυαλό δεν είναι τελικά σε θέση να μετρήσει τη φύση». Παρόλο που τα τυχαία στοιχεία του κόσμου μας υποτίθεται ότι σχετίζονται με την απουσία της λογικής ή της αιτιολογίας, καθώς και με την απουσία ενός σαφούς στόχου ή προτύπου, τα πάντα διέπονται από μια τάση ένταξης σε κάποια πρότυπα. Ή μήπως εμείς οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε πρότυπα και έννοιες σε μια προσπάθεια αναζήτησης της συνοχής;

Μετράμε, κατασκευάζουμε κοινούς νόμους, προσπαθούμε να ελέγξουμε και να εξηγήσουμε. Όταν πάλι κάτι υπερβαίνει τα υφιστάμενα όρια - δημιουργούμε απλώς νέες εξηγήσεις.

Η τυχαιότητα στην τέχνη κατέρριψε τα εμπόδια για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα και διεύρυνε την αντίληψή μας ή τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα μας, με αποτέλεσμα να βρούμε νέες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Στα πλαίσια της έκθεσης Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί, τέσσερις καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μεν το χαρτί ως κοινό υλικό, αλλά το έργο τους επίσης επιτρέπει στο θεατή να διερευνήσει διάφορες έννοιες της τυχαιότητας.

Ο Ανδρέας Ζυμβραγός (GR) αποτυπώνει την τυχαιότητα της φύσης, όπως απαθανατίζεται σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο. Τα φυσικά φαινόμενα, όπως τα σύννεφα ή τα κύματα, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο που αποφασίστηκε από την ύλη τους, αλλά ποτέ δεν είναι ακριβώς το ίδιο, ενώ η Barbara Knight (UK/US) χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη των κολάζ της χάρτινες κυρίως συσκευασίες που έχει συλλέξει από τα διάφορα ταξίδια της και τις αφήνει να αποφασίσουν την τελική μορφή του έργου της, καθώς είναι τοποθετημένες σε ένα μεγαλύτερο χαρτί σχεδόν τυχαία, δημιουργώντας αφηρημένες συνθέσεις. Η τεχνική του Αντώνη Χουδαλάκη (GR) με το μελάνι δεν επιτρέπει ούτε μία γραμμή να ξεφύγει από τη θέση της. Ταυτόχρονα, το έργο του εμπνέεται από τυχαία πρόσωπα που συνέλεξε από εφημερίδες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Στοκχόλμη, τα οποία συνδυάζονται με πορτραίταΣουηδών τύπου cabinet από τη δεκαετία του 1890. Οι συνθέσεις της Σοφίας Βλαζάκη (GR), οι οποίες μπορεί να μοιάζουν τυχαίες εκ πρώτης όψεως, παρέχουν στους θεατές αφηγηματικούς πόρους για τη δημιουργία της δική τους ιστορίας και πηγάζουν πάντα από το χώρο του παιχνιδιού.

Επιμέλεια: Σοφία Μαυρουδή.

Ο κατάλογος της έκθεσης θα είναι επίσης διαθέσιμος για download μετά τα εγκαίνια .

Σχετικές ειδήσεις
Nowhere Dense / Πουθενά Πυκνά: Έκθεση στην Eleftheria Tseliou gallery
12.12.2016 15:00
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Μαρίας Ευσταθίου με τίτλο 'Nowhere Dense / Πουθενά Πυκνά'. Η έκθεση ξεκινά τη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017.
Αυτόπτες: έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου στην Eleftheria Tseliou gallery
21.11.2016 14:44
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου με τίτλο "Αυτόπτες". Η έκθεση ξεκινά τη Τρίτη 22 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2016.
Tom Sawyer: έκθεση της Μαργαρίτας Μυρογιάννη και του Γιώργου Χατζημιχάλη στην Eleftheria Tseliou gallery
28.09.2016 13:29
Η Eleftheria Tseliou gallery εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την έκθεση 'Tom Sawyer', μια συνεργασία της Μαργαρίτας Μυρογιάννη με τον Γιώργο Χατζημιχάλη. Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2016.
Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι: έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη στη gallery genesis
14.06.2016 17:03
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη, “Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Ταξίδι στη Μνήμη και στο Όνειρο: Έκθεση των Όλγας Βερυκάκη & Μανούσου Χαλκιαδάκη στη Mare gallery
09.06.2016 14:07
Η Mare gallery εγκαινιάζει τη Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 την έκθεση της Όλγας Βερυκάκη και του Μανούσου Χαλκιαδάκη με τίτλο «Ταξίδι στη Μνήμη και στο Όνειρο».