Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Δημοσθένης Δαββέτας: Γραφές 2, θωρώντας τον κόσμο, έκθεση στη γκαλερί Cube

Δημοσθένης Δαββέτας: Γραφές 2, θωρώντας τον κόσμο, έκθεση στη γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την ατομική έκθεση του εικαστικού, performer, ποιητή και συγγραφέα Δημοσθένη Δαββέτα με τίτλο “ΓΡΑΦΕΣ 2, Θωρώντας τον κόσμο” με έργα ζωγραφικά και έργα μικτής τεχνικής.

 

Η Ιστορικός Τέχνης Μαργαρίτα Καταγά γράφει:

“Η έκθεση του Δημοσθένη Δαββέτα, είναι μια μελέτη για τον άνθρωπο, μια προσωπική γραφή η οποία εξετάζει ενδελεχώς τη φύση του υποκειμένου και του κόσμου που περιβάλλει αυτό.

Τα ζωγραφικά έργα τα οποία απαρτίζουν την έκθεση, είναι ένας φόρος τιμής στην πορεία της ανθρωπότητας, και παράλληλα μια ποιητική έκφραση η οποία παίρνει ζωγραφική διάσταση.

Μορφές, σύμβολα, ποιητικές ρήσεις και χρώματα, συνυπάρχουν και καταλήγουν σε δαιδαλώδη συμπλέγματα αφηγήσεων. Μοιάζουν να θωρούν και να μελετούν τον άνθρωπο και την πολυδιάστατη υπόστασή του.

 

Κάθε εικόνα είναι μια αυτόνομη ιστορία και το σύνολο του έργου φαντάζει μια εκρηκτική πανδαισία, λόγου και εικόνας, χρώματος και κίνησης. Ο καλλιτέχνης μοιάζει να αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών ζω-γραφίζοντας το ίχνος του παρελθόντος, τη δυναμική του παρόντος, καθώς και τα κελεύσματα του μέλλοντος.

 

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, κάτω από τον τίτλο “Άγριες Σεπραντίνες”, περιγράφει την εικαστική δουλειά του Δημοσθένη Δαββέτα:

“Ηλεκτρικά χρώματα. Μετέωρα διαγράμματα φωσφορίζοντα πάνω σε νεφελώδεις εκτάσεις. Μορφές διάφανες χαραγμένες στον αέρα με κιμωλία. Επιγραμματικές φράσεις, σημειωμένες με τον χρωστήρα, σα να’ ταν ιερογλυφικά μοτίβα, δυσανάγνωστα και μαγικά «σκονάκια» γύρω από τρισδιάστατα graffiti στον Αόρατο Τοίχο. Ακατάστατες μονοκοντυλιές, υδατώδεις εντάσεις, από ένα τετράδιο ιχνογραφημάτων ονειρικής απόπειρας για μια αναμαλλιασμένη θύελλα φαντασμαγορικών χειρονομιών και αποφθεγμάτων, ανακατεμένων, όπως οι αναρχούμενες σερπαντίνες, λουσμένες με στίγματα- κομφετί, στον αέρα μιας άγριας χαράς, ανέμελες μα και δραματικές. Η ποίηση ζωγραφίζει. Η ζωγραφική απορεί, ενθουσιασμένη γι’ αυτή την έκρηξη της ανένταχτης εικαστικής εφηβείας που διασαλεύει την τάξη της.

 

Τα έργα του Δημοσθένη Δαββέτα έχουν μια σίγουρη αρετή. Ενώ επιμένουν στην επιθετική εκφραστικότητα, δεν μας τρομάζουν «εξπρεσσιονίζοντας». Γιατί δεν επιμένουν στο αγχωτικό Βάθος, αλλά στη λυτρωτική Επιφάνεια. Την Ουσία ως Δια-κόσμηση. Αξία κατεξοχήν ελληνική. Διαθέτουν φρεσκάδα και παλμό διαρκώς αιωρούμενου παιχνιδίσματος, μολονότι μορφάζουν, στρεβλώνουν, αιφνιδιάζουν, παραμορφώνουν, με ακαταλόγιστους, μη ωραιοπαθείς, ειρμούς πραγμάτων και προσώπων. Θέτοντας και πάλι το παντοτινό ζήτημα του συσχετισμού ζωγραφικής και ποίησης. Εικόνας και γλώσσας. Λόγου και σιωπής. Χρήσιμο θέμα σε μια εποχή που ταυτίζει την ποίηση με τη διανόηση και κάνει πέρα την «όντως Ζωγραφική». Αυτήν που απεκάλυπτε τον κόσμο αναμορφώνοντας τα ίδια του τα δεδομένα μέσω ενός άκρως διεισδυτικού βλέμματος, αποδεικνύοντας πως οι αισθήσεις μπορούν να γίνουν πνευματικότερες από τις ιδέες. Παραπέμποντας στην «όντως Ποίηση» – αυτήν που «είδε» τα χρώματα των Φωνηέντων….

 

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημοσθένη Δαββέτα “Στον Καθρέφτη του Ορφέα”, Εκδόσεις Sui Generis Editors.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
Through the Looking Glass: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Cube
01.07.2016 15:29
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2015 σαν καλοκαιρινό επίλογο, την ομαδική έκθεση “Through the Looking Glass”.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).