Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

«Blue»: Έκθεση στην Kalfayan Galleries

«Blue»: Έκθεση στην Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) εγκαινιάζουν  την ομαδική έκθεση με τίτλο «Blue»

 

από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν αξιοποιήσει τις ποικίλες εκφραστικές και συμβολικές ιδιότητες του μπλε χρώματος για να αποδώσουν μια αίσθηση μυστηρίου, χαλάρωσης, ή ακόμα και την απεραντοσύνη του χώρου, όπως εκφράζεται στο έργο της Bouchra Khalili, η οποία είναι μία από τους νικητές του Abraaj Group Art Prize 2014.

 

Ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης και νικητής του Abraaj Group Art Prize 2012, Raed Yassin, παρουσιάζει νέα έργα από τη σειρά “Yassin Dynasty”, ένα project σε συνέχεια του έργου “China” (2012) που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Abraaj Group Art Prize. Η σειρά “Yassin Dynasty” αντλεί έμπνευση από τις παραδοσιακές μπλε και άσπρες πορσελάνες της Κίνας και τη μαζική παραγωγή τους ως μέσο ιστορικής αφήγησης για την εκάστοτε Κινεζική δυναστεία. Στα έργα από τη σειρά “Yassin Dynasty”, ο καλλιτέχνης μεταφέρει τη διήγηση σκηνών από τον Εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990) στις επιφάνειες των σύγχρονων μπλε και άσπρων πορσελάνινων έργων.

 

Δουλεύοντας με τις πλούσιες ιδιότητες του χρώματος, ο Αλέξης Ακριθάκης αποτυπώνει το βαθύ μπλε της θάλασσας ενώ ο David Hockney χρησιμοποιεί μπλε γραμμές για να αποδώσει εύστοχα το παιχνίδισμα του φωτός στην επιφάνεια του νερού της πισίνας. Το μπλε χρώμα πρωταγωνιστεί επίσης στη φωτογραφική σειρά του Στράτου Καλαφάτη “Αρχιπέλαγος”, τμήμα της οποίας είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2006 στην 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στα πλαίσια της επίσημης ελληνικής συμμετοχής, η οποία είχε τον τίτλο “Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη Πόλη”.

 

Ο Matteo Montani, ο Γιάννης Μόραλης και ο Μιχάλης Μιχαηλίδης χρησιμοποιούν διάφορους τόνους του χρώματος για να δημιουργήσουν αφαιρετικές συνθέσεις που διακρίνονται για την εκφραστική δυναμικότητά τους.

 

Μέσα από διαφορετικά εικαστικά μέσα, η έκθεση προβάλει το δυναμικό ρόλο του μπλε χρώματος, παρουσιάζοντας τις υποβλητικές ιδιότητές του ως προς τις αισθητηριακές εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργήσει ή τους συνειρμούς που ενεργοποιεί σε συμβολικό επίπεδο, ιδιότητες που ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Γαΐτης, Αικατερίνη Γεγησιάν, Στράτος Καλαφάτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Γιάννης Μόραλης, Νίνα Παπακωνσταντίνου , Δημήτρης Τάταρης, John Craxton, Jim Dine, Barbara Hepworth, David Hockney, Bouchra Khalili, Matteo Montani, Pae White, Raed Yassin.

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.