Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ξύπνα, Ευρώπη: Μια συζήτηση με τον Γκι Βέρχοφσταντ

Ξύπνα, Ευρώπη: Μια συζήτηση με τον Γκι Βέρχοφσταντ

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος θα συνομιλήσει με τον τέως πωθυπουργό του Βελγίου Γκι Βέρχοφσταντ, με αφορμή το βιβλίο του έχει συγγράψει ο τελευταίος μαζί με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, με τίτλο “Ξύπνα Ευρώπη: Ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Η εκδήλωση , θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013, στις 17.30.

Η συζήτηση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση με το κοινό.

Η εθνική περιχαράκωση είναι η αντεπίθεση των συντηρητικών, υποστηρίζουν ο Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ και ο Γκι Βέρχοφστατ στο νέο τους βιβλίο Ξύπνα, Ευρώπη!, Ένα μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη (πρωτότυπος τίτλος: Debout l’Europe!, Manifeste pour une révolution postnationale en Europe). To διεθνιστικό πρότυπο βιώνεται ως αλλοτρίωση και ως συνθηκολόγηση στα συμφέροντα των «άλλων» ενώ η ευτυχία βρίσκεται στον τόπο μας, μακριά από τις ξένες επιδράσεις. Οι λαϊκιστές πηγαίνουν ακόμα πιο πέρα: η αντίσταση στην εξωτερική απειλή γίνεται πόλεμος ενάντια στη διαφορετικότητα, τις ξένες γλώσσες, τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Γίνεται εν τέλει ξενοφοβία και ρατσισμός. Η Ευρώπη αλλά και η κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχουν μέλλον, λένε οι δύο συγγραφείς, αν δεν αλλάξουν οι δομές, που ως έναν βαθμό έφτασαν τα ιστορικά όριά τους. «Το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο δεν είναι παρά ένα συνδικάτο εθνικών συμφερόντων. Αυτοί που το απαρτίζουν (οι πρωθυπουργοί) μετέχουν σ’ αυτό για να υπερασπιστούν εγωιστικά τα εθνικά τους συμφέροντα, σε βάρος του ευρωπαϊκού συμφέροντος και του συμφέροντος των πολιτών και των λαών της Ευρώπης». Μεταξύ των άλλων, οι Κον-Μπεντίτ και Γκι Βέρχοφσταντ προτείνουν τη μετατροπή του υπάρχοντος ταμείου στήριξης σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση με επιτρόπους που θα εκλέγονται από το Κοινοβούλιο, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και δικαίωμα για νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όσο για τα έσοδα, αυτά θα πρέπει να προέρχονται από μια απευθείας φορολογία επί του συνόλου των ευρωπαίων πολιτών, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα «όχι φόροι χωρίς πολιτική εκπροσώπηση.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΞΥΠΝΑ, ΕΥΡΩΠΗ!»
Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πώς φτάσαμε ως  εδώ;  Τι δεν λειτούργησε σωστά; Υπό το κράτος του πανικού, μήπως οι ηγέτες της ευρωζώνης με τις ενέργειές τους δημιουργούν ένα αντιδημοκρατικό τερατούργημα; Μήπως ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι πλέον αντιδραστικός; Θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά μια ομοσπονδία 27 κρατών; Αυτό το βιβλίο είναι ένα εγερτήριο σάλπισμα που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Μια άσκηση στην καθαρή σκέψη που θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβάθμισαν σημαντικά την Ελλάδα στα τέλη 2009 με αρχές 2010, υποβιβάζοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία των κερδοσκοπικών επενδύσεων. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, επέδειξαν έλλειψη θάρρους, για να μην πούμε δειλία. Αν είχαν εκδηλώσει την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και δηλώσει ότι αναλάμβαναν να εγγυηθούν για τα χρέη της, αφού η ευρωζώνη είναι μια νομισματική και οικονομική ένωση, η κρίση δεν θα είχε καν εκδηλωθεί. Μια απλή φράση θα ήταν αρκετή, αλλά δεν την πρόφεραν, κι αυτό δημιούργησε αμφιβολίες όσον αφορά την αλληλεγγύη στους κόλπους της ευρωζώνης. Μια ένωση χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι ένωση! Έπειτα, τα κράτη οργάνωσαν μια εικοσάδα συνόδους κορυφής αλλά σε κάθε σύνοδο αρκέστηκαν σε ημίμετρα ελπίζοντας ότι θα ήταν αρκετά. Αλλά δεν ήταν. Η κρίση συνεχίζεται κι εξακολουθεί να ρημάζει τις οικονομίες της ευρωζώνης επειδή οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι πρόκειται για μια κρίση πολιτική και ότι απαιτεί λύσεις πολιτικές, δηλαδή πιο προωθημένη ολοκλήρωση.

Γι’ αυτό, ακριβώς, εκδίδουμε τούτο το μανιφέστο: είναι καιρός να αρχίσει ο πολιτικός κόσμος τη συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Ή, μάλλον, για τον τύπο Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουμε επιτακτικά ανάγκη ώστε να βγούμε από την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε. Με άλλα λόγια, δεν είναι πλέον ώρα για συζητήσεις σχετικά με την Ευρώπη που θα θέλαμε, αλλά για την Ευρώπη που έχει καταστεί αναγκαία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΙ ΒΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ
O Γκι Βέρχοφσταντ (Guy Verhofstadt,1953) πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, από το 1999 έως το 2008, είναι ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου [Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)].
Ο Γκι Βέρχοφσταντ και ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είναι φέτος με το βιβλίο τους υποψήφιοι για το Βραβείο European Leader Award 2013.

Σχετικές ειδήσεις
«Περί τρέλας» και «Βορτιστικό Μανιφέστο» στο βιβλιοπωλείο «Σπόρος»
03.02.2017 10:26
Οι Εκδόσεις Κοβάλτιο παρουσιάζουν το «Βορτιστικό Μανιφέστο» και τον συλλογικό τόμο «Περί τρέλας» την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στο βιβλιοπωλείο «Σπόρος».
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Συλλογικό
19.12.2016 11:31
Το βιβλίο Ο Ελύτης στην Ευρώπη, σε επιμέλεια Paola-Minucci και Χρήστου Μπιντούδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Εγώ και ο Καμίνσκι - Ντάνιελ Κέλμαν
03.10.2016 10:25
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Εγώ και ο Καμίνσκι του Ντάνιελ Κέλμαν σε μετάφραση Κώστα Κοσμά.
Βορτιστικό Μανιφέστο - Συλλογικό
23.09.2016 10:10
Τον Οκτώβριο, από τις εκδόσεις Κοβάλτιο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο Βορτιστικό Μανιφέστο (μτφρ: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος), ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα του αγγλο-αμερικανικού μοντερνισμού, που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Έζρα Πάουντ, Ουίντχαμ Λιούις και Ανρί Γκωντιέ Μπρζέσκα.
Η  Άννας Καραμάνου παρουσιάζει το βιβλίο της, Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών στον Ιανό
04.03.2016 11:12
Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο IANOS έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Καραμάνου, Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών – ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία.