Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Τζούλια Δημακοπούλου: Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον

Τζούλια Δημακοπούλου: Η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον

Με γοήτευαν πάντα τα «γενέθλια». Οι μνήμες παλαιότερων εποχών που τόσο επηρεάζουν, υπόγεια, το μέλλον. Δύο χρόνια πριν φτάσουμε στην ημερομηνία της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας της Γκαλερί «Νέες Μορφές», στην οποία είχα αφιερώσει την δραστηριότητά μου για τόσες δεκαετίες, ήρθε η στιγμή να δούμε εμείς οι ίδιοι, την ιστορία μας.

 

Photo: Ιωάννα Ράλλη

 

Με γοήτευαν πάντα τα «γενέθλια». Οι μνήμες παλαιότερων εποχών που τόσο επηρεάζουν, υπόγεια, το μέλλον. Δύο χρόνια πριν φτάσουμε στην ημερομηνία της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας της Γκαλερί «Νέες Μορφές», στην οποία είχα αφιερώσει την δραστηριότητά μου για τόσες δεκαετίες, ήρθε η στιγμή να δούμε εμείς οι ίδιοι, την ιστορία μας. Μια πορεία που την καθόρισαν οι βασικοί συνεργάτες των Νέων Μορφών· η ομαδική δουλειά, οι διαφορετικές απόψεις, ο διάλογος ένωνε την μικρή μας ομάδα· μαζί συνεχίζουμε το Ινστιτούτο που το θεωρούμε μια συνέχεια του έργου μας για την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης. Δεν βασιστήκαμε μόνον στην μνήμη· πολλές φορές μας ξεγελά. Δεν υπήρξα συλλέκτρια αγαθών· συσσώρευα όμως αναγνώσματα· βιβλία, κείμενα, όλα τα αποκόμματα που αφορούσαν την τέχνη. Ανάμεσα σ’ αυτά βρήκα ένα κείμενό μου του 1981, εισαγωγή σε ένα βιβλίο για την μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα, όπου αναφερόμουν στην ανάγκη διαφύλαξης του υλικού για την δημιουργία στο μέλλον, ενός αρχείου για την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Πέρασαν πολλά χρόνια για την υλοποίησή του· τελικά, ακόμα και με τόση καθυστέρηση είχε έρθει η ώρα για την αλλαγή.

 

Ιδρύσαμε, μαζί με τους βασικούς συνεργάτες μου, το Φεβρουάριο του 2009 το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σκοπός η εγγραφή της ελληνικής τέχνης από το 1945 στο σήμερα. Το «σήμερα» βέβαια, υπονοεί την λειτουργία αυτού του οργανισμού σε βάθος χρόνου. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που παρακολουθούμε στενά την καθημερινή εικαστική δραστηριότητα, η οποία εμπλουτίζει και το υπάρχον αρχειακό υλικό και εγγράφει συγχρόνως την σύγχρονη εξέλιξη. Δεν αντιμετωπίζουμε το αρχείο σαν ένα κέλυφος κλειστό, για την διαφύλαξη μόνον του παρελθόντος, αλλά σαν ένα ζωντανό οργανισμό που επιδιώκει μέσα από διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια , παρουσιάσεις καλλιτεχνών, εκδόσεις κ.λπ μια γόνιμη συνάντηση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Ένα διαδραστικό εργαλείο.

 

Η ψηφιακή αρχειακή πλατφόρμα του iset (www.iset.gr) ξεκινάει την λειτουργία της αυτές τις μέρες. Είναι ένα πρόσφορο μέσο επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, που ήταν πάντα για μένα μια σημαντική παράμετρος της δουλειάς μου. Η ευγενική στήριξη που μας προσέφερε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την υλοποίηση του site ήταν για μας ιδιαίτερα σημαντική. Η ψηφιακή πλατφόρμα του iset, δίνει στον ερευνητή-χρήστη, ή σε όποιον επιθυμεί, μια βαθύτερη επικοινωνία-ενημέρωση με την σύγχρονη τέχνη, ένα εύχρηστο εργαλείο. Το  τεκμηριωμένο αρχειακό υλικό και η πλούσια εικονογράφηση, επιτρέπει στον χρήστη σύνθετες αναζητήσεις, τον προκαλεί να έρθει στο χώρο του Ινστιτούτου να δει, να ακούσει, να λάβει μέρος σε συζητήσεις, που θα του προσφέρουν μια καινούργια ματιά στα  πολιτιστικά δρώμενα. Όλα αυτά όμως ξεκίνησαν σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που δεν είχαμε υποψιαστεί. Πίστευα και πιστεύω ότι η επένδυση στον πολιτισμό μπορεί να αποδώσει καρπούς ακόμα και στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε.

 

Η τέχνη έχει μια δημιουργική δυναμική· δίνει την αίσθηση ότι υπάρχουν, παρόλα τα εξωτερικά επιφαινόμενα, δυνάμεις που η παρουσία τους διαφοροποιεί αυτή την αρνητική  ατμόσφαιρα που πνίγει τις δημιουργικές σκέψεις,  που είναι οι μόνες που  μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Η έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται αυτό τον καιρό σε όλους τους τομείς της τέχνης, και που οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας, που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να  αγνοούν την σημασία της, οι εντός και εκτός των πυλών υπεύθυνοι. Η παρουσία του σύγχρονου πολιτισμού μας διεθνώς μπορεί να στηρίξει την αξιοπιστία για όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της χώρας. 

 

Η θερμή αποδοχή του έργου που αναλάβαμε, από την εικαστική οικογένεια, είναι το αποφασιστικό δείγμα ότι το Ινστιτούτο μπορεί να προσφέρει, με σύγχρονο τρόπο, στην εξέλιξη της τέχνης και γενικότερα στην παρουσία της Ελλάδας στα διεθνή φόρα του πολιτισμού.  Είναι ένα φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που απαιτεί σκληρή δουλειά· αυτό όμως είναι που δίνει τον ρυθμό και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε δημιουργική διαδικασία. Ζούμε μια εποχή ασάφειας και θολούρας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι δημιουργικές δυνάμεις θα υπερισχύσουν. Δεν μας μένει παρά να δουλεύουμε με πάθος, ο καθένας στον τομέα του.

 

Info:

Η Τζούλια Δημακοπούλου ίδρυσε την γκαλερί Νέες Μορφές, την οποία λειτούργησε από το 1959 έως και το 2009. Με το κλείσιμο της γκαλερί συνεχίζει και σήμερα το έργο της για την διάσωση και την διαφύλαξη της σύγχρονης τέχνης, ως διευθύντρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι, στην οδό Βαλαωρίτου.

Σχετικές ειδήσεις
Σίμων Συλαΐδης: Η τέχνη της Καλλιγραφίας σε αρμονία με τη Φύση
22.07.2016 16:33
Η καλλιγραφία είναι και εικόνα και γράμματα. Θεωρείται το απόλυτο είδος τέχνης. Ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις έναν απλό χαρακτήρα και τον μεταμορφώνεις, δίνοντάς του ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε μία πινελιά, το κάνει να φαίνεται σα να μην υπάρχουν όρια στη δημιουργία. To «Urban Calligraphy» είναι η καλλιγραφία που βρίσκεται στο αστικό περιβάλλον. Είναι η καλλιγραφία που δεν παραμένει μόνο σε μία κόλλα χαρτί αλλά αυτή που μπορεί να διαφύγει σε κάποιο μεγαλύτερο καμβά.
Ai Weiwei at Cycladic: Η
22.06.2016 16:06
Αν και ο Ai Weiwei μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους, η έκθεση του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει ήδη από έξω. Η αφίσα και ο τίτλος προδιαθέτουν για την προσωπικότητα του πιο δημοφιλούς ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη παγκοσμίως. Στη φωτογραφία-πορτρέτο της αφίσας, ο Ai Weiwei κοιτάζει έντονα, με εμφανείς τις ουλές που άφησε στο κεφάλι του ο ξυλοδαρμός από τις κινεζικές αρχές το 2009.
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.