Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Δέσποινα Χαριτωνίδη, Πανσπερμία: Έκθεση στο Booze Cooperativa

Δέσποινα Χαριτωνίδη, Πανσπερμία: Έκθεση στο Booze Cooperativa

Το Booze Cooperativa παρουσιάζει την έκθεση της Δέσποινας Χαριτωνίδη με τίτλο «Πανσπερμία» …

από τις 16 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013


Η Δέσποινα Χαριτωνίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και ξεκίνησε της σπουδές της στα ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.

Κατά την διάρκεια των σπουδών της, συνειδητοποίησε ότι τα εικαστικά και δε η γλυπτική είναι αυτό με το οποίο θα ήθελε να καταπιαστεί. Έτσι λοιπόν διέκοψε τις πρώτες σπουδές της ώστε να φοιτήσει στη Καλών Τεχνών της Ρώμης.

Επηρεασμένη από την Arte Povera, η Δέσποινα απόκτησε μια εντελώς προσωπική τεχνική στο να δημιουργεί φόρμες. Τα υλικά που αγαπά να χρησιμοποιεί είναι  το τσιμέντο, το ξύλο, το ύφασμα, το χώμα, κτλ., γενικώς απλά και “φτωχικά” υλικά, όπως άλλωστε και η ίδια χαρακτηρίζει. Με τον συνδυασμό λοιπόν αυτών των υλικών δημιουργεί γλυπτά κοκαλώνοντας το ύφασμα σε ένα μίγμα τσιμέντου και μαρμαρόσκονης.

Χώρος δράσης της οι δημόσιοι χώροι. Σκοπός της είναι η καλλιτεχνική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και η επαναφορά της ποίησης στην τέχνη. Επιδιώκει να δουλεύει σε όποια χώρα επισκέπτεται. Μέχρι στιγμής έχει δουλέψει σε Αθήνα, Μαδρίτη και Ρώμη.

Η ίδια μας τονίζει ότι κάνει αστική τέχνη και όχι street art.

Τα έργα τοποθετούνται σε σημεία της πόλης που έχει προεπιλέξει και στη συνέχεια χαράζουν την δική τους πορεία ζωής βάση της αλληλεπίδρασης που έχουν με το περιβάλλον .

Την Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου στις 8μμ, η Δέσποινα θα μας παρουσιάσει τη νέα της δουλεία με τίτλο «Πανσπερμία», βασισμένη στη θεωρία που διατυπώθηκε από τον φιλόσοφο Αναξαγόρα.

Στη βάση του στοχασμού του φιλόσοφου βρίσκεται η άρνηση της γένεσης και της φθοράς, καθώς «...τίποτα δεν γίνεται ούτε χάνεται, αλλά συντίθεται και διαχωρίζεται από προϋπάρχοντα όντα»

Η θεωρία υποστηρίζει ότι κάθε ον του φυσικού κόσμου περιέχει σε μικρή αναλογία κομμάτια όλων των φυσικών υποστάσεων, αποτελώντας έτσι μια μικροκοσμική εικόνα του μακροκοσμικού σύμπαντος. Τούτη η καθολική ανάμειξη είναι μια πρωτοκοσμική κατάσταση αδιάκριτης μείξης των σπερμάτων, δηλαδή των βασικών δομικών συστατικών που είναι άπειρα της πραγματικότητας, αθέατα μεν, λειτουργούν ωστόσο ως πρότυπα οργάνωσης -κυανοτυπίες- ενσωματώνοντας δυνητικά τα ουσιώδη συστατικά όλων των υλικών υποστάσεων.

 

Στην έκθεση θα υπάρχουν οι 9 γυναικείες μορφές, έγκυες μορφές.

Έγκυες επειδή συμβολίζουν την σαρκική γέννηση και 9 επειδή η κάθε μια συμβολίζει έναν πλανήτη, άρα την διαστημική γέννηση. Την δημιουργία. Η γη θα είναι ο μόνος πλανήτης που θα συμβολίζεται από ένα κύκλο από χώμα και πέτρα. Την βραδιά των εγκαινίων έκτος από τα εικαστικά στοιχεία ο συμβολισμός της γης θα συνοδεύεται από τις μελωδίες του Μιχάλη Καλκάνη (κόντρα μπάσο).

 

Σχετικές ειδήσεις
DIORAMA: Papercut Installation από τη Θεανώ Γιαννέζη στο Booze Cooperativa
08.12.2016 12:46
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 την έκθεση της εγκατάσταση της Θεανώς Γιαννέζη, με τίτλο DIORAMA.
In The Moment: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
19.09.2016 12:04
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00, το Booze Cooperativa σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο 'In the moment''.
Ζήτημα Φωτός: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
23.06.2016 16:31
18 φωτογράφοι συστήνουν στο κοινό τη φωτογραφική ομάδα 443 Photographica την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Booze Cooperativa.
Ζήτημα Φωτός: Έκθεση της ομάδας 443 Photographica στο Booze Cooperativa
08.06.2016 11:55
18 φωτογράφοι συστήνουν στο κοινό τη φωτογραφική ομάδα 443 Photographica την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Booze Cooperativa.
Visual: έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
28.04.2016 11:41
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Visual.