Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ των αόρατων πόλεων, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ των αόρατων πόλεων, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο

… «Τόποι μνήμης – Πεδία οραμάτων», στις 21 Δεκεμβρίου 2012-24 Φεβρουαρίου 2013. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στις 20.30.


Η μνήμη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη, ή το Βελιγράδι, η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου μέσω μαρτυριών, επικαλύψεων, ιζημάτων και αποκαλύψεων, η ίδια η πόλη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό τοπίο, είναι οι βασικοί άξονες της έκθεσης «Τόποι της μνήμης-Πεδία οραμάτων» του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι, από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2013 (Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στις 20:30*. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00).


Μέσα από 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις, παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αναδεικνύεται η βιωμένη μνήμη της πόλης, η φαντασίωση του πρότερου βίου της και η προβολή μελλοντικών προσδοκιών, αναδεικνύοντας διαφορετικές περιοχές από εκείνες που συνήθως εξυμνούνται στις επίσημες τελετές μνήμης επετειακού χαρακτήρα.
Η έκθεση είναι μέρος του κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το κοινό.
*Μετά τα εγκαίνια το ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ θα ευχηθεί για τις γιορτές στους φίλους του με κρασί και μουσική από τον dj ELIAS (Elvis).


Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα, γράφει στο επιμελητικό της σημείωμα « (…) Μικρές, προσωπικές, κρυφές και λησμονημένες ιστορίες στην εμπλοκή τους με τα μεγάλα, εθνικά ή παγκόσμια αφηγήματα αποτελούν τον πυρήνα των καλλιτεχνικών αναζητήσεων που δεν εξωραΐζουν, ούτε αρνούνται την εγγενή αντιφατικότητα των αμφιλεγόμενων και δυνητικά συγκρουσιακών αφηγήσεων. (…) Ο χρόνος και η ανθρώπινη δράση αλλάζουν την εικόνα των τόπων. Η πράξη της ενθύμησης, όπως πάντα, επενεργεί παραμορφωτικά στο υπαρκτό αστικό τοπίο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας παλαιότερα στρώματα εικόνων, χρήσεων και βιωμάτων, αναδιατάσσοντας τη σήμανση του τόπου με κριτήρια συναισθήματος. Οι τόποι δεν έχουν πάντα ρεαλιστικές αναφορές. Μπορεί να είναι φανταστικές επινοήσεις, ανακλήσεις από το παρελθόν μορφών αστικής ζωής που έχουν εκλείψει, σκηνές οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταγραφούν, ή απορρίφθηκαν από τις μεγάλες αφηγήσεις, τόποι που προσελκύουν, αλλά και απωθούν τους διερχόμενους, συστήνοντας εναλλακτικά  δίκτυα σχέσεων.


Συναισθηματικά φορτισμένες μαρτυρίες, ρεαλιστικές καταγραφές, φανταστικές αρχιτεκτονικές συλλήψεις, εικονικά, ηχητικά και λεκτικά τεκμήρια ενός γοργά μεταβαλλόμενου αστικού τοπίου, ψηφιακές δυστοπίες και εφιαλτικές ζωγραφιές ξεδιπλώνουν το παλίμψηστο της βιωμένης μνήμης και τα ίχνη που άφησαν οι διελεύσεις των σωμάτων ανάμεσα σε τόπους υπαρκτούς ή επινοημένους. Τόπους - αντικείμενα προσωπικής διεκδίκησης, ανάκλησης και επιθυμίας, ανασυρμένους από τη λήθη λόγω συνειδητής επιλογής και συστηματικής έρευνας, ή τυχαίας ανακάλυψης. Ο εντοπισμός τους εμψυχώνει παρεμβατικές συλλογικότητες που επιχειρούν να ορίσουν εκ νέου το νόημα της κρισιμότητας, του επείγοντος και της δημιουργικότητας στη σημερινή αντιφατική και παράδοξη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας».


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nancy Atakan, Yevgeniy Fiks, Genco Gulan, Vladan Jeremić- Rena Rädle, Vladimir Miladinovic, Milos Tomic, Richard Whitlock, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου , Πάρης Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος


Παράλληλες δράσεις
Η έκθεση «Τόποι της μνήμης-Πεδία οραμάτων» πλαισιώνεται από σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων, μία παρουσίαση βιβλίου (18.12), ένα workshop στο stop motion filming από τον καλλιτέχνη Milos Tomic, την παρουσίαση του έργου της Nancy Atakan και του Στέφανου Τσιβόπουλου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. 

 

_παρουσίαση βιβλίου
Το νέο φωτογραφικό βιβλίο τους από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ «Εδώ. Τόποι Βίας στη Θεσσαλονίκη» θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Σάκης Σερέφας και Πάρις Πετρίδης, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11) την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00 Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.
Ομιλητές: Θοδωρής Παπαγγελής, Ηρακλής Παπαϊωάννου , Γιάννης Σταυρακάκης
Συνδιοργανωτές: Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

_ξεναγήσεις
Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (22.12.2012-24.02.2013), ξεκινώντας με μία προ-παρουσίαση της έκθεσης από τη Συραγώ Τσιάρα και τους καλλιτέχνες της έκθεσης Αικατερίνη Γεγησιάν, Γιάννη  Ζιώγα , Πάρi Πετρίδη, Μάριο Σπηλιόπουλο, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Genco Gulan, Vladan Jeremić- Rena Rädle, Vladimir Miladinovic, Richard Whitlock
πριν τα εγκαίνια, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στις 12:00.
Δύο ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 13:00 ως μέρος των δράσεων «Τα Χριστούγεννα τους Αλλιώς» του περιοδικού parallaxi και της ομάδας ‘Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’ (δωρεάν είσοδος-συμμετοχή). Οι επόμενες ημερομηνίες των ξεναγήσεων θα ανακοινωθούν.
Ξεναγήσεις σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλες ομάδες στην έκθεση «Τόποι της μνήμης – Πεδία οραμάτων» πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων (τηλ. 2310 589222).


_εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες
Οργάνωση, Εφαρμογή: Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου / Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ
Επικοινωνία για ραντεβού: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00, 2310589222Ο υποτιτλισμός των βίντεο του Μάριου Σπηλιόπουλου έγινε σε εθελοντική βάση από τους σπουδαστές του σεμιναρίου Οπτικοακουστικής Μετάφρασης και Υποτιτλισμού που πραγματοποιήθηκε στο ΟΞΥΓΟΝΟ το 2012.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Γουλέτη
Ομάδα: Ηλέκτρα Αθανασίου , Νίνα Ζβέ, Νικολέττα Καρύδα, Θοδωρής Μάρκογλου, Χριστίνα Πέσιου, Ανατολή Σταυρουλοπουλου
Το ΟΞΥΓΟΝΟ (www.oxygono-metaixmio.gr ) είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για να δώσει πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, λέσχες ανάγνωσης και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους.


Η διοργάνωση «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» τελεί στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και στα 47Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών, και υποστηρίζεται οικονομικά από την ΟΠΑΠ ΑΕ.
 

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.