Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Η Σώτη Τριανταφύλλου βραβεύτηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Francesco Alziator

Η Σώτη Τριανταφύλλου βραβεύτηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Francesco Alziator

Η Ελληνίδα συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου , βραβεύτηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο Francesco Alziator για το βιβλίο της "Κινέζικα κουτιά"...
 

... που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Πατάκη.


Το εν λόγω λογοτεχνικό βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα συγγραφέα μιας μεσογειακής χώρας στη μνήμη του Alziator Francesco, διανοούμενου, δοκιμιογράφου και συγγραφέα, ο οποίος πέθανε στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας το 1977.  Τα Κινέζικα κουτιά της Σώτης εκδόθηκαν φέτος στην Ιταλία από τον Εκδοτικό Οίκο Voland ενώ έχουν μεταφραστεί και στα γερμανικά από τον Εκδοτικό Οίκο Suhrkamp Verlag το 2009.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η ιστορία που αφηγείται αυτό το βιβλίο συμβαίνει σε τρεις νεοϋoρκέζικες γειτονιές. Στην Τσάινατάουν, στην Κουζίνα της Κόλασης και στην Κρεαταγορά. Οι εποχές του χρόνου και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο• μέσα στην αποπνικτική ζέστη και κάτω απ’ τη βροχή, οι μισοχαλασμένες επιγραφές του νέον αναβοσβήνουν πάνω από σκοτεινές τζαμαρίες• πίσω από τις ίδιες τζαμαρίες συμβαίνουν εγκλήματα.


Tα μυστήρια της ιστορίας δεν αποκαλύπτονται ποτέ• οι απαντήσεις στα ερωτήματα μοιάζουν με κινούμενους στόχους και η ιστορία με κινέζικα κουτιά: όταν ανοίγεις το ένα, βρίσκεις ένα άλλο επτασφράγιστο. Γίνονται επτά φόνοι• οι ζωές των θυμάτων παραμένουν διφορούμενες, αν όχι μυστικές• ένας άνθρωπος μαθαίνει να βαδίζει• μια κοπέλα ταξιδεύει ψάχνοντας κάτι και βρίσκοντας κάτι άλλο: τον έρωτα, τον θάνατο• μια εκκεντρική γηραιά κυρία ζει στα βάθη του Μπρούκλυν ανάμεσα σε σκονισμένα αντικείμενα και αρχαία χειρόγραφα. Μερικά γεγονότα συμβαίνουν μπροστά σ’ ένα μεγάλο παράθυρο που βλέπει στην κινέζικη συνοικία, μερικά σ’ ένα άλλο, εκεί που ξεφορτώνουν τα σφαγμένα ζώα• και σ’ ένα τρίτο, σε μια ρημαγμένη γειτονιά στο Μπρούκλυν• επίσης, σ’ ένα εργοστάσιο που φτιάχνει κουλουράκια της τύχης και στις στοές του υπόγειου της Νέας Υόρκης, όπου φημολογείται ότι κυκλοφορούν βρυκόλακες.
Τα Κινέζικα κουτιά είναι θραύσματα της ζωής ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ , του Στούαρτ Μαλόουν, που κυνηγάει μια χίμαιρα• επιπλέον, είναι μια περιπλάνηση, μια υπνοβασία, σε μια πόλη που δεν είναι παρά μια κατάσταση του μυαλού.


Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέος:
Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε φαρμακευτική, γαλλική φιλολογία, αμερικάνικη ιστορία και ιστορία των πόλεων, στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, ως δημοσιογράφος και ως καθηγήτρια αμερικανικής ιστορίας σε λύκειο του Νότιου Μπρονξ. Τα Κινέζικα κουτιά είναι το έβδομο μυθιστόρημά της.

Σχετικές ειδήσεις
Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη στον Ηλία Μαγκλίνη
15.06.2016 10:34
Η «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».
Στη Χαν Κανγκ και τον Χορτοφάγο το φετινό βραβείο Booker
19.05.2016 15:46
Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ απονεμήθηκε το βραβείο Booker 2016 για το βιβλίο της Ο Χορτοφάγος (The Vegetarian).
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.
Κάλλια Παπαδάκη & Μαρία Ξυλούρη οι πρώτες υποψήφιες για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη
27.01.2016 11:06
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τους υποψήφιους για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2016 από το Περιοδικό Κλεψύδρα & το Έναστρον Βιβλιοκαφέ
Tα Public υποδέχονται την Σώτη Τριανταφύλλου για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου
21.01.2016 12:53
Τα Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου με τίτλο Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση: Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016.