Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Περί κτισμάτων, ένοικοι στην Titanium Yiayiannos Gallery

 Περί κτισμάτων, ένοικοι  στην Titanium Yiayiannos Gallery

Η έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Δεβετζή με τίτλο «Περί κτισμάτων, ένοικοι», εγκαινιάζεται...

την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 8:00μ.μ. στην Titanium Yiayiannos Gallery. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012.
 

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον ιστορικό τέχνης Μάνο Στεφανίδη:
 

Ο Ανδρέας Δεβετζής επιμένει στην σπαραχτική επικαιρότητα μιας αρχιτεκτονικής με αρνητικό πρόσημο, ενός οικοδομημένου τοπίου που γίνεται σταδιακά σκηνογραφία φρίκης ή χτισμένο περιβάλλον μη αρχιτεκτονικής.

Ο ζωγράφος, περισσότερο ως χειρουργός και λιγότερο ως αισθηματίας του τοπίου, καταγράφει σαν σε μάθημα ανατομίας, τα κτίσματα που γερνάνε και εγκαταλείπονται όπως γερνάνε και εγκαταλείπονται οι άνθρωποι.
 

Πρόκειται για πίνακες-οδοδείκτες σαν παραγγελίες σε ταξιτζήδες: Μαυρομιχάλη και Ναβαρίνου, Κολοκοτρώνη λίγο πριν την Αθηνάς, Ασκληπιού και Βουλγαροκτόνου, Λιοσίων κοντά στη Χέϋδεν, Ευελπίδων και Δροσοπούλου γωνία. Οπτικές γωνίες απροσδόκητες που μοιάζουν να κοιτούν τα κτήρια όχι απ' έξω αλλά από μέσα. Στις ιστορίες που σοβούν σιωπηλές...
 

Πλάι στα κτήρια που απολεπίζονται ή καταρρέουν χωρίς φροντίδα, στέκονται οι φιγούρες που απελπίζονται, οι άνθρωποι που τα κατοικούν και που τους στερούν την αξιοπρέπεια. Ο καλλιτέχνης επιμένει σε μιαν φευγαλέα κίνηση, σε μιαν απρόβλεπτη στάση ώστε να εγκλωβίσει απ' τη φιγούρα ό, τι δεν εγκλωβίζεται ώστε να ζωγραφίσει, δηλαδή να δώσει υλική υπόσταση στο αβαρές, το άυλο: τον ερωτισμό, την εσωστρέφεια, το φόβο, την αισθησιακότητα, την μοναξιά. Τα σώματα που σχεδιάζει, ξεφεύγουν εσκεμμένα από την ανωνυμία ή την τυπικότητα και αποκτούν σταδιακά όσο και επώδυνα την ταυτότητά τους.
Οι φιγούρες του Δεβετζή είναι όλες θήλειες.

Οι γυναίκες όπως και οι κατοικίες. Αποσπασματικές, εγκλωβισμένες, βυθισμένες στη ενδοσκόπηση ή τη σιωπή. Ματαιωμένες. Αιφνίδια το θέμα του αποκτά δραματική, υπαρξιακή διάσταση: άνθρωποι και κτίρια. Φιγούρες σε δωμάτια αφιλόξενα, γυμνά. Γερασμένα. Ούτε καν το μεσημβρινό φως δεν αποτελεί παραμυθία . Ο ζωγράφος με εντιμότητα, πείσμα και λιτή, άμεση  -σχεδόν ασκητική παρά τον χρωματικό της πλούτο- γλώσσα πρώτα περιγράφει κι έπειτα ερμηνεύει. Το πως φθάσαμε ως εδώ. Εμείς, εσείς, οι άλλοι, η πόλη...
 


 

Σχετικές ειδήσεις
Watercolours: Έκθεση ζωγραφικής του James Foot στην Image Gallery
23.11.2016 13:27
Ο άγγλος καλλιτέχνης James Foot πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Watercolours” στην Image Gallery στην Αθήνα.
Kiki’s Instagram Moments: Έκθεση φωτογραφίας στην Chalkos Gallery
16.11.2016 17:29
Η ατομική έκθεση της Κικής Χούρου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στη Myro Gallery
20.09.2016 12:12
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στην Κεντρική Αίθουσα της που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Καλοκαιρινές εκθέσεις 2016 στην Los Art Gallery στη Σύμη
08.06.2016 14:21
Στο νησί Σύμη, η γκαλερί ARTFORUM της Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο για 2η χρονιά, την παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, στο ιστορικό κτήριο της με την επωνυμία LOS ART GALLERY.
Μπιενάλε της Αθήνας - Σύναψη 2: Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου
23.05.2016 16:03
Οι ένοικοι του Μπαγκείου, συνεχίζουν την παραμονή τους στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και παρουσιάζουν τις νέες δημιουργίες τους.