Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ανδρέας Κοντέλλης - Viae Corporum II: έκθεση στην Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου

Ανδρέας Κοντέλλης - Viae Corporum II: έκθεση στην Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Κοντέλλη με τίτλο “Viae …

Corporum II” την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012.
 

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σχέδια με κάρβουνο σε χειροποίητο χαρτί. Ο ζωγράφος, έχοντας βαθειά γνώση της διαχρονικής εμμονής της ζωγραφικής με το σώμα , την αξιοποιεί, διατυπώνοντας μια οπτική και γραφή σύγχρονη. Αναζητά την έκπληξη του βλέμματος πάνω στο οικείο τοπίο του σώματος, ανασύρει τη μνήμη της κίνησης και της στάσης. Το σώμα μέσα από διαφορετικές οπτικές και τρόπους αναπαράστασης, εμφανίζεται αναλλοίωτο και οικείο.


Το βλέμμα του ζωγράφου, συναντά την εσωτερική ησυχία του μοντέλου, ανακαλύπτει τη σιωπή του σώματος, ένα τόπο όπου όλοι μας συναντιόμαστε. Ο χορογράφος Daniel Lommel αναφέρει μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το έργο του Ανδρέα Κοντέλλη:


« Η βία κατέχει μια εξόχως προνομιούχο θέση, συχνά λανθάνει ή μοιάζει κατακερματισμένη ως εάν τη διέλυε(…) Άλλοτε εκφράζεται με θυμό για να γίνει τελικά σχεδόν στατική και να πάρει θέση, μέσα στην ωμή του ύλη.
 

Θέτοντας κάθε στιγμή, τον εαυτό του υπό αμφισβήτηση μέσα στις τολμηρές επιλογές του, ο Ανδρέας Κοντέλλης απελευθερώνει έτσι τη «διάθεσή» του, η οποία καθοδηγεί με ισχύ, τις εικαστικές του αποφάσεις. Αλλά αυτή η βία – την οποία ανασύρει με τρυφερότητα από τα μοντέλα του και την οποία, θα αφήσει να αναδυθεί από τα θέματά του, επιλέγοντας στρατηγικά τα παιχνίδια συσχετισμών του μαύρου και του κενού- είναι χωρίς αμφιβολία, η δύναμη που κατευθύνει το χέρι του.»Ο Ανδρέας Κοντέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ζωγραφική με τον Π. Τέτση (1984-1990). To 1993 του χορηγήθηκε τριετής υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, για εκτέλεση ζωγραφικού έργου στην Ελλάδα. Το 2000 μετά από τετραετή υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, έλαβε ΜA in Fine Art στο Middlesex University του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Η γενιά του ΄80: ομαδική έκθεση από Τα Νέα της Τέχνης στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
11.10.2016 11:31
Η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, για πέμπτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ΄80» με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας.
Fields of Vision: έκθεση στην έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
25.05.2016 15:57
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Τρίτη 7 Ιουνίου, την έκθεση «Fields of Vision» βασισμένη σε μια ιδέα του Κορνήλιου Γραμμένου.
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.