Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ατέρμων χρόνος, περιοδική έκθεση με υδατογραφίες, από την Όλγα Αναστασιάδου

Ατέρμων χρόνος, περιοδική έκθεση με υδατογραφίες, από την Όλγα Αναστασιάδου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί στο αίθριό του την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ατέρμων χρόνος», που αποτελείται από υδατογραφίες της Όλγας Αναστασιάδου

 … και θα διαρκέσει από τις 10 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Νοεμβρίου 2012

 
 
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 εγκαινιάζεται στο Εσωτερικό Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έκθεση έργων της εικαστικού Όλγας Αναστασιάδου, με τίτλο «ατέρμων Χρόνος».
Α
 
Πρόκειται για 38 υδατογραφίες με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική αρχαιότητα, το νεολιθικό μικρόκοσμο, τις Κρητομυκηναϊκές τοιχογραφίες και σφραγίδες, την κλασική αγγειογραφία, τα λαμπρά έργα μεταλλοτεχνίας και χρυσοχοΐας, τη μνημειακή πλαστική. Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί την προσωπική της τεχνική βασισμένη στο σχέδιο, το οποίο καθορίζει τη δομή του θέματος, και στην ακουαρέλλα, που το ζωντανεύει. Τα έργα της υμνούν τον άνθρωπο και κυρίως τη γυναικεία μορφή. Κόρες, Μαινάδες, θεές, Νίκες, αλλά και αθλητές και κυνηγοί είναι μερικές από τις μορφές που αποδίδονται με την απλότητα του αρχαίου ιδεώδους του μέτρου, της ισορροπίας και της συμμετρίας.  Η τελική σύνθεση απαλλαγμένη από τα πρωτότυπα έργα της έμπνευσης, έχει τη σφραγίδα ενός σύγχρονου, όσο και διαχρονικού ρεαλιστικού έργου που αποπνέει ταυτόχρονα μια μαγεία ιδεαλισμού και ρομαντισμού.
 
 
Αυτή είναι η προσφορά του έργου της Όλγας Αναστασιάδου στο σήμερα: η υπογράμμιση της παρουσίας και της θέσης του ανθρώπου, όπως αρμόζει να είναι μέσα στον ατέρμονα χρόνο. Η υπενθύμιση της υιοθέτησης του μέτρου, της κλασικής ισορροπίας και συμμετρίας, της αισιοδοξίας και της αγάπης, προϋποθέσεις αυτονόητες για το «ευ ζην», λησμονημένες, όμως, στην εποχή μας. Η παρουσίαση του έργου της στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα μόνιμα εκθέματα του οποίου υμνούν τον άνθρωπο, θέλει να ενισχύσει την ανάγκη για ενδοσκόπηση, συνειδητοποίηση και επιστροφή σε αξίες διαχρονικές. Παράλληλα, υλοποιείται και ένας από τους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.
 
 
Η εικαστικός Όλγα Αναστασιάδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Kunstgewerbeschule) της Ζυρίχης από το 1973-1978. Από το 1988 είναι μέλος του Institut Europeen d’ Aquarelle, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Έχει παρουσιάσει 20 ατομικές και έχει λάβει μέρος σε 10 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σχετικές ειδήσεις
Οδύσσειες: Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
27.09.2016 12:35
Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Οδύσσειες», αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου.
Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: Περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
14.09.2016 14:30
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: πληγές του πολέμου στον Πειραιά.
Ευθραυστότητα: Έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
13.09.2016 11:52
Ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης, παρουσιάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την έκθεσή του με τίτλο “Ευθραυστότητα”, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ομαδική έκθεση στον Ιανό
02.06.2016 13:33
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση τιμώντας το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς: έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
25.02.2016 16:06
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».