Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Φόρος τιμής για τον Γιαν Ρόζεμποομ

Φόρος τιμής για τον Γιαν Ρόζεμποομ
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από το θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου, που έζησε και άφησε την τελευταία του πνοή στη Μεσσηνία, πραγματοποιούνται δύο διαφορετικές εκθέσεις με έργα του με θέμα την Ελλάδα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από το θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου, που έζησε και άφησε την τελευταία του πνοή στη Μεσσηνία, πραγματοποιούνται δύο διαφορετικές εκθέσεις με έργα του με θέμα την Ελλάδα.

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών και η Εταιρεία Φίλων του καλλιτέχνη Γιαν Ρόζεμπομ, παρουσιάζουν τις εκθέσεις «Πίνακες με ελληνικά τοπία» και «Πορτέτα και Ανθρωποι της Ελλάδας» αποδίδοντας φόρο τιμής στον καλλιτέχνη, που δημιούργησε με έμπνευση την Ελλάδα, και πέθανε σε ηλικία 36 χρόνων στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Μεσσηνία δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό έργων, εμπνευσμένος από τη ζωή στην Ελλάδα, τους ανθρώπους και το τοπίο της Δυτικής ακτής της Πελοποννήσου.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις με τίτλο «Φόρος Τιμής στον Γιαν Ρόζεμποομ. Συνάντηση δύο πολιτισμών», ξεκίνησαν στα Φιλιατρά τον Αύγουστο στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο.

Από τις 7 έως τις 19 Σεπτεμβρίου το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Αθήνας θα παρουσιάσει την πρώτη έκθεση «Πίνακες με ελληνικά τοπία» με ακουαρέλες και σχέδια του Γιαν Ρόζεμπομ, ενώ το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει την δεύτερη έκθεση από τις 8 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Πορτρέτα και άνθρωποι της Ελλάδας» με ακρυλικά και σχέδια του ζωγράφου.

Info
Γιαν Ρόζεμπομ
7 έως 19 Σεπτεμβρίου
«Πίνακες με ελληνικά τοπία»
Ολλανδικό Ινστιτούτο, Αθήνα
«Πορτρέτα και άνθρωποι της Ελλάδας»
8 έως 19 Σεπτεμβρίου
Μουσείο Ηρακλειδών
Διοργάνωση: Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σχετικές ειδήσεις
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.
Οι Απόντες: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα
08.07.2016 14:13
Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενεί, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 στη Πλάκα, μια έκθεση φόρο τιμής στους Aπόντες.
Μικρό Μουσείο 12: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
15.06.2016 10:35
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση Μικρό Μουσείο 12 του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.
Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους: Έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
17.12.2015 16:55
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το θάνατο του ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού, το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος οργανώνει έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας με τίτλο «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους».
Ο ερωτευμένος Fragonard του Μουσείου του Λουξεμβούργου σε απευθείας προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο
30.10.2015 17:10
Οι εκθέσεις των μεγάλων μουσείων της Γαλλίας έρχονται στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προτείνει μια πρωτότυπη ξενάγηση στη νέα έκθεση του Μουσείου του Λουξεμβούργου, Ο ερωτευμένος Fragonard, γαλαντόμος και ακόλαστος, σε ζωντανή προβολή στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.