Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Νίκος Χαραλαμπίδης: έκθεση στο Beton7

Νίκος Χαραλαμπίδης: έκθεση στο Beton7

To Beton7 παρουσιάζει την έκθεση “Design your house and furniture in a way that could serve the revolution”. Ο Νίκος Χαραλαμπίδης προτείνει …

ένα προκρούστιο κρεβάτι-έλκηθρο, ένα μηχανισμό τιμωρίας και βασανιστηρίων για τον ξενόφερτο Santa Claus και τα αδυσώπητα «δώρα» που φέρνει και φέτος στη χώρα μας. Το κρεβάτι-έλκηθρο, «μια πρόταση κατόπιν ιατρικής προτροπής για ανάπαυση» είχε απασχολήσει και παλαιότερα τον καλλιτέχνη.

 

Στην πολυεπίπεδη έκθεση NOHELIA, the C.I.A. project (Turner Contemporary, 2006) ο νωχελικός χαρακτήρας του κρεβατιού του Αϊ Βασίλη αμφισβητείται από τα ίδια τα στοιχεία που το απαρτίζουν: μια παρατημένη ντουντούκα διαδηλωτή, το έλκηθρο του Beuys και τις αναφορές στη Ρώσικη Πρωτοπορία, το κλουβί των Ταλιμπάν (υπό κλίμακα) αλλά και το κόκκινο άστρο της επανάστασης που υποκαθιστά πάνω από μια μικρή  φάτνη, το αστέρι της Βηθλεέμ.

 

Ένα άλλο έλκηθρο, που παρουσιάστηκε στην έκθεση Πνεύματα Χριστουγέννων (Ομόνοια 1999)  χρησιμεύει στην πραγματικότητα ως φεγγίτης στην οροφή του υπνοδωματίου του καλλιτέχνη, αφήνοντας το φως να εισχωρεί στο χώρο από τις πρώτες κιόλας ώρες της ανατολής. Η σχεδίαση της οροφής-έλκηθρο προβλέπει με το θάνατο του καλλιτέχνη  και την τελική χρήση της ως θερμοκήπιο στον τάφο του, επιτρέποντας έτσι την καλλιέργεια ενός μικρού λαχανόκηπου στις διαστάσεις του σώματος του, διαιωνίζοντας συμβολικά τη ζωή.

 

Οι, πολλαπλών χρήσεων και ερμηνειών, κατασκευές του Χαραλαμπίδη, προδίδουν και τον ανατρεπτικό τρόπο με τον οποίο επινόησε το ίδιο του το σπίτι αλλά και εκείνο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη σχεδίαση και λειτουργία της ιδιότυπης Σχολής Καλών Τεχνών που έχει ιδρύσει στο εγκαταλειμμένο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας στην Πράσινη Γραμμή, μια φυσική συνέχεια, στην ουσία, του σπιτιού του, που εξελίσσει την έννοια HOME σε HOMELAND.

 

Ο ύπνος, η αδράνεια, η νωχέλεια ή ο εφησυχασμός δε συμβιβάζονται στη γεωμετρία του Χαραλαμπίδη, όπου η έννοια του design δεν είναι παρά ένας μηχανισμός εκγύμνασης και εγρήγορσης, τόσο για τον ίδιο, για τους συναδέλφους του καλλιτέχνες που καλούνται να συμβάλουν σε αυτόν, όσο βέβαια και για το κοινό. Όπως κάθε project του καλλιτέχνη, η έκθεση στο Beton7 συνοδεύεται από μια σειρά από εκδηλώσεις, συμμετοχικές πλατφόρμες, δρώμενα, performance, μαθήματα, ομιλίες και διαλέξεις.
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Νίκος Κρυωνίδης 1990-2016: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
12.01.2017 17:23
Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη.
ABIO: ομαδική έκθεση στο Beton 7
17.10.2016 17:10
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “ΑΒΙΟ”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016.
Save_Delete_Cancel: ομαδική έκθεση στο Beton7
15.09.2016 17:27
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει έργα των Αντώνη Καλαμαρά Πράπα, Adrien Chevrier και Dune Perez στην έκθεση με τίτλο SAVE_DELETE_CANCEL.
Έκθεση του Πέτρου Νικόλτσου στο Project Space του six d.o.g.s
02.06.2016 15:05
O Πέτρος Νικόλτσος θα παρουσιάσει για τέταρτη φορά έργα του στους τοίχους του Project Space του Six d.o.g.s. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 ως τις 12 Ιουνίου 2016.
Νίκος Δραγούμης, ο Ζωγράφος 1874-1933: έκθεση από το ΜΙΕΤ στην Καστοριά
24.03.2016 14:35
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση Νίκος Δραγούμης, ο Ζωγράφος 1874-1933, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Αρχοντικό Βέργου.