Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Δάφνη Λαρούνη: Off Off Athens - εκεί που ανθίζει ο πειραματισμός και η δημιουργικότητα

Δάφνη Λαρούνη: Off Off Athens - εκεί που ανθίζει ο πειραματισμός και η δημιουργικότητα
Το θεατρικό φεστιβάλ Off Off Athens, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το θέατρο Επί Κολωνώ, είναι πλέον ένα φεστιβάλ - θεσμός, που κλείνει με τον πιο ενδιαφέρον τρόπο τη χειμερινή θεατρική σεζόν και ανοίγει την πόρτα σε καλοκαιρινές θεατρικές performance νέων ομάδων. Η υπέυθυνη της διοργανωσης, Δάφνη Λαρούνη, μας συστήνει λεπτομερώς το φεστιβάλ.

 

 

CultureNow: Το φεστιβάλ Off Off Athens είναι ένα καλοκαιρινό θεατρικό φεστιβάλ, το οποίο φτάνει φέτος στην 4η διοργάνωση του. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα θεατρικό φεστιβάλ στο κλείσιμο της θεατρικής σεζόν; Ποιος είναι ο σκοπός του και τι θέλει να προβάλει στο αθηναϊκό κοινό σε σχέση με το θέατρο, το οποίο δεν εισέπραξε μέσα στον χειμώνα, αλλά και εν αναμονή της επόμενης θεατρικής σεζόν;

Δάφνη Λαρούνη: Το Επί Κολωνώ, διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το καλοκαιρινό φεστιβάλ θεατρικού performance νέων ομάδων με χαρακτήρα showcase που αποτελεί μια περαιτέρω μορφοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στην σκηνή του φουαγιέ του και λάμβανε χώρα στη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

Ο τίτλος off-off Athens θέλει να υποδηλώσει όχι μόνο τον φυσικό τόπο διεξαγωγής του, σε ένα δηλαδή off-off theater όπως η σκηνή του φουαγιέ μας, αλλά και τον «καλλιτεχνικό τόπο» στον οποίο ανθίζει ο πειραματισμός και η δημιουργικότητα αυτών των ομάδων: τον εκτός της καθιερωμένης αθηναϊκής θεατρικής πραγματικότητας τόπο.

 

C. N.: Το γεγονός ότι οι παραστάσεις πραγματοποιούνται εκτός θεατρικής σκηνής είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του φεστιβάλ. Πείτε μας λίγα λόγια για το off-off theater. Πώς συμβάλλει στην παρουσίαση των θεατρικών ομάδων και των έργων τους; Με ποιο τρόπο βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να δημιουργήσουν για το θέατρο εκτός θεατρικής σκηνής;

Δ. Λ.: Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται εκτός θεατρικής σκηνής στο φουαγιέ του Επί Κολωνώ. Το φουαγιέ αποτελείται από μια σκηνή αλλά δίνει και την δυνατότητα χρησιμοποίησης του χώρου με πολλούς άλλους εναλλακτικούς τρόπους. Οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν τον εξωτερικό χώρο πίσω από τα παράθυρα της αυλής, το μπαρ, το πατάρι ακόμα και έναν χώρο πίσω από την σκηνή που χωρίζεται από το φουαγιέ με ένα τζάμι. Έχοντας όλες αυτές τις δυνατότητες οι ομάδες μπορούν εύκολα να πειραματιστούν και μέσα στον χώρο χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων σκηνικών. Ο χώρος μας, μαζί με τεχνική υποστήριξη, παρέχεται δωρεάν στις θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν.

 

C. N.: Το κοινό νιώθει οικεία και άνετα παρακολουθώντας θέατρο σε ένα διαφορετικό χώρο από αυτόν που έχει συνηθίσει; Μένει η ατμόσφαιρα της θεατρικής σκηνής;

Δ. Λ.: Ανάλογα με το στήσιμο του φουαγιέ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε ομάδας, ο χώρος μεταμορφώνεται από κλασσική θεατρική σκηνή σε καφέ, θέατρο ή μπαρ. Η προσαρμοστικότητα αυτή δίνει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο χώρο ταιριαστή με την παράσταση .

 

C. N.: Οι θεατρικές ομάδες πώς επιλέγονται για το φεστιβάλ; Κάνετε εσείς κάθε χρόνο ένα προγραμματισμό και μία έρευνα για να βρείτε νέες ομάδες που έχουν να παρουσιάσουν μια δουλειά; Δέχεστε και αιτήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες; Πιστεύετε πώς οι νέες ομάδες είναι εύκολο να βρουν ενώ χώρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους όπως είναι τα πράγματα για το θέατρο στην Ελλάδα σήμερα;
 
Δ. Λ.: Το όλο concept του φεστιβάλ είναι το να μην επιλέγουμε τις ομάδες που συμμετέχουν. Πολλά φεστιβάλ επιλέγουν παραστάσεις που έχουν παιχτεί στην διάρκεια της σεζόν. Εμείς ως Επί Κολωνώ θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέες ομάδες που μπορεί να μην έχουν υλικό να δείξουν και θέλουν για πρώτη φορά να πειραματιστούν. Πολλοί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να νοικιάσουν χώρο ή ακόμα και να κάνουν μια συμπαραγωγή. Τους δίνουμε λοιπόν τον χώρο δωρεάν και τους παρέχουμε τεχνική υποστήριξη.

Φέτος μάλιστα είχαμε τις περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλη χρονιά και αποφασίσαμε να παίξει η κάθε ομάδα την παράστασή της μόνο μια φορά (αντί για δύο τις προηγούμενες χρονιές) ώστε να μην αναγκαστούμε να επιλέξουμε.

 

C. N.: Όλες οι παραστάσεις που θα ανέβουν στο πλαίσιο του Off off Athens έχουν -συμβολικό - εισιτήριο 5 ευρώ. Πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλει η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου για να έρθει το κοινό πιο κοντά με το θέατρο; Τι χρειάζεται ένα φεστιβάλ για να επιβιώσει σήμερα και να προσελκύσει το κοινό στο οποίο στοχεύει;

Δ. Λ.: Βλέπουμε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι με τα χρόνια το κοινό του φεστιβάλ έχει προσελκύσει κόσμο έξω από το στενό κύκλο της κάθε ομάδας. Η πολύ όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργείται, η στήριξη των ομάδων μεταξύ τους, η συνύπαρξη διαφόρων καλλιτεχνών που πλαισιώνουν τις παραστάσεις όπως εικαστικοί, μουσικοί, χορευτές, προσφέρουν πολλά στο κοινό που απολαμβάνει συγχρόνως και ένα ποτό στην αυλή του θεάτρου.

 

C. N.: Μετά το τέλος του φεστιβάλ ξεκινάει ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς; Θα δούμε κάποιες παραστάσεις από το Off off Athens να επαναλαμβάνονται στη σκηνή του Επί Κολωνώ;

Δ. Λ.: Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

 

C. N.: Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Διαβάστε επίσης:
http://www.culturenow.gr/festivals/Off-off_Athens_festival_2011_στο_θέατρο_Επί_Κολωνώ.html

Σχετικές ειδήσεις
Χρήστος Πασσαλής: Το πραγματικό ρίσκο βρίσκεται στο να ελπίζει κανείς
20.01.2017 17:15
Με ένα ιδιαίτερο θεατρικό εγχείρημα καταπιάνεται αυτή την περίοδο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρήστος Πασσαλής, μέλος της γνωστής και διακεκριμένης ομάδας Blitz. Ο λόγος για το «ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ», μία θεατρική "σειρά" που παρουσιάζει περιοδικά τα κεφάλαιά της, η οποία έχει ως σημείο εκκίνησης τη συνάντηση του Χρήστου Πασσαλή με την Ελένη Βεργέτη. O ίδιος, μας μίλησε γι’ αυτό το “άτυπο ημερολόγιο” που θα συνεχίζει να γράφεται στα χρόνια που ακολουθούν, για την μάχη με τους προσωπικούς του φόβους, για την Αγάπη που μπορεί και τους ξορκίζει, καθώς και για τα επόμενα κεφάλαια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, τα οποία περιλαμβάνουν μία νέα κινηματογραφική "περιπέτεια"!
Τα «Top Girls» του Φεστιβάλ Αθηνών μας συστήνονται
15.07.2016 16:10
Το θεατρικό έργο «Top Girls» της Caryl Churchill, που γράφτηκε το 1982, παρουσιάζεται φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξη Ρίγλη, στις 23 & 24 Ιουλίου.
Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη: Η Αντιγόνη είναι κοριτσάκι και ταυτόχρονα ουσιωδώς γυναίκα
06.07.2016 10:26
Η Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη χτίζει τα τελευταία χρόνια βήμα-βήμα μια πορεία με αρκετές επιτυχημένες στιγμές. Με ιδιαίτερο πάθος για το θέατρο και έχοντας αφήσει για χάρη του τις νομικές της σπουδές, καλείται φέτος το καλοκαίρι να ανταποκριθεί σε μια φοβερή πρόκληση: να παίξει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.
Έλλη Παπακωνσταντίνου: Με το «Revolt Athens» προσπαθώ να αφηγηθώ την ιστορία πραγματικών ανθρώπων
08.06.2016 12:04
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 είναι πλέον γεγονός! Αμέσως μετά την εναρκτήρια συναυλία – γιορτή, οι «πύλες» της Πειραιώς 260 ανοίγουν για να υποδεχτούν στις 15 & 16 Ιουνίου το «Revolt Athens», της ΟDCEnsemble/Βυρσοδεψείο, ύστερα από την επιτυχημένη πορεία του στο εξωτερικό (Βαρκελώνη, Βιέννη, Βερολίνο, Ζάγκρεμπ). Η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, σχετικά με την εν λόγω περφόρμανς, το αφήγημα της κρίσης, την εξιδανικευμένη αλλά και την πιο πραγματική απεικόνιση της Αθήνας…