Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο: Εκθέσεις και εκδηλώσεις για τους Ρομά

Τσιγγάνοι στο Βυζαντινό Μουσείο: Εκθέσεις και εκδηλώσεις για τους Ρομά
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σας προσκαλεί στην έναρξη των εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης «Τσιγγάνοι στο

Βυζαντινό Μουσείο», την Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 19:30.


Το Βυζαντινό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του στους Ρομά, μια γνωστή και συνάμα άγνωστη πληθυσμιακή ομάδα, συχνά συνυφασμένη με στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Η προσπάθεια έχει διπλό στόχο: αφενός να προβάλει στο ευρύτερο κοινό πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρομά και αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά να βρεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο, όχι μόνο ως επισκέπτες αλλά και ως συνδιοργανωτές μουσειακών δράσεων.


Από τις 23 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου Ρομά και μη-Ρομά δημιουργοί και επισκέπτες συναντώνται σε ένα σύνολο εκδηλώσεων (εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, αφήγηση παραμυθιών, μουσικές εκδηλώσεις, bazaar βιβλίων και μουσικών CD). Διαφορετικές ματιές και λόγοι διασταυρώνονται για να ενισχύσουν την κατανόηση, τη γνώση, τη συναίσθηση.

 


Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις:


1. Τσιγγάνοι: η δική μου πραγματικότητα, μια φωτογραφική αποτύπωση στιγμών της ζωής τους από νεαρούς Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης. Η δράση πραγματοποιήθηκε το 2004, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταμορφώσεις».

1.  η δική μου πραγματικότητα, μια φωτογραφική αποτύπωση στιγμών της ζωής τους από νεαρούς Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης. Η δράση πραγματοποιήθηκε το 2004, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταμορφώσεις».


2. Τερνέ Ρομά Αντό ΣουρέτιΝέοι Τσιγγάνοι φωτογράφοι, μια επιλογή φωτογραφιών που τράβηξαν την περίοδο 1999-2004 νέοι Τσιγγάνοι από την Αγία Βαρβάρα, σπουδαστές τότε των εργαστηρίων φωτογραφίας του ΥΠΠΟΤ/Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών.


3. T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All) – Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους, με έργα της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου . Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται το βίντεο TAMA-Sentimental, με το οποίο η καλλιτέχνης κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2003, καθώς και το έργο Το πανωφόρι των Ρομά που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο.

 


Η παράλληλη παρουσίαση των εκθέσεων φιλοδοξεί να συνενώσει διαφορετικές ματιές για τους Ρομά, από την φωτογραφική καταγραφή της ζωής τους από τους ίδιους μέχρι την προσέγγισή τους από μια γνωστή μη- Ρομά εικαστικό.

 


Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ακόμη η προβολή των ταινιών: Gadjo dilo του Tony Gatlif (24/5), Η άδεια της Εύας Στεφανή και Γυναίκες στο μικρό Παρίσι της Κυριακής Μάλαμα (26/5), Ρομ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (31/5), Χωρίς πατρίδα καμιά (Εξάντας) του Γιώργου Αυγερόπουλου (7/6), Les Gitans: Les Nouveaux Castillians (Τσιγγάνοι: οι νέοι Καστιλλιάνοι) του Ροβήρου Μανθούλη (9/6). Οι Ευ. Στεφανή, Μ. Καραμαγγιώλης και Γ. Αυγερόπουλος θα πάρουν μέρος και στις συζητήσεις που θα ακολουθούν τις προβολές, μαζί με μέλη της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά.

 


Θα πραγματοποιηθούν ακόμη bazaar βιβλίων και μουσικών CD (τις Κυριακές 5 και 12/6), αφήγηση τσιγγάνικων παραμυθιών (Κυριακή 5/6), συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας (Κυριακή 29/5), συζήτηση με θέμα Η εικόνα των Τσιγγάνων στα ελληνικά ΜΜΕ με τη συμμετοχή των Ι. Σωτήρχου, Τ.  Καμπύλη, Μ. Ράντη  (Τετάρτη 1/6).

 


Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Βυζαντινού Μουσείου στο ευρωπαϊκό έργο συνεργασίας “Roma Routes” (Οι δρόμοι των Ρομά), στο οποίο συμμετέχουν φορείς από τέσσερις ακόμη χώρες και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-13 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

Η συμμετοχή του ΒΧΜ στο συγκεκριμένο έργο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, που συνδέεται με την ιστορική διαδρομή των Ρομά, δεδομένου ότι η πρώτη παρουσία τους σε ευρωπαϊκό έδαφος καταγράφεται στον ελλαδικό χώρο κατά την βυζαντινή περίοδο. Στον ίδιο, άλλωστε, γεωγραφικό χώρο και την ίδια περίοδο φαίνεται πως δημιουργούνται οι όροι Τσιγγάνοι και Γύφτοι, που έμελλε να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα στις ευρωπαϊκές γλώσσες ως προσδιοριστικό των πληθυσμών Ρομά που εγκαταστάθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Σχετικές ειδήσεις
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.06.2016 14:19
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.