Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφή. Τρία διηγήματα - Τζίνα Πολίτη

Επιστροφή. Τρία διηγήματα - Τζίνα Πολίτη
Οι εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα νέα διηγήματα της Τζίνα Πολίτη, με τίτλο Επιστροφή. Τρία διηγήματα.

 

 

Έλα σε μένα στης νύχτας τη σιγή˙
Έλα μέσα σ’ ενός ονείρου την ομιλούσα σιωπή˙
Έλα με όψη σάρκινη, απαλή και μάτια
Τόσο φωτεινά…

Μίλα σιγά, γύρε απαλά,
Όπως τότε παλιά, αγάπη μου, τόσο πολύ παλιά.

 

Οι στίχοι από το ποίημα «Ηχώ» της Christina Georgina Rossetti, που μπαίνει ως προμετωπίδα στα τρία διηγήματα της Τζίνας Πολίτη, είναι το έναυσμα για μια κατάδυση στη μνήμη της παιδικής ηλικίας: η αθωότητα, ο κόσμος των μεγάλων, οι αγαπημένοι συγγενείς, η μαγεία των γραμμάτων της αλφαβήτας και της ανάγνωσης, τα παραμύθια όπου μπερδεύεται η αλήθεια με το ψέμα, οι πρώτες συναντήσεις με τον κόσμο και την ιστορία, ο απόηχος του πολέμου και του φασισμού. «Πότε νομίζεις ότι τελειώνει η παιδική ηλικία;’’, την είχε ρωτήσει κάποτε, χρόνια αργότερα, μια φίλη. ‘’Όταν τη θάβουμε’’, είχε απαντήσει, ‘’ας πούμε αυτή τη στιγμή’’».

 

Η ανάμνηση εκχωρείται στη λήθη όταν εισέρχεται στον φαντασιακό χώρο της αφήγησης.

 

Η Τζίνα Πολίτη διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας, είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως Fellow του κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

 

Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, την ελληνική και τη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών, ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.

 

Στις Εκδόσεις \"Αγρα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: Συνομιλώντας με τα κείμενα (1996), Στα όρια της γραφής (1999), Ή ανεξακρίβωτη σκηνή (2001), Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα (2004), Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών (2006), Περι-διαβάζοντας την αγγλική λογοτεχνία -1593-1854 - Κείμενα, Ιδεολογία, το πολιτικό (2008), Λόγοι, Αντίλογοι, Σατιρικά – Η γραφή (μου) ως πολιτική πράξη (2009), Η δοκιμασία της ανάγνωσης (2010) καθώς και η μετάφραση του Κορακιού του Ε. Α. Poe, 2000.

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.