Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Δύο σημαντικά γεγονότα από το Μεσολόγγι στην Αθήνα

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Δύο σημαντικά γεγονότα από το Μεσολόγγι στην Αθήνα

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας,

Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, διοργανώνει δύο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα:

 

1. Παρουσίαση της επανέκδοσης "Σωζόμενοι Λόγοι" του Σπυρίδωνα Τρικούπη, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, στις 18:30

Η ιστορική επανέκδοση  “Οι Σωζόμενοι Λόγοι” του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη  πρωτοεκδόθηκε το 1836 στο Παρίσι, σε πολύ λίγα αντίτυπα. Ένα από αυτά έφθασε στα χέρια του κ. Μοσχανδρέου και επανεκδίδεται για πρώτη φορά από το 1836, από την Πινακοθήκη Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, σε επιμέλεια των ίδιων και του χαράκτη Γιάννη Γουρζή, με τον παραδοσιακό τρόπο στοιχειοθεσίας, σε επίπεδο πιεστήριο, τέχνη που έχει σχεδόν εκλείψει. 

 

Οι "Σωζόμενοι Λόγοι" του Σπυρίδωνα Τρικούπη, ο οποίος ήταν εξαιρετικός ρήτορας, είναι κείμενα που εκφωνήθηκαν με την ευκαιρία σημαντικών ιστορικών γεγονότων στη χώρα, όπως ο Επικήδειος στο Λόρδο Βύρωνα (εκφώνηση 6 Απριλίου 1824) ή ο Επικήδειος στον Γεώργιο Καραϊσκάκη (εκφώνηση 24 Απριλίου 1827), ή στην Επέτειο Απελευθέρωσης του Μεσολογγίου (1829) και πολλά άλλα, που δίνουν ανάγλυφα, όχι μόνο τη δεινότητα, την καλλιέργεια  και την οξυδέρκεια του ομιλητή αλλά και το στίγμα εκείνων των ταραγμένων χρόνων.

 


Σημαντικά κείμενα για τα οποία ο εθνικός μας ποιητής  Κωστής Παλαμάς, το 1911, σε ομιλία του στη Φοιτητική Συντροφιά δήλωνε:  …όμως η παρατήρησή μου τούτη δε μ΄ εμποδίζει να κηρύξω τους Λόγους του Σπυρίδωνα Τρικούπη μαργαριτάρια της ρητορικής τέχνης και να τους στήσω παράπλευρα με τις  Ωδές του μεγάλου μας  Κάλβου…

 

Στην εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης και τη σημασία της θα μιλήσουν :  

Πάνος Χρ. Μοσχανδρέου και  Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου - Ιδρυτές της Ομώνυμης Πινακοθήκης.
Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος
Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου,
Πάνος Κατσούλης, Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
Χρήστος Βερελής, τ. Υπουργός,
Βίκτωρ Μελάς, Γενικός Γραμματέας  ΜΙΕΤ
 

 

Συντονίζει ο δημοσιογράφος – ιστορικός  Λευτέρης Σκιαδάς


2. Έκθεση “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική”
με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Παράλληλα, αμέσως μετά την παρουσίαση της έκδοσης, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, στις 20:00, θα εγκαινιασθεί Έκθεση Χαρακτικής με έργα που ανήκουν στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τίτλο: “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική” όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της Ελληνικής Χαρακτικής που ξεκινά από τον Θεόδ. Βρυζάκη και φτάνει μέχρι  την Βάσω Κατράκη , και τη σημερινή γενιά της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

 

 

Η Έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), και περιλαμβάνει έργα χαρακτών όπως οι:
 

 

Θεόδωρος Βρυζάκης, Φώτης Μαστιχιάδης, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Γουρζής, Μάγδα Βαμβατήρα,  Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Νίκος Δεσεκόπουλος, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Γιάννης Κολιός, Γρηγόρης  Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Απόστολος Κούστας, Γιάννης Κυριακίδης, Τόνια Νικολαΐδου, Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη Γιάννης Στεφανάκις, Μαίρη Σχοινά, Δημήτρης Τσιρογιάννης, Αλέκος Φασιανός.


 

Έκθεση “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική
Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Μαρτίου 20:00
Διάρκεια: 21 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2011

Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 18:00-22:00
Κλειστά: από Μ. Παρασκευή 22 έως και Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2011
Χώρος: Φουαγιέ  1ου ορόφου

 

Η Πινακοθήκη Αιτωλοακαρνανίας Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου από την ίδρυσή της  το 1997, έχει μία έντονη πολιτιστική παρουσία σε πολλούς τομείς.

 


Μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει τις συλλογές της σε 18 Δημοτικές Πινακοθήκες έχει εκδώσει 10 σημαντικές συλλεκτικές εκδόσεις  βιβλία – έργα τέχνης  με αυθεντικά χαρακτικά έργα των Αλέκου Φασιανού, Γιώργη Βαρλάμου, Γιάννη Γουρζή, Γιάννη Κυριακίδη.

 


Έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους της Πινακοθήκης με την συμμετοχή άνω των  1.500 μαθητών από τα σχολεία του Μεσολογγίου.
 

Σχετικές ειδήσεις
Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12.01.2017 12:57
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον»- στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Το ΕΜΣΤ στη λίστα των μουσείων του THE SPACES για το 2017!
05.01.2017 14:56
Η ιστοσελίδα The Spaces προτείνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα από τα σημαντικά μουσεία που πρέπει να επισκεφτούμε, ανάμεσα σε άλλα, τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους το 2017.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Μιχάλης Κακογιάννης. Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.10.2016 16:43
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την GRUPPO GEMELLO και τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης . Κοιτάζοντας το Μέλλον», μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Ψηφιδωτή Οδύσσεια: έκθεση σύγχρονου ψηφιδωτού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.08.2016 12:22
Μια έκθεση που ξεκίνησε από το Λονδίνο και εξελίχτηκε σε ένα Ελληνο-Βρετανικό φεστιβάλ ψηφιδωτού έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να μας δείξει πώς αυτή η τόσο παλιά τέχνη εξελίσσεται για να συναντήσει την εποχή της.