Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρης Λάγιος αφιέρωμα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δημήτρης Λάγιος αφιέρωμα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Το αφιέρωμα στο Ζακυνθινό μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Λάγιο (1952-1991) αποτελεί την τρίτη δράση του Κύκλου για το 

Ελληνικό Τραγούδι που παρουσιάζεται την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 


Στο πλαίσιο των δράσεων του Κύκλου για το Ελληνικό Τραγούδι, με στόχο την ανάδειξη αριστουργηματικών και παραμελημένων έργων του ελληνικού τραγουδιού, η τρίτη συναυλία για τον Άγνωστο Ελληνισμό εστιάζει σε ένα συνθέτη που έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, μόλις σε ηλικία 38 ετών.

 

 

Ο Ζακυνθινός μουσικός και συνθέτης Δημήτρης Λάγιος άφησε πίσω του ένα πλούσιο και μεγάλου εύρους έργο , συνθετικό, ποιητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό. Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα του σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση, τα οποία θα πλαισιώνουν μεγάλες στιγμές από το συνθετικό του corpus.
Ο Δημήτρης Λάγιος σπούδασε πιάνο , κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο , ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο. Μετά το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, διοργάνωσε τις «Γιορτές Τέχνης και Λόγου» και δημιούργησε το συγκρότημα «Ασκηταριό», το «Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών» και το «Κάλβειο Ωδείο».

 

 

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, ο Λάγιος ενδιαφέρθηκε για τον Κυπριακό Αγώνα, διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πορείες. Συνέθεσε χορωδιακά τραγούδια, ραψωδίες, έργα για ορχήστρα μαντολινάτας, χοροδράματα, ενώ έγραψε τους στίχους για πολλά από αυτά. Επίσης μελοποίησε Έλληνες ποιητές, με αφετηρία τον «Ήλιο τον ηλιάτορα» του Ελύτη. Στην σύντομη, σχετικά, μουσική του πορεία ο Δημήτρης Λάγιος δημιούργησε και εξέλιξε ένα προσωπικό μουσικό ύφος, γεμάτο ευαισθησία και λυρισμό.

 

 

Η συναυλία αυτή εντάσσεται στον Κύκλο Ελληνικού Τραγουδιού με τίτλο Ο Άγνωστος Ελληνισμός , που αποτελεί ιδέα του Δημήτρη Παπαδημητρίου . Ο Κύκλος αυτός αποτελεί πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

 


Ο Κύκλος περιλαμβάνει συνολικά έξι παραστάσεις, αποτελώντας μια συστράτευση δημιουργών και διανοητών με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

 


Με το συγκινητικό αυτό αφιέρωμα στον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που στόχο έχουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, αλλά και να αναδείξουν τη μουσική ως τέχνη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον «καθημερινό πολιτισμό».

 


Συντελεστές

 


Τραγουδούν οι:
Παντελής Θαλασσινός
Δώρος Δημοσθένους
Αρετή Κετιμέ
Δημήτρης Υφαντής
Υακίνθη Λάγιου
Φωτεινή Βελεσιώτου

και οι λυρικοί τραγουδιστές:
Ειρήνη Καράγιαννη
Χάρης Ανδριανός

«Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων» Πάτρας
Διευθύνει ο Θανάσης Τσιπινάκης

Ορχήστρα «Viale Arti»
Διευθύνει ο Δημήτρης Μπουζάνης

Ορχήστρα Ελληνικού Τραγουδιού
Διευθύνει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς»
Διευθύνει ο Αλέξανδρος Στουπάκης


Ενορχηστρώσεις Ορχήστρας Ελληνικού Τραγουδιού: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Εναρμονίσεις χορωδίας: Αλέξανδρος Στουπάκης
Επιλογή τραγουδιών: Γιώργος Ευσταθίου
Επιμέλεια και συντονισμός παραγωγής: Βιβή Κοκκίνου

Σχετικές ειδήσεις
Ο Δημήτρης Μπάκουλης στο Γυάλινο Upstage
09.01.2017 11:29
Με αφορμή το δισκογραφικό του ντεμπούτο και όχημα το νεοσύστατο ακουστικό του κουαρτέτο, ο Δημήτρης Μπάκουλης παρουσιάζει μια παράσταση που παντρεύει το μεγαλείο της Ανατολής με την ευθύτητα του λαϊκού μας τραγουδιού.
Δημήτρης Βοζαΐτης and band live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
09.12.2016 10:37
Κάτι καινούργιο και πολύ δυνατό σηματοδοτεί την έναρξη των μουσικών παραστάσεων του νέου ερμηνευτή Δημήτρη Βοζαΐτη στο Γυάλινο- UpStage.
O Δημήτρης Μυστακίδης στο Kremlino
30.11.2016 16:14
Με συνοδοιπόρο του τη λαϊκή κιθάρα, ο Δημήτρης Μυστακίδης μας ταξιδεύει και φέτος στον κοινό μας μουσικό τόπο, το αστικό λαϊκό τραγούδι και, “μιλώντας μας Εσπεράντο”, μας μεταφέρει τη μοναδική αύρα του ρεμπέτικου.
Ο Συνθέτης επιλέγει: Ο Δημήτρης Καμαρωτός στο Θέατρο Πόρτα
11.03.2016 11:14
Στις Τρίτες Παράλληλες στο θέατρο Πόρτα εχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον καταξιωμένο συνθέτη και σκηνοθέτη ήχου Δημήτρη Καμαρωτό σε μια σπάνια συναυλία για το κοινό στις 15 Μαρτίου και ώρα 21.15, πλαισιωμένο απο μια ομάδα επιλέκτων μουσικών ο καθένας με την δική του μοναδική μουσική πορεία.
Ο Δημήτρης Μπάκουλης ζωντανά στο Γυάλινο UpStage
08.03.2016 12:54
Με αφορμή το δισκογραφικό του ντεμπούτο και με όχημα το νεοσύστατο ακουστικό του τρίο, ο Δημήτρης Μπάκουλης παρουσιάζει την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στο Γυάλινο UpStage, μια παράσταση που παντρεύει το μεγαλείο της Ανατολής με την ευθύτητα του λαϊκού μας τραγουδιού.