Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Η Οπερα της Πεντάρας

Η Οπερα της Πεντάρας
Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Tο αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, ένα από τα ωραιότερα έργα του μουσικού θεάτρου που γράφτηκαν ποτέ, πλούσιο σε στοιχεία όπερας αλλά και δράματος, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Η παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες, \"Αθήνα-Βερολίνο, Διαδρομές ήχου και κίνησης» του Μεγάρου Μουσικής, συγκεντρώνει πλήθος καταξιωμένων Γερμανών και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ανάμεσά τους: τον συνθέτη και μαέστρο ΗΚ Γκρούμπερ, έναν από τους πιο ένθερμους ερμηνευτές της μουσικής του Κουρτ Βάιλ, τους ερμηνευτές Φλόριαν Μπόες, Σουζάν Κέλλινγκ, Ούτε Γκφρέρερ, Βίννι Μπόουϊ, Τόρα Αουγκσταντ, Μάικλ Λιούκ.

Το ρόλο του αφηγητή έχει ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης . Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ με προετοιμασία από τον Αντώνη Κοντογεωργίου και το Εnsemble Modern. Διευθύνει ο ΗΚ Γκρούμπερ. Το σχεδιασμό του ήχου υπογράφει ο Νόρμπερτ Ομμερ. Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

\"Η Οπερα της Πεντάρας\" πρωτοπαρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 1928 στο Berlin Schiffbanerdamm Theatre και είναι η πρώτη αντιπροσωπευτική απόδειξη της συνεργασίας του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Kουρτ Βάιλ.

Το έργο σημείωσε επιτυχία και σύντομα παρουσιάστηκε σε όλες τις λυρικές σκηνές της Γερμανίας. Στα πέντε πρώτα χρόνια από την πρεμιέρα της παίχτηκε γύρω στις 5.000 φορές, ενώ γρήγορα ανέβηκε και στις σκηνές της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής.

Info

Η Οπερα της Πεντάρας
Σειράς Γέφυρες, \"Αθήνα-Βερολίνο, Διαδρομές ήχου και κίνησης\"
Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Τρίτη 22 Ιανουαρίου, 8.30 το βράδυ

Σχετικές ειδήσεις
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.
Η όπερα της πεντάρας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Παλλάς
19.01.2016 14:38
«Η όπερα της πεντάρας», το αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ πρόκειται να παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς από τις 24 Φεβρουαρίου σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Ιστορίες του κυρίου Κόινερ του Μπερτόλτ Μπρεχτ στο θέατρο Αλκμήνη
10.12.2015 16:19
Με τα εκπληκτικά, φιλοσοφικά, γεμάτα χιούμορ και στοχασμό κείμενα του Μπερτόλτ Μπρεχτ, «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ», άρχισε τις παραστάσεις του το περιθωριοθέατρο ΘΕΑΣΗ, του Σάββα Αξιώτη στο θέατρο Αλκμήνη, με την συμμετοχή της Μαριαλένας Οικονομίδη.
Αχ Μπαχ!, μια θεατρική παράσταση για τη μουσική στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
02.12.2015 10:17
Στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη παρουσιάζεται για 14 Σαββατοκύριακα μια θεατρική παράσταση για τη μουσική με τίτλο «Αχ Μπαχ!», από τις 5 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 24 Ιανουαρίου 2016.