Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει από την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, την κορυφαία κωμωδία του Μολιέρου, Ζωρζ Νταντέν ή ο απατημένος σύζυγος, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.


Το θέμα του απατημένου συζύγου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σατανική κοινωνική μηχανή, απασχολεί τον κωμωδιογράφο της γαλλικής κλασικής δραματουργίας, Μολιέρο , στο έργο του: “George Dandin”.

Τα πρόσωπα του έργου αποτελούν φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σ’ ένα συνεχώς κλιμακούμενο παιχνίδι ρόλων. Το έργο αν και συνδέεται με την παράδοση της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής φάρσας, η διασκέδαση συνυπάρχει με τη δριμεία κριτική. Ο συγγραφέας, ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, φέρνει στην επιφάνεια με λεπτότητα και θεατρική δεξιοτεχνία τα ελαττώματα και τις μικροπρέπειες των ανθρώπων.
Η ανάγκη της αποδοχής διαφορετικών συμπεριφορών και αντιλήψεων για τη ζωή με στόχο την επιβίωση σε μία νέα τάξη πραγμάτων φανερώνει στο έργο τη δυσκολία των ανθρώπων να ξεφύγουν από το εγώ τους, ακόμη κι όταν αυτό είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικό-Κοστούμια: Γιώργος Μαραζιώτης 
Κίνηση: Μάρω Γαλάνη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Βασιλάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη:Ειρήνη Γκότση και Σόνια Ράπτη

Παίζουν:
Διονύσης Βούλτσος, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Κατριβέση, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας . Σοφία Σεϊρλή, Στέλιος Σοφός, Ανδριάνα Χαλκίδη.

Βιόλα: Φώτης Παπαντωνίου *Η πρεμιέρα της παράστασης που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, αναβάλλεται για την Παρασκευή 24, εξαιτίας του θανάτου του ηλεκτρολόγου του ΔΗΠΕΘΕ Μιχάλη Πεφάνη.

Το ΔΗΠΕΘΕ ανακοίνωσε τα εξής: “Συμμετέχοντας στο πένθος για τον θάνατο του Μιχάλη Πεφάνη, εξαιρετικού στελέχους του ΔΗΠΕΘΕ, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το θέατρο αναβάλλει την πρεμιέρα του έργου του Μολιέρου «Ζωρζ Νταντέν», στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. Ο Μ. Πεφάνης απεβίωσε σήμερα, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο”